Home Koningsdag Lintjesregen 2022, achttien Leidenaars ontvingen een onderscheiding

Lintjesregen 2022, achttien Leidenaars ontvingen een onderscheiding

door Emile van Aelst

Achttien Leidenaars werden vandaag verrast met een Koninklijke onderscheiding. Twee onderscheidingen werden in Groningen en Urk uitgereikt de andere zestien in de Hooglandsekerk. Het is elk jaar weer een hele truc om de gedecoreerden met een smoes naar de Hooglandsekerk te lokken. De kerk zat bomvol familieleden en bekenden. Ik maak een heel kort verslag want ik moet ondertussen om vijf uur alweer bij de Oranjeborrel zijn en daarna door naar Koningsnacht. Onderaan staan wel alle gedecoreerden met een korte beschrijving waarom zij het lintje verdienen. De aanstaande lintjesdragers mochten in het midden plaats nemen en afwachten wat hun ging overkomen.

Toen iedereen zat kon Henri Lenferink beginnen aan de toch wel elk jaar megaklus om zoveel persoonlijke toespraken te houden.

Inge en Michael hadden alle lintjes keurig op volgorde liggen.

Het blijft altijd leuk om te horen waarom mensen een lintje verdiend hebben. Het doet ook altijd goed om te zien dat er nog zoveel mensen zijn die zich positief inzetten voor de samenleving en hun medemensen in plaats vanaf de zijkant te lopen schreeuwen.

Onder de belangstellenden natuurlijk ook de leden van de Oranje Vereniging die twee drukke dagen tegemoet gaan.

Overal in de kerk zag je wel bekenden, want Leiden blijft natuurlijk een groot dorp waar vrijwel iedereen elkaar kent.

Het lintje voor huisarts Schrader werd in een zijzaaltje uitgereikt, omdat zijn zoon wegens gevaar op besmetting niet in de kerk plaats kon nemen.

Ik zou het kort houden doe dat dan ook 🙂 Na de uitreiking werd er een groepsfoto gemaakt.

Wel even proosten natuurlijk.

Hierna kon iedereen de gedecoreerden feliciteren.

In de fotoslideshow hieronder nog veel meer sfeerfoto’s en onder de slideshow een lijst met alle gedecoreerden.

 

 1. Martinus Johannes (Martin) Arbouw geb. 17 april 1951 te Leiden.

Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Martin Arbouw was sinds 1989 actief als vrijwilliger bij de Leidse Christelijke Kampeer Vereniging, waar hij vele jaren lang maaltijden bereidde tijdens vakantiekampen voor kinderen. Bij de Zonnebloem, waar hij ook enige tijd secretaris was van de afdeling Vlietstreek en voorzitter van de afdeling Haagsche Schouw, maakte hij bij allerlei activiteiten maaltijden klaar. Ook bij de Leidse Roadrunnersclub zorgde hij voor de inwendige mens bij allerlei activiteiten. Eenmaal per week kookt hij voor drie huiskamers van een verpleeghuis van Topaz. Op 3 oktober verzorgt hij de hutspotmaaltijd  bij de basisschool De Sleutelbloem en al 23 jaar is hij betrokken bij de kerstmaaltijd en andere maaltijden voor ouderen en alleenstaanden in buurthuis de Stevenshof. Daarnaast kookt hij op regelmatige basis de maaltijden bij Hospice Issoria

 1. Ronald (Ron) Bouwmeester, geb. 17 oktober 1957 te Leiden.

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Ron Bouwmeester is een uitzonderlijke politieman. Hij startte in 1975 als agent van politie in Wassenaar, maar stapte eind jaren tachtig over naar de Haagse gemeentepolitie, waar hij rechercheur werd bij het Observatie Team. In 1995 stapte hij over naar het Haagsche Infiltratie Team. Hij werd meermalen ingezet in binnen- en buitenland, soms op verzoek van buitenlandse opsporingsdiensten. Hij raakte via langdurige infiltratieacties en pseudo-koop operaties betrokken bij verschillende extreem gewelddadige criminele organisaties. Hij was onder meer actief in het voormalige Oostblok, voormalige Joegoslavië en Zuid-Amerika. Bij zijn undercoveractiviteiten, die van groot belang waren voor de bestrijding van de zware georganiseerde criminaliteit, liep hij herhaaldelijk gevaar voor eigen leven. In het jaar 2000 werd Ron Bouwmeester verbindingsofficier voor het contact met buitenlandse diensten. Tien jaar later werd hij uitgezonden naar Afghanistan, waar hij zich bezighield met de opleiding van Afghaanse politiemensen. In 2017 werd hij uitgezonden naar Sint Maarten, dat toen net getroffen was door de orkaan Irma.

