Home Centrum Verjaardag Rembrandt onze beroemdste Leidenaar blijven we vieren

Verjaardag Rembrandt onze beroemdste Leidenaar blijven we vieren

door Emile van Aelst

Als Rembrandt nog geleefd zou hebben dan zou hij vrijdag 416 jaar geworden zijn. Sinds begin 2000 komen elk jaar een groepje Leidenaren bij elkaar om in de nacht van 14 op 15 juli de verjaardag van Leidens beroemdste zoon te herdenken. Het eerbetoon werd ooit bedacht door Ben Walenkamp, die dit jaar helaas door omstandigheden een jaartje overslaat, en Tjeerd Scheffer.

Er werd verzameld op het terras van Pipa bij de Morspoort. Even na half twaalf vertrok de groep richting het borstbeeld op de hoek van de Witte Singel.

De korte wandeling heeft op zich best wel iets historisch want we lopen langs Molen de Put, de plek waar de molen van  de vader van Rembrandt stond, en over de Rembrandtbrug.

We steken de Rembrandtplaats over de plek waar Rembrandt geboren is.

Bij het borstbeeld op de hoek van de Witte Singel hield Tjeerd Scheffer een korte toespraak.

Sinds zeven jaar schrijft dichter Leo van Zanen elk jaar een apart gedichtje voor de verjaardag van Rembrandt.

 

Om exact 00.00 uur hingen Tjeerd Scheffer en Leo van Zanen de krans om de schouder van Rembrandt. Dit was nog even een dingetje. Normaal besteld Ben Walenkamp de krans en weet ook de maat, nu had Tjeerd de krans besteld en er niet aan gedacht bij Ben naar de maat te vragen.

Met een beetje wringen paste hij precies.

Na het omhangen van de krans werd er met jonge jenever geproost op de verjaardag van onze Rembrandt.

Het bleef daarna nog een klein uurtje erg gezellig op de hoek van de Witte Singel. De enkele voorbijganger of aangeschoten student keek raar op en snapte niet waarom een groepje mensen met een jenevertje in de hand stonden te kletsen om half een , s nachts.

Ik vraag mij af er bestaat kinderchampagne, zou er ook honden jenever bestaan. Gelukkig had ik wel brokjes bij me anders hadden ze helemaal op een houtje moeten bijten terwijl wij een verjaardagsfeestje vierden 🙂

Dit jaar begon Leo van Zanen met een verhaaltje over Amsterdam om te eindigen met een gedichtje over Rembrandt en Jan Lievens in Leiden.

Het is een leuke kleine traditie die we gewoon nog jaren in stand blijven houden.

Gerelateerde artikelen

6 reacties

Sjoerd 17 juli 2022 - 7:48

Het was in ieder geval een man die het gedenken waard is, zeker met de erfenis die hij heeft achter gelaten.

Reply
rietepietz 17 juli 2022 - 18:35

Het zal wel te donker geweest zijn maar anders had je daar bij de molen mijn voetstappen van vorige week nog moeten zien liggen. 😉

Reply
logbankje 17 juli 2022 - 21:34

Rembrandt is toch een icoon van Leiden, dus hij mag geëerd worden.
Er bestaat wel hondenbier. Hans

Reply
די מריו 17 juli 2022 - 22:41

Ik heb hondenbier in de winkel. Dus misschien moet ik wat die kant opsturen.

Love As Always
Dimario

Reply
Nicky 18 juli 2022 - 15:26

Dat heeft de beste man wel verdiend.

Reply
Fred 19 juli 2022 - 22:55

Ik heb voor de tweede keer dit evenement meegemaakt, en ik moet zeggen: het is een fantastisch idee. Nou is het altijd een goed plan om stil te staan bij iemands verjaardag, zeker als dat een iconische leienaar als Rembrandt betreft, maar er is geen betere manier om dit te doen dan met een middernachtelijke toost: middernacht is het beste tijdstip hiervoor, en als dan Rembrandts eigen drankje (echte Leidse jenever) geschonken wordt, dan denk ik dat Rembrandt daar heel content mee zou zijn.

Reply

Plaats een reactie