Home Centrum Rembrandtdagen zojuist geopend

Rembrandtdagen zojuist geopend

door Emile van Aelst

Dit weekend staan het Pieterskwartier, Rapenburg, Oude Varkensmarkt en Rembrandtplaats in het teken van de tijd van Rembrandt. Zojuist werd op de Haarlemmerstraat een proclamatie voorgelezen dat iedereen deze zaterdag en zondag welkom is en er vanwege de gebeurtenis in deze wijken geen belasting wordt geheven dit weekend. Tenminste dat zei kapitein Frans Bannick Cocq.

De Rembrandtdagen 2022 werden op de hoek van de Haarlemmerstraat, Lange Mare onder de aandacht van het winkelend publiek gebracht door een afvaardiging van de Nachtwacht.

Zoiets trekt natuurlijk gelijk belangstelling er waren zelfs 17e eeuwse koopjesjagers uit de Pieterswijk op af gekomen. Na het voorlezen van de proclamatie even een poseermomentje voor Bannick Cocq en zijn mannen teruggingen naar de Pieterswijk.

Heel snel ging ik nog even naar de Pieterswijk omdat ik door moest naar Werfpop in de Leidse Hout. Zondag ga ik op mijn gemak kijken bij de Rembrandtdagen.

Het is wel prachtig, alles ademt de sfeer van de 17e eeuw uit.

Er zijn ook op diverse plekken levende schilderijen te zien, zoals bijvoorbeeld de Staalmeesters.

Wij zijn ook een schilderij, maar nog onderweg naar onze plek 🙂

Dit soort dagen trekt altijd bedelaars aan dat was in de 17e eeuw niet anders.

Gezien het feit dat er in Leiden zoveel beroemde schilders gewoond en gewerkt hebben, zoals onder andere Rembrandt, Jan van Goyen, Jan Lievens en Frans van Mieris werd in 1694 de schilderacademie Ars Aemula opgericht.

Er werd ook in de 17e eeuw veel gezongen en dameskoor ‘Er welt in een traan’ was toen al haar tijd ver vooruit met een trekzak die toen nog niemand kende 🙂

Ach jee net toen ik wegliep werd er recht gesproken op het Gerecht, wat ik er zo snel van hoorde liep het niet goed af voor de verdachte.

Wie het niet wil missen, vanmiddag kan je nog tot 17 uur terecht en zondag van 11 tot 17.000 uur.

 

Gerelateerde artikelen

4 reacties

rietepietz 9 juli 2022 - 14:05

Had ik het geweten was ik zeker vandaag even gaan kijken, weet niet of het er morgen van komt, jammer, die oude kleding is zéker aan mij besteed.

Reply
די מריו 9 juli 2022 - 18:23

Wat geweldig dit. Je ziet gewoon de geschiedenis leven.

Love As Always
Dimario

Reply
Sjoerd 9 juli 2022 - 18:38

De geschiedenis herleeft, ik hoop dat hij niet herschreven wordt.

Reply
Nicky 13 juli 2022 - 14:46

Het ziet er weer fantastisch uit!

Reply

Plaats een reactie