 1. Carolina Flora Maria (Carla) Dirkse-van Marwijk, geb. 2 februari 1941 te Leiden.
  Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Het levensmotto van  Carla Dirkse luidt: “zolang ik nog maar iets voor anderen kan betekenen”. Veel tijd en energie heeft ze samen met haar man gestoken in de tennis- en padelvereniging Unicum te Leiden. Met haar achtergrond als administratief medewerkster was ze bij uitstek geschikt om te helpen bij de financiële administratie. In 1984 werd ze gevraagd om penningmeester te worden, een rol die ze 25 jaar lang met verve zou vervullen. Sinds 2011 is Carla Dirkse ook bestuurslid van de woongroep de Beijerink. Dat is een appartementen complex met 20 woningen en 27 bewoners in de leeftijd van 66 tot 86 jaar. Uiteraard werd ze ook hier penningmeester. Tot slot is Carla Dirkse al ruim 20 jaar mantelzorgster voor haar 95 jaar oude zus.

 1. Peter Jacobus Maria (Peter) van der Graaf, geb. 18 maart 1950 te Noordwijk

Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Peter van der Graaf werkte bijna veertig jaar in het  Leids Universitair Medisch Centrum, eerst op de hartbewaking, daarna als teamleider op de afdeling Hematologie/Beenmergtransplantatie en vervolgens bij het centrum voor Stamceltherapie/Hemaferese.  Hij zette het Journal of BMT-Nursing op binnen de European Society for Blood and Marrow Transplantation. Jarenlang vervulde hij de rol van Editor. Daarnaast was hij board member van de EBMT Nurses Group en medeverantwoordelijk voor de organisatie van een jaarlijks internationaal congres voor beenmergtransplantatie-verpleegkundigen. In 1996 werd hij lid van de Harttrimmers Leiden e.o.. Voor de vereniging ontpopte hij zich al snel tot een actieve en waardevolle vrijwilliger, werd secretaris van het bestuur, onderhield de contacten met gemeenten en andere verenigingen, verzorgde subsidieaanvragen en begeleidde de stagiairs sport opleidingen. 

 1. Lida Anna Maria (Lida) Jansen-van de Kamp, geb. 28 september 1939 te Sassenheim.

Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Lida Jansen is al veertig jaar de drijvende kracht betrokken bij de vrije school Mareland in Leiden. Twintig jaar lang heeft ze zich als bestuurslid ingezet voor de school. Ze maakte deel uit van de beleidsgroep, waarin leden van het bestuur, leerkrachten en ouders zitting hadden. Bij de verbouwingen van de school, zowel in 1985 als in 1996, was Lida ze intensief betrokken. Ze gaf en geeft Grieks en Latijn in de hogere klassen, speelt piano bij de euritmielessen, bij feesten en bij het jaarlijkse kerstspel (en dit laatste al veertig jaar lang!). Ook maakt ze deel uit van de schoolkrantredactie. Daarnaast is Lida Jansen al tien jaar bestuurslid van de Patiëntenvereniging van het Antroposofisch Therapeuticum Leiden (ATL) en is ze actief als Taalmaatje voor de moeder van een Syrisch gezin.

 1. Bernardus Cornelis Antonius Maria (Ber) Langezaal, geb. op 7 augustus 1945 in Leiden.

Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Anderen helpen, zich inzetten voor de samenleving is voor Ber Langezaal vanzelfsprekend. Hij was actief op de school van school van zijn kinderen, lid van de medezeggenschapsraad op zijn werk en lid van de vrijwillige bedrijfsbrandweer van 3M. Sinds het begin van de jaren ‘90 werd hij als vrijwilliger actief bij de Petrusparochie. Hij werd lid en later voorzitter van de werkgroep Contactpersonen. Hij deed ook diaconaal werk en was enkele jaren lid van het kerkbestuur. Tot slot was hij ook jaren lid, penningmeester en voorzitter van de Cantorij van de parochie. In 2008 werd hij bestuurslid van het Caritasfonds Leiden/Leiderdorp en sinds 2017 is hij penningmeester van de Stichting Straatpastoraat Leiden, die ervoor zorgt dat er hier een laagdrempelige vorm van pastorale zorg beschikbaar is voor dak- en thuislozen.

