Home Cultuur Leids Cabaret Festival 2022 voor het eerst in de historie drie winnaars

Leids Cabaret Festival 2022 voor het eerst in de historie drie winnaars

door Emile van Aelst

Voor het eerst in de 42 jarige historie van het Leids Cabaret Festival waren er gisteravond drie winnaars. Eigenlijk vier winnaars want organisator Marlijn Kok (r) had het toch maar weer geflikt om met haar medewerkers een geweldig festival neer te zetten.

Voor het zover was ging er een lange en gezellige avond aan vooraf met drie hele sterke finalisten. Om het publiek op te warmen traden de Nachtelijke Escapades op, vanaf een boot in het water van de Oude Vest.

Het publiek stond heerlijk in het zonnetje te genieten van het onverwachte concert voor de deur van de Leidse Schouwburg.

He he eindelijk eens een keer zeepbellen die echt als ballen op het water blijven liggen 🙂

Ik hoef natuurlijk niet te vertellen dat de zaal, zoals elk jaar, al maanden van te voren volledig uitverkocht was.

De presentatie was in handen van stand-up comedian Martijn Koning.

Harry Kies, de in 2020 overleden oprichter van het festival had altijd een vaste plek in de schouwburg. Rij acht stoel zeven. De niets vermoedende bezoeker op deze stoel kreeg een tegoedbon voor vier voorstellingen naar keuze in de Leidse Schouwburg.

Na het optreden van de drie finalisten trok de jury, bestaande uit Nina de la Croix, Marijtje Pronk, Erik van Muiswinkel en Luuk Ritmeester zich terug om te gaan beraadslagen wie de winnaar van de juryprijs ging worden. Het publiek kon in de foyer stemmen wie zij als prijswinnaar zagen.

Over het algemeen waren de meningen, die ik peilde, aardig gelijkluidend.

Na het gastoptreden van Merijn Scholten kwam juryvoorzitter Nina de la Croix het podium op om de juryrapporten voor te lezen en de winnaar bekend te maken.

De winnaar van de juryprijs werd Stefan Hendrikx. De jury was erg gecharmeerd door deze allround performer en dat blijkt wel uit deze zin uit het juryrapport. “Als Stefan Hendrikx opkomt zie je meteen dat we te maken hebben met een allround performer. Door Stefan worden we allemaal uitgedaagd om onze grenzen te verleggen. Hij is retegrappig. ”

Yesss hebbes, Stefan Hendrikx was dol gelukkig met zijn Juryprijs.

Bij de publieksprijs hoorde deze stevige citybike.

De publieksprijs ging naar Piet van Eeghen. Het publiek beloonde hem met deze prijs voor zijn geweldige woordgrapjes en goed gevonden liedjes. Ik denk dat hij deze citybike goed kan gebruiken in Amsterdam.

De Studentenprijs, een aantal jaren geleden in het leven geroepen door Jochem Myjer, ging naar Céline Schrama. Céline heeft het meest weg van stand-up comedy en sloeg erg aan bij de studentenjury.

Het verhaal over haar coming-out, de bloemen op een bruiloft en de mooie moeders van haar vriendinnen waren sterke en herkenbare verhalen.

Bij de voorrondes had ik al gezien dat het niveau bij vrijwel alle kandidaten beduidend hoger lag dan andere jaren. Deze uitslag met drie winnaars bevestigd dat eigenlijk alleen nog maar.

Zowel publiek als deelnemers borrelden na afloop nog even gezellig na. Céline en haar familie hadden de champagne open getrokken om het succes te vieren.

Ennuhhhh, Stefan Hendrikx borrelde vrolijk mee zowel beneden als boven, maar liet zijn beker niet meer los 🙂

In de foto slideshow nog een aantal sfeerfoto’s met daaronder als muziek een lied van één van de legendarische grote drie.

Gerelateerde artikelen

5 reacties

Sjoerd 6 juni 2022 - 7:41

Even chauvinistisch doen: En alweer een Limburger, Stefan Hendrikx, die een prijs pakt,

Reply
Emile van Aelst 6 juni 2022 - 14:53

Terecht dat je even chauvinistisch doet, zou ik ook gedaan hebben 🙂

Reply
Elisabeth van der Ark 6 juni 2022 - 13:02

Mooie reportage weer van een geslaagde avond.

Reply
rietepietz 6 juni 2022 - 19:37

Ik ben benieuwd welke naam over een paar jaar bij iedereen bekend is.

Reply
Nicky 9 juni 2022 - 21:23

Drie stuks! Dat is och wel bijzonder.

Reply

Plaats een reactie