Home Cultuur The Stream & Stichting Rino Freezing Physics Show in Scheltema

The Stream & Stichting Rino Freezing Physics Show in Scheltema

door Emile van Aelst

Dit hele jaar staat Leiden in het teken van European City of Science Leiden 2022 en komen wetenschappers uit de hele wereld naar Leiden voor congressen en lezingen. Daarnaast is er elke dag iets te doen op het gebied van wetenschap. Maandag was de dag van de ‘Muurformules’. Leiden staat bekend om zijn muurgedichten, maar sinds een enkele jaren vindt je ook op veel Leidse gevels natuurkundige formules.

Er waren onder andere rondleidingen langs de Muurformules. ’s Avonds was er een speciale theatershow ‘Nature Calls’ van The Stream, waarin de band van Jan Stroomer speciaal voor deze avond geschreven nummers en enkele nummers uit eerdere shows speelde.

Er moest natuurlijk wel een natuurkundig aspect aan de show zitten. Daar zorgden de leden van Stichting Rino voor met hun Freezing Physics Show en waren er videoprojecties van Lennard van der Valk. In de bar gaven de leden van Rino vast een paar kleine voorproefjes van wat er binnen te wachten stond.

De meeste demonstraties die Rino gaf staan in het filmpje. Er werd met vloeibare stikstof gewerkt wat heel mooie effecten kan geven.

Ik zal eerst de band eens voorstellen. Jan Stroomer is de bandleider en schrijft en bedenkt alle nummers. Ik heb nu verschillende shows gezien en het zit altijd zo knap en fijntjes in elkaar. Misschien is het vloeken, maar ik heb al jaren bij sommige nummers zoals bijvoorbeeld bij Loosing Control, als ik mijn ogen dicht doe, het gevoel dat ik bij de rustige nummers van Pink Floyd zit.

Esmé Gabeler toetsen en zang, Rhona Roode en Susan Joyce zang en theater.

 

Boris Egberts op bas en op drums Koen van Dijk.

Tijdens deze show waren er mooie videoprojecties gemaakt door Lennard van der Valk.

Tijdens de nummers waren geregeld leuke en soms verrassende demonstraties, waarbij zo nu en dan de kurken door de zaal vlogen.

Een show vol vuur.

Blijft mooi spul dat vloeibare stikstof.

Naast de videobeelden zorgden Rhona en Susan zo nu en dan ook voor heel subtiele lichteffecten in de zaal.

Ik heb ook nog wat geleerd, veel mensen halen biologie, scheikunde en natuurkunde nog wel eens door elkaar. Het is heel makkelijk om er achter te komen waar je mee van doen hebt. Krioelt het dan is het biologie, stinkt het dan is het scheikunde, gaat het fout dan is het natuurkunde. Het was een geweldige avond die met een knal eindigde, maar daar moet je het filmpje voor bekijken 🙂

Hieronder een korte fotoslidehow met als muziek daaronder het nummer Loosing Control.

In het filmpje een sfeerimpressie van het concert en de show.

 

Gerelateerde artikelen

6 reacties

Sjoerd 13 juli 2022 - 7:55

Dat lijkt me heel leuk om eens mee te maken.

Reply
rietepietz 13 juli 2022 - 18:40

Laat maar, ik haal ze niet eens door elkaar maar weet gewoon niet wat het allemaal is. stikstof…. dan moeten er koeien in de buurt geweest zijn toch?

Reply
די מריו 13 juli 2022 - 20:34

volgens mij was er genoeg om naar te kijken. Wat een leuke afwisseling.

Love As Always
Dimario

Reply
logbankje 13 juli 2022 - 21:38

‘Muurformules’ hoeveel mensen zouden ze begrijpen. Hans

Reply
Nicky 14 juli 2022 - 8:36

Leuke combinatie!

Reply
Homepage 7 juni 2023 - 16:21

… [Trackback]

[…] Find More Informations here: leidseglibber.nl/2022/07/12/the-stream-stichtingrino-freezing-physics-show-in-scheltema/ […]

Reply

Plaats een reactie