 1. Willem (Wim) Nieboer, geb. 10 augustus 1951 te Leiden.

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Wim Nieboer heeft veel  van financiën en daar hebben vele Leidse organisaties van kunnen profiteren. Bij de Nederlands Hervormde Gemeente Leiden was hij vele jaren penningmeester van het College van Kerkvoogden. In 1998 stapte hij over naar de Diaconie in het Diaconaal Centrum De Bakkerij, waar hij het penningmeesterschap ruim 22 jaar zou bekleden. Wim is ook jarenlang als penningmeester betrokken geweest bij de Stichting Uitgeprocedeerde Vluchtelingen, die de ongedocumenteerden in Leiden ondersteunde en hij was – vanzelfsprekend ook als penningmeester – betrokken bij de oprichting van Stichting Straatpastoraat Leiden. Tot slot is hij al sinds 2009 penningmeester van de Stichting Beheer Begraafplaats Rhijnhof en beheert hij de penningen bij de Stichting Hentina Bakker.

 1. Hendrika Engelina (Elly) Nix-Verhaar, geb. 9 juli 1947 te ’s-Gravenhage.

Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Elly Nix staat al sinds 2000 paraat bij de ondersteuning van de organisatie van de Leiden Marathon. Vanuit de Leiden Maratoon zijn ook andere hardloopwedstrijden georganiseerd, zoals de Ajax Foundation Run en de 10 van Noordwijk. Steeds was Elly erbij om te helpen. Van 2006 tot 2018 was Elly vrijwilligster bij het Rode Kruis, waar ze als EHBO-er evenementen begeleidde. Van 2010 tot 2020 voer Elly jaarlijks mee als vrijwilligster op het hotelschip van de Zonnebloem. Sinds 2016 is Elly secretaris van de Stichting Militair Indië Monument Leiden. In het woonzorgcentrum De Parelvissers helpt Elly ook al jaren mee als vrijwilligster.

 1. Foort van Oosten, geb. 20 juli 1947 te Rotterdam.

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Foort van Oosten maakte carrière bij de brandweer, werd commandant van Leiden en uiteindelijk van de regio Hollands Midden. In 2000 trad hij toe tot het bestuur van het Gezondheidscentrum Merenwijk. Sinds de invoering van het Raad van Toezicht-model is Foort voorzitter van die raad. Foort van Oosten was vanaf 2011 voorzitter van de Leidse muziekvereniging Kunst en Genoegen. Bij de Protestants-Christelijke Schoolvereniging Leiden, die 9 confessionele basisscholen beheerde, werd hij in 2011 voorzitter en leidde de organisatie naar een fusie met de Stichting Confessioneel Onderwijs Leiden. Hier werd hij in 2017 voorzitter van de Raad van Toezicht. Na acht jaar voorzitterschap van de Algemene Kerkenraad van de Protestantse Gemeente Leiden, stapte Foort in 2020 over naar het voorzitterschap van het College van Kerkrentmeesters. Tot slot is Foort ook nog voorzitter van de Stichting Militair Indiëmonument Leiden, die de jaarlijkse herdenking bij Molen de Put organiseert en hij is lid van de Raad van Toezicht van BplusC, de stedelijke organisatie van onze bibliotheken, de muziekschool en de volksuniversiteit.

 1. Walter Eduard Schrader, geb. 10 september 1955 te ‘s Gravenhage.

Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Walter Schrader werd dit jaar door de lezers van het Leidsch Dagblad verkozen tot persoon van het jaar. De afgelopen periode heeft hij zich enorm ingezet om ervoor te zorgen dat zo min mogelijk mensen corona zouden krijgen. Terwijl supermarkten nee moesten verkopen, organiseerde hij distributiepunten in Leiden voor desinfectie middelen. Hij investeerde ook in de ontwikkeling van een speciale ontsmettingszeep met de toepasselijke naam ‘Leiden Ontsmet’. Toen vorig najaar bleek dat Nederland vaccins over had en het besluit viel de voorraad te vernietigen, startte Walter met succes een petitie om dat tegen te gaan. In 1985, dus 37 jaar geleden, richtte hij de stichting REMEDI (Redistributie Medische Instrumenten) op, een vrijwilligersorganisatie die zich ten doel stelde om afgeschreven, maar nog wel goed bruikbare (medische) goederen een nieuwe bestemming te geven.

