Home Leiden Leidse Master Gerard van den Berg eerste Nederlander met 9e Dan Taekwondo

Leidse Master Gerard van den Berg eerste Nederlander met 9e Dan Taekwondo

door Emile van Aelst

Bij Taekwondo is de hoogste graad die te behalen is de 9e Dan. Gerard van den Berg is de eerste Nederlander die dit afgelopen woensdag in Korea  gehaald heeft. Zaterdagavond kwamen Gerard en zijn vrouw Astrid op Schiphol aan en werden opgewacht door familie, vrienden, sportmaatjes en leerlingen.

Even wat details voor er mensen gaan piepen. Er zijn wereldwijd slechts 1150 masters met een 9e Dan. Gerard is de eerste Nederlander met een 9e Dan, maar in Den Haag woont een Iraniër, Jafar Zareei, die vorig jaar ook succesvol examen deed. Louis Pardoel kreeg de 9e Dan als een eregraad voor zijn verdienste in de sport, maar heeft nooit examen gedaan. Zodoende is Gerard van den Berg de enige Nederlander die succesvol examen deed voor de 9e Dan voor de Kukkiwon, het wereldtaekwondo hoofdkwartier in Zuid Korea. Alle reden om hem op te gaan halen op Schiphol.

Niet alleen voor de volwassenen, maar vooral voor de kinderen duurde het wachten lang. Gelukkig maakte Sleutelstad ondertussen wat filmopnames en interviews.

Er werd zelfs via Whatts-app meegekeken vanuit Spanje.

Er hadden zich ondertussen tientallen ophalers in de hal verzameld.

En toen,.. …. ja hoor daar zijn ze.

Groot applaus voor de eerste Nederlander met een 9e Dan Taekwondo.

Oh kijk nou, we hadden wel iets, maar dit nooit verwacht.

Voor het feliciteren eerst even een foto bij het spandoek.

Het was nog even spannend of Gerard examen kon doen. Voor hij afreisde naar Korea hadden Astrid en Gerard een negatieve coronatest. Na twee dagen in Korea werden zij weer getest en deze test was positief. Ze werden direct uit hun hotel gehaald en in een speciaal quarantaine hotel geplaatst onder streng toezicht. Gelukkig hadden de autoriteiten begrip voor de situatie en werden ze enkele dagen later weer getest. Gelukkig was deze test negatief en mocht Gerard alsnog op gaan voor zijn examen. Het had dus niet veel gescheeld of we hadden deze foto van de band niet kunnen maken.

Een unieke band met de negen dwarsstrepen die de 9e Dan aangeven.

Voor de 9e Dan moet je minimaal 55 jaar in verband met onder andere levenservaring. Het duurt dus nog wel een paar jaartjes voor deze leerlingen hun master kunnen evenaren.

Uiteraard was Sleutelstad aanwezig om verslag te doen.

Op de vraag wat ga je nu dan was het antwoord snel gegeven; ‘uitrusten, alles verweken en aan mijn blessures werken die ik even verdrongen had’.

Eindelijk kon iedereen Gerard persoonlijk feliciteren.

Zowel familie, sportmaatjes als goede vrienden.

Heel fijn was het natuurlijk dat Marjo en Joost van der Luit er waren. Gerard nam destijds zijn sportschool over van wijlen Aad van der Luit. Helaas heeft Aad, als sportvader van Gerard, het veertigjarig bestaan van de sportschool niet meer mee kunnen maken. Negen jaar geleden stond Aad op Schiphol te glunderen toen Gerard thuiskwam als eerste Nederlander met de 8e Dan. Als er een wolk met Leidenaren bestaat boven, dan weet ik zeker dat Aad er een massaal feestje van gemaakt heeft zaterdag.

In de foto slideshow nog een aantal sfeerfoto’s van de aankomst op Schiphol.

 

Gerelateerde artikelen

4 reacties

די מריו 20 juni 2022 - 7:11

Gefeliciteerd hoor.. ik vind trouwens alles boven wit al knap gedaan.

Love As Always
Dimario

Reply
Sjoerd 20 juni 2022 - 8:00

Dat is niet niks, dan heb je toch je hele leven in dienst van deze sport gestaan. Proficiat Gerard.

Reply
rietepietz 20 juni 2022 - 19:09

Beter géén ruzie krijgen met die man, maar hij ziet er gelukkig heel vredelievend uit.

Reply
Nicky 21 juni 2022 - 10:24

Wat knap. Gefeliciteerd! En wat een schattig welkomstcomité!

Reply

Plaats een reactie