Home Overig Midzomernacht wandeling op Rhijnhof genieten van muziek en kunst

Midzomernacht wandeling op Rhijnhof genieten van muziek en kunst

door Emile van Aelst

Heerlijk is het om zo nu en dan eens je vaste patroon van de midzomernachtavond te doorbreken en naar een heel andere midzomernacht viering te gaan. Alweer voor de tiende keer organiseerde begraafplaats Rhijnhof een midzomernacht wandeling. Er waren dit jaar nabestaanden uitgenodigd van overledenen tussen 2019 en 2021. In de Jan Steenzaal heette directeur Nicoline Zemering de gasten welkom en legde uit hoe het programma deze avond eruit zag.

Jasper Bock, leerling aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, opende de avond met een prachtige improvisatie op piano.

Er mag gerust even vermeld worden dat het extra knap was, omdat Jasper spontaan aanbood de opening te verrichten toen er ,s middags plotseling het geplande optreden van twee medeleerlingen uitvielen.

De eerste stop tijdens de wandeling was bij de Maquette van Lisa Sebestiková, een van de kunstwerken van de openlucht tentoonstelling Beelden in Leiden.  Deze maquette komt, zeer waarschijnlijk, te staan in het trappenhuis van het verbouwde Stadhuis. Mecenas (begunstiger) van de originele installatie is Kees Cools die het kunstwerk aan de gemeente Leiden schenkt in het kader van kunst in openbare ruimtes.

Uiteraard was hij ook deze avond aanwezig en luisterde samen met wethouder Ashley North naar de uitleg over de Maquette die Lisa gaf. Zij werd geïnspireerd door het vele marmer dat in het Stadhuis verwerkt is, de installatie laat een marmergroeve zien. Meer informatie over Lisa kan je zien op deze pagina op de website van Beelden in Leiden.

Ik ben echt benieuwd hoe het er in ware grootte uit gaat zien in het trappenhuis van het Stadhuis.

Ik kom zo nu en dan op Rhijnhof en elke keer denk ik, waarom wandel ik hier niet vaker. Vroeger hadden we iets van begraafplaatsen zijn eng en luguber, gelukkig ligt die tijd ver achter ons. Tegenwoordig is een wandeling op Rhijnhof een mix van rust en tot rust komen, natuur, kunst en overdenking.

Midden tussen de natuur bij de installatie ‘The balancing act of a myth’ die Lisa vorig jaar in opdracht van Beelden in Leiden maakte, stond Jasper Bock om zijn compositie ‘Selig sind’ te laten horen.

Jasper studeert compositie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Helaas heb ik te weinig van deze compositie gefilmd omdat ik eigenlijk niet van plan was te filmen. Op een gegeven moment zo gegrepen was dat ik toch iets wilde opnemen.

De volgende stop was bij de sculptuur Memento van de Zwitserse Joshua Wechsler.

Joshua kennen we ook al eerder via BIL waar hij twee jaar geleden het kunstwerk Blossom maakte, dat aangekocht werd door het business Platform Schipholweg. Deze sculptuur is gemaakt in opdracht van mecenas Ernst Bos.

De wandeling naar het volgende optreden liet zien hoe mooi en divers Rhijnhof is. Er wordt steeds minder begraven, daarom is er onder andere een gedeelte van Rhijnhof teruggegeven aan de natuur.

Wat ik hier laat zien zijn maar flitsen van de uitgestrekte begraafplaats. Ik zou zeggen neem er eens minimaal een uur de tijd voor en ga eens wandelen, na afloop neem je wat te drinken bij het theehuis en je bent een mooie indrukwekkende nieuwe ervaring rijker.

Het volgende optreden was ‘When on departs’ van Robbert Nettleship. Hij maakte een compositie voor zangstem en drumstel.

Op weg naar het laatste optreden stonden we even stil bij het graf van Cees Goedkoop, een van de meest bekende Leidse burgemeesters van de vorige eeuw.

Apart is dat Cees gecremeerd is en dus niet begraven, onder deze steen ligt zijn urn met as en uiteraard omwikkeld met zijn onafscheidelijke rode shawl.

We liepen naar het laatste optreden en weer zo’n mooi doorkijkje in het gebied tussen het oude deel Buitenplaats en het nieuwe deel Veldheim.

Precies op het punt tussen het oude en nieuwe gebied, met op de achtergrond het kunstwerk Echo,  zong zangeres/actrice Marnie Baumer enkele mooie liederen variërend van Schubert tot Stones.

Een bijzonder optreden op een bijzondere plaats.

Marnie zingt regelmatig bij begrafenissen. Een van de nabestaanden van een uitvaart waar zij laatst heeft gezongen was speciaal langsgekomen om nogmaals te luisteren en te bedanken.

Het was een totaal andere midzomernachtavond die ik in gedachte had, maar ben blij dat ik mijn programma omgegooid heb en hier naartoe ben gegaan. En nogmaals ik kan iedereen aanraden eens te gaan wandelen op Rhijnhof. De fotoslide show eindigt met twee korte filmimpressies van Jasper Bock en Marnie Baumer.

Gerelateerde artikelen

4 reacties

די מריו 23 juni 2022 - 7:03

Een hele bijzondere wandeling zo. Je zult je niet verveeld hebben.

Love As always
Dimario

Reply
Sjoerd 23 juni 2022 - 7:31

Goh, dat is veel in een, je bent uit en eigenlijk ook thuis…

Reply
Nicky 23 juni 2022 - 14:31

Bijzonder. Ik wandel ook graag op begraafplaatsen. Goed om af en toe even te relativeren.

Reply
rietepietz 23 juni 2022 - 18:28

Begraaf plaatsten zijn altijd rustige natuurplekjes waar het goed toeven is.
Ik begrijp wel dat je aansprak, uiteindelijk behoorde je tot de doelgroep door jouw in 2019 overleden Hill.

Reply

Plaats een reactie