 1. Onno van de Stolpe, geb. 25 oktober 1959 te Geldrop.

Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Onno van de Stolpe startte na zijn studie biologie in 1999 met zijn eigen biotechbedrijf Galapagos. Onno wist zijn passie en kennis van de biotechnologie te combineren met zakelijk inzicht en zo een succesvol bedrijf op te bouwen. Hij ontwikkelde zich tot boegbeeld van de biotechnologie in Nederland en het Leiden Bio Science Park. Startende ondernemers, ex-medewerkers die als consultant aan de slag wilden of anderen die van zijn expertise gebruik wilden maken, klopten nooit tevergeefs aan. Sinds 2016 is hij betrokken bij African Parks, een organisatie zonder winstoogmerk die de volledige verantwoordelijkheid op zich neemt voor het herstel en het lange termijnbeheer van nationale parken in Afrika, allemaal in samenwerking met de autoriteiten en de lokale gemeenschappen.

 1. Dinah Tuinhof-Bouw, geb. 15 september 1946 te ’s -Gravenhage.

Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Dinah Tuinhof hielp op de Zijlwijkschool met lessen ‘klokkijken’ en ‘omgaan met geld’, assisteerde bij schoolreisjes en sportdagen en trad op als klaar-over. Zij begeleidde kinderactiviteiten bij de buurtvereniging Zijlwijk, zette zich in voor de Oecumenische Geloofsgemeenschap De Regenboog in de Merenwijk en was enkele jaren lid was van de Algemene Kerkelijke Merenwijkraad. Bij Terre des Hommes werd ze actief voor de Leidse PR-groep en werkte ze jarenlang als bindende factor in het team dat de winkel met tweedehands-spulletjes bestiert. Ze was wijkhoofd annex collecte-Coördinator voor het Koningin Wilhelmina Fonds, voor het Diabetes Fonds en voor de Brandwondenstichting. Bij de Leidse Schooltuinen was ze tuinvrijwilligster en bekleedde ze jarenlang de functie van secretaris in het bestuur. Toen ze daarmee stopte bleef ze de ledenadministratie en het register van verklaringen omtrent het gedrag verzorgen. Bij de Leidse Ren- en Tourvereniging Swift is Dinah sinds 2007 betrokken bij de organisatie van de Joop Zoetemelkclassic 

 1. Elisabeth Emma (Ella) Veenstra-Monteban, geb. 28 juni 1943 te Opperdoes.

Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Elle Veenstra-Monteban heeft allerlei vrijwilligerswerk binnen en buiten de geloofsgemeenschap De Regenboog in de Leidse Merenwijk. Er kon voor van alles een beroep op haar worden gedaan. Ze begeleidde brugklasgroepen, de vrijdagavondclub voor tieners, nam deel aan een kookgroep die maandelijkse een avondmaaltijd maakte voor zo’n 35 personen, leidde regelmatig kindernevendiensten en was betrokken bij het bulletin van de Regenboog. Daarnaast werd ze lid van de Algemene Kerkelijke Merenwijkraad, was ze lid van het College van Kerkrentmeesters van de Protestantste gemeente te Leiden en was ze lid van de redactie van het Leids Kerkblad. Van 2005 tot 2009 was Ella jurylid, de laatste twee jaar als voorzitter, van de Co Verhoogprijs, die we tegenwoordig kennen als de Leidse Vrijwilligersprijs. Sinds enkele jaren gaat zij twee middagen per week als vrijwilliger naar de Bibliotheek in de Merenwijk waar zij voorleest en helpt bij het opruimen van boeken. Ook in de centrale bibliotheek las ze voor. Sinds 2017 schrijft Ella Veenstra voor het Leids Nieuwsblad. Elke maand verschijnen er wel enkele artikelen van haar over kerkelijke of maatschappelijke zaken die iets te maken hebben met de stad Leiden. Ella vangt leven in teksten en brengt teksten tot leven, tot vreugde van zichzelf en anderen.

 1. Aafke Jacoba (Aaf) Verkade, geb. 20 juni 1976, te Nijmegen.

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Aaf Verkade zet zij zich vanaf haar woning aan de Kijfgracht, in voor de blauwe natuur in en rond Leiden. Aaf nam het initiatief om kattenklimtouwen op te hangen aan de kademuren van de Havenwijk in Leiden, omdat er teveel katten verdronken. Aaf kwam met het plan om grote drijvende watertuinen in het water aan te brengen. Op de kunstmatige eilandjes kon de natuur zich gecontroleerd ontwikkelen en konden watervogels nestelen. Al snorkelend zag Aaf veel drijfvuil, maar onder water bleek ook veel afval aanwezig. Dus charterde zij de gemeente, bewoners en vrijwilligers om gezamenlijk vuil op te vissen. Als enige kreeg ze van de gemeente Leiden toestemming om via de snorkelmethode onderwaterflora- en fauna te monitoren. Ze deed allerlei ontdekkingen, maakte vele foto’s en films van het onderwaterleven en publiceerde er onophoudelijk over op haar website. Als Adviseur Stadsgrachten staat Aaf ook andere gemeenten in Nederland bij.

