Home Centrum Leiden Sleutelstad, een boek dat iedereen in Leiden zou moeten hebben

Leiden Sleutelstad, een boek dat iedereen in Leiden zou moeten hebben

door Emile van Aelst

Er komen een hoop mooie boeken uit, maar er komen maar weinig boeken uit waarvan iedereen het over eens is, die moet je echt hebben. Zo’n boek is Leiden Sleutelstad, gemaakt door fotograaf Toon van der Poel.

Leiden wordt de Sleutelstad genoemd, dat komt door de vele sleutels die je in de stad tegenkomt. Die sluetels vinden hun oorsprong in het feit dat Sint Pieter, beter bekend als Petrus de beschermheilige van de Pieterskerk is. Dit is de hoofdkerk van de stad en zo werd hij ook beschermheilige van Leiden. In de bijbel staat( Mattheus 16:19) ik zal u de sleutels geven van het Koninkrijk der Hemelen. Als wij in Leiden iets hebben dan pakken we het altijd gelijk groots aan, dat was waarschijnlijk vroeger ook al zo. Op elke plek waar maar sleutels passen zijn er sleutels te vinden.

Toon heeft de afgelopen twee jaar geprobeerd zoveel mogelijk sleutels te vinden in de stad en die op de foto te zetten. Resultaat is een fotoboek met honderden foto’s van sleutels die hij in de stad gevonden heeft.

Vrijdag werd het eerste exemplaar aangeboden aan burgemeester Henri Lenferink.

Henri Lenferink had al een digitale versie ontvangen en verbaasde zich er over dat hij zo nu en dan echt moest nadenken waar bepaalde foto’s genomen waren.

Sleutels kan je in Leiden overal op vinden,  op monumenten, gebouwen, bedrijfslogo’s, bruggen, als stoeptegel, op paaltjes  de zogenoemde Leienaartjes, nou ja overal op. Veel Leidenaars hebben ook een sleuteltattoo en Peter Labrujere staat zelfs in het boek met de Leidse sleutels gegraveerd op een  kies.De voorliefde voor Leiden heeft Toon niet van een vreemde. Zijn zus Joke maakt al die mooie rood-witte truien. Ze had dan ook een passend geschenk voor degenen die meegewerkt hadden aan het boek.

Een gebreid schilderij voor Toon, Jan en Lucinda.

De presentatie werd gehouden in restaurant Het Wapen van Leiden, je kan al bijna raden wat joke voor de eigenaren had meegenomen.

Om in te werken lijkt het me erg warm, maar met 2 en 3 oktober komt hij op het terras waarschijnlijk heel goed van pas.

Nadat er geproost was kon iedereen natuurlijk het boek kopen.

Toon had het er druk mee om alle boeken te signeren.

Het boek is te koop bij Toon en Joke thuis, maar ook in de Leidse boekhandels.

Gerelateerde artikelen

3 reacties

Ger 15 mei 2022 - 6:50

Vroeger waren de sleutels voor de poort, dat is me wel duidelijk. Maar waar passen ze nu op?

Reply
די מריו 15 mei 2022 - 21:08

Mooi voor de Leidenaren om zoiets te hebben.

Love As always
Dimario

Reply
Nicky 16 mei 2022 - 14:38

Wat leuk zo’n boek. Moet ook heel leuk geweest zijn om te maken.

Reply

Plaats een reactie