Home Centrum Laatste repetitie voor het Leids Grachtenconcert van zondagavond 26 juni

Laatste repetitie voor het Leids Grachtenconcert van zondagavond 26 juni

door Emile van Aelst

Iets waar ik me heel erg op verheug is het Leids Grachtenconcert volgende week zondag. Drie jaar geleden organiseerde Minerva tijdens haar lustrum een Grachtenconcert op het Rapenburg. Na afloop was iedereen het erover eens dat dit een jaarlijks terugkerend muziekfeest moest worden. Het Grachtenconcert moet ook Leids blijven met voornamelijk Leidse artiesten. Maar………er komt als het goed gaat, dat hangt nog van een paar kleine puntjes af, als verrassing een artiest uit zuidelijke streken. Ik mag het niet vertellen maar weet dat iedereen hem kent en zal genieten van zijn optreden.

Na twee coronajaren kan nu eindelijk het Leids Grachtenconcert weer terugkeren als onderdeel van Stadsfestival de Lakenfeesten. 

Ik hoef aan de Leidenaars natuurlijk niet uit te leggen wat we ongeveer allemaal kunnen verwachten op 24 t/m 26 juni. Een kleine greep uit het programma voor wie het nog nooit meegemaakt heeft. De traditionele Peurbakkentocht op de Leidse Grachten, de Drakenboat races, Straatmuziekkanten concours de Gouden Pet, de grote Biermarkt op het plein bij de Hooglandsekerk, nostalgische kinderkermis en diverse optredens in de stad.

Waar ik zelf ook heel benieuwd naar ben, en gezorgd dat ik op tijd een kaart heb, is het Singelpark Diner dat in de plaats van Leiden Culinair komt.  Dineren op zeven verschillende plekken in het Singelpark en muziek op de locaties en het water. De opbrengst van het Singelpark Diner gaat trouwens volledig naar Issoria Hospice & Thuis. Er zijn nog kaarten te koop begreep ik. NB Er kunnen geen kaarten ter plaatse worden gekocht, je moet dus echt van te voren kaarten kopen. Terug naar gisteravond bij de laatste repetitie in Minerva met het koor en orkest van Sempre Cresendo, het oudste studentenorkest van Nederland.

Ik ken deze Minervaan alleen maar met een fototoestel in zijn handen, blijkt hij ook nog fagot te spelen.

Naast Mart Hoogkamer komt ook Ray Benjamin optreden bij het Grachtenconcert.

Hij zingt een eigen nummer en een nummer samen met dirigent Guido Marchena. Ik ga natuurlijk niet vertellen welke nummers want het moet een verrassing blijven.

Een paar artiesten zoals Mart Hoogkamer en Lo van Gorp hadden al eerder gerepeteerd. Gisteravond was het de beurt aan Ray Benjamin, het koor van Sempre Cresendo en Musicalgezelschap Otis.

Een van de zangers van Otis zingt solo een mooi en bekend nummer.

Ik zei voornamelijk Leidse artiesten en misschien vraag je je dan af waarom ook Shirma Rouse komt optreden. Shirma heeft zowel gestudeerd als gewoond in Leiden en is er nog nog vaak te vinden.

Het leuke is dat Shirma best wel kritisch is en regelmatig met tips of vragen kwam om het optreden nog mooier te maken.

Wat een dijk van een stem en reken maar dat dit lekker gaat klinken op het Rapenburg.

In de pauze van de repetitie een foto gemaakt met dirigent Guido Marchena en mede-organisator van de Lakenfeesten Monique IJsselsteijn.

De presentatie is ook dit jaar weer in handen van cabaretier Thomas van Luyn.

Het enige waar we nu nog op kunnen hopen is heel mooi weer volgende week.

Stadsfestival de Lakenfeesten zijn van 24 t/m 26 juni. Indien je met de auto komt, kan je die best in een van de Parkeergarages zetten of bij het Stadsparkeerplan waarvandaan gratis shuttle busjes door het centrum rijden.

 

Gerelateerde artikelen

3 reacties

Sjoerd 18 juni 2022 - 9:38

dan wens ik jullie alvast heel mooi weer toe…

Reply
rietepietz 18 juni 2022 - 18:30

Volgens mij wordt het ideaal weer voor de feestelijkheden.

Reply
Nicky 18 juni 2022 - 21:27

Het ziet er nu al fantastisch uit. En het is pas de repetitie. Dat belooft wat.

Reply

Plaats een reactie