Home Leiden Leids Beleidsakkoord 2022 – 2026 door de nieuwe collegepartijen gepresenteerd

Leids Beleidsakkoord 2022 – 2026 door de nieuwe collegepartijen gepresenteerd

door Emile van Aelst

Een kleine drie maanden na de verkiezingen werd vanmorgen het Beleidsakkoord 2022-2026 door de vier partijen die het nieuwe college gaan vormen gepresenteerd. Onderhandelaars en de kandidaat wethouders van Groen Links, D66, PVDA en het CDA presenteerden het akkoord op de binnenplaats van museum De Lakenhal.

Aan het begin van het akkoord vraagt het nieuwe college zich af in wat voor stad we eigenlijk willen wonen. Volgens het college komt dat op het onderstaande neer.

“Voor ons is dat een stad waar Leidenaars toegang hebben tot betaalbare woningen, waar kinderen zorgeloos naar school kunnen gaan en gelijke kansen krijgen, waar mensen naar elkaar omkijken en waar de gemeente voor je klaar staat als dat nodig is. Een groene en duurzame stad met een bruisend centrum, een vooruitstrevend Bio Science Park en een groot aanbod van kennis, cultuur en historie. Een stad met aandacht voor de lokale ondernemer en voorzieningen in de wijken, die zorgen voor levendigheid in de stad. En voldoende ruimte om te ontspannen, te sporten en te bewegen. Een stad voor iedereen, waar je jezelf kan zijn. Een leefbare stad.” Leiden wil niet zomaar een leefbare stad worden, maar de nieuwe coalitie spreekt de ambitie uit om één van de meest leefbare steden van Europa worden”.

Uiteraard wilden de pers en politiek volgers daar toch wel meer over weten, vandaar dat het behoorlijk druk was. Onderaan dit artikel staan een aantal hoofdpunten uit het beleidsakkoord.

Voor de kandidaat wethouders een korte toelichting op het akkoord gaven, eerst even een groepsfoto van de kandidaat wethouders en de onderhandelaars.

Een nieuw beleidsakkoord is toch een politiek feestje en daar hoort gebak bij. Zo te zien had voormalig VVD raadslid en thans voorzitter van het Singelpark, Alexander Geertsema er niet zo’n trek in.

Alhoewel even later had hij toch een gebakje in zijn handen 🙂

De hele presentatie werd live uitgezonden op Sleutelstad.

Ashley North, kandidaat wethouder Klimaat, Bereikbaarheid & Financiën, nam als eerste het woord en was blij met de afloop en het resultaat van de onderhandelingen.

Hij was ook blij dat hij ongeveer dezelfde portefeuille hield als in het vorige college, alleen nu aangevuld met financiën.

Fleur Spijker wordt wethouder Economie, Kennis, Sport en Gezondheid.

Fleur is blij met deze portefeuille die naar haar mening de speerpunten van D66 bevat.

Abdelhaq Jermoumi wordt wethouder Kansengelijkheid, Jeugd en Onderwijs.

Ook hij ziet veel van zijn eigen partij speerpunten hierin terug. Kansengelijkheid is inderdaad een belangrijk PVDA  onderwerp.

Julius Terpstra wordt de nieuwe wethouder Wonen, Bouwen en Welzijn.

Het CDA heeft regelmatig vraagtekens gezet bij het Leidse bouwbeleid, dus misschien wel goed een nieuwe frisse wind in het Leidse bouwbeleid. Hij gaf aan in elk geval aan de slag te gaan met het beschermen van de sociale woningbouw.

Yvonne van Delft wordt namens Groen Links wethouder Energie, Werk en Inkomen & Cultuur.

Zij gaat dus verder met een deel van de portefeuille die zij al vier jaar heeft gehad.

De portefeuilles Bestuur, Veiligheid en Handhaving blijven bij burgemeester Henri Lenferink. Na de presentatie werd er nog even nagepraat en werden verschillende interviews gegeven.

Al ben je pas negen maanden, het is toch verstandig om goed in de gaten te houden wat je papa allemaal doet voor werk.

Het zorgde voor een gezellig en ontspannen slot van de presentatie.

In de foto slideshow nog een aantal sfeerfoto’s.

Hieronder de plannen voor de komende vier jaar. Misschien handig om goed in je op te nemen en te onthouden. Want zoals ik al vaker heb gezegd, ‘bij het kiezen moet je niet alleen kijken naar wat er beloofd wordt, maar vooral wat er van de beloftes van vier jaar geleden is waargemaakt’.

Focus voor 2022-2026

De nieuwe coalitie bouwt voort op de koers die door het vorige college is uitgezet. Dit is de focus voor de komende vier jaar:

  • Een leefbare stad is een duurzame stad. Met voldoende groen, met een prettig klimaat. Een stad waar je ‘s zomers verkoeling vindt en ‘s winters iedereen er behaaglijk bij zit zonder zich zorgen te hoeven maken over hoge energierekeningen. We versnellen de energietransitie en vergroenen de wijken.
  • Een leefbare stad is een stad waar mensen toegang hebben tot betaalbare woningen. Een stad voor iedereen. We zorgen voor voldoende duurzame woningen waar een huis een thuis wordt. We brengen meer focus aan op welke bouwlocaties we verder ontwikkelen. Ook zetten we ons in voor een eerlijke woningmarkt.
  • Een leefbare stad is een gezonde stad. Voldoende ruimte om te spelen, bewegen, sporten, leren, ontspannen en elkaar te ontmoeten. We zorgen voor voldoende plek in de stad door in te zetten op duurzame mobiliteit.
  • Een leefbare stad is een stad waar je je thuis voelt. Een sociale stad waar je mag zijn wie je bent, iedereen gelijke kansen krijgt,  en waar we eenzaamheid bestrijden door ontmoetingen te organiseren.
  • Een leefbare stad richt zich op de toekomst. In onze stad van internationale kennis en historische cultuur, krijgen ondernemers zekerheid om plannen te kunnen maken. Er is ruimte voor innovatie, ondernemerschap en samenwerking. Alle Leidenaars profiteren van het feit dat Leiden een internationale kennisstad is met een florerend Leiden Bio Science Park en uitstekende onderwijsinstellingen van peuterspeelzaal tot mbo, hbo en universiteit. Het cultuuraanbod en de instellingen bieden plek aan alle Leidenaars om cultuur te beleven. Binnen en buiten.
  • De leefbare stad is een stad van mensen. Mensen maken de stad. Vertrouwen in elkaar en op elkaar vormt daarbij de basis. We zijn toegankelijk, zichtbaar, transparant en we betrekken de stad. Belangen wegen we zorgvuldig af. De gemeentelijke organisatie zet zich dagelijks met veel betrokkenheid en professionaliteit in voor de stad. We investeren in de toekomst van de stad, met oog voor de draagkracht van de stad en de ambtelijke organisatie.

Gerelateerde artikelen

5 reacties

logbankje 8 juni 2022 - 22:59

Een keurig verslag Emile, hopelijk vaart Leiden wel bij het beleidsakkoord 2022 – 2026. Hans

Reply
די מריו 9 juni 2022 - 6:41

Ik hoop altijd maar dat ze zich aan de plannen houden.

Love As always
Dimario

Reply
Sjoerd 9 juni 2022 - 7:26

Ze kunnen in ieder geval aan de slag…

Reply
Nicky 9 juni 2022 - 16:20

Mooie plannen, dat wel.

Reply
rietepietz 9 juni 2022 - 19:38

Ik weet niet of het afgesproken is maar ze zijn gezamenlijk gekleed in de Nederlandse driekleur.

Reply

Plaats een reactie