 1. Annemarie de Vries-Termijtelen geb. 6 november 1945 in Wandsworth, Engeland.

Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Annemarie de Vries – Termijtelen studeerde in Utrecht en promoveerde in 1981 in Leiden als microbioloog. Met haar onderzoek naar onder andere het HLA-systeem leverde ze een onmiskenbare bijdrage aan het huidige begrip van auto-immuunziekten zoals diabetes en reuma. Sinds 2005 begon Annemarie zich te ontfermen over de belangrijke en omvangrijke collectie botanische tekeningen van Naturalis, waarvan sommige zeer oud zijn en een grote artistieke en historische waarde hebben. Sinds 2013 is Annemarie bestuurder van het Eva van Hoogeveenhof te Leiden. Ze was ook bestuurslid en fondsenwerver bij de Vereniging Tesselschade-Arbeid Adelt. Deze vereniging is de oudste vrouwenvereniging van Nederland en staat vrouwen bij op hun weg naar zelfstandigheid, onder meer door het verstrekken van studiebeurzen. Bij het Afasiecentrum Leiderdorp, onderdeel van de Gemiva SVG-Groep, heeft Annemarie de cliënten op  tal van manieren ondersteund. Ze was ook collectante voor de dierenbescherming, actief in de Vereniging het Jonge Vrouwengilde, de Vereniging het Plantsoen, de Vereniging Proparte en haar oude studentenvereniging.

 1. Henricus Ernestus Gerardus Maria van Woerden, geb. 16 oktober 1949 te Oegstgeest.

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Hein van Woerden was van 1982–2014 als kabinetschef verantwoordelijk voor de behandeling van al onderscheidingen en voor de organisatie van lintjesregen. Vanuit zijn functie  als kabinetschef begeleidde Hein ook talloze organisaties in de stad, zoals de 3 October Vereeniging, de Oranjevereniging de Stichting Dodenherdenking en werkte hij nauw samen met de Universiteit Leiden, de Pieterskerk en de  Hooglandse Kerk. Bovendien was hij verantwoordelijk voor het Stadhuis-carillon en had hij betrokkenheid bij de relatie met de Begraafplaats Rhijnhof. Tijdens zijn werkzame leven deed hij ook vrijwilligerswerk. Zo was hij van 1983 tot 2012 bestuurslid van Leiden orgelstad, was hij betrokken bij de organisatie van de Elfstegentocht en was hij actief bij de Rotary. In 2012 was hij mede-oprichter van het Leidse Carillon genootschap. Na zijn pensionering trad hij toe tot het bestuur van de Stichting Dodenherdenking Leiden, tot dat van de Stichting tot Instandhouding van de begraafplaats Groenesteeg, dat van de Vereniging van Belangstellenden in Museum de Lakenhal en hij werd hij commissaris protocol bij de 3 October Vereeniging.

 1. Pauline Kleingeld, geb. 30 oktober 1962 te Rotterdam.

Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Uitgereikt in Groningen.

Pauline Kleingeld was van 2004 tot 2010 hoogleraar praktische wijsbegeerte aan de Universiteit Leiden. In januari 2011 werd ze aangesteld als hoogleraar ethiek en haar geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Pauline Kleingeld is een van de meest vooraanstaande filosofen van onze tijd. Als bruggenbouwer, verbindend leider en uitzonderlijk geleerde heeft zij grensverleggende bijdragen geleverd aan een beter, genuanceerder begrip van de idealen van de Verlichting. Kleingeld behoort met haar werk over de filosofie van Kant, de ethiek meer in het algemeen en de betekenis van moreel universalisme tot de absolute top in haar vakgebied. Ze is van de buitencategorie en dat haar werk in meerdere opzichten grensverleggend is blijkt ook uit de toekenning van de Spinozapremie, de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland, in 2020. 

 1. Cornelia (Lia) Romkes, geboren op 29 april 1952 te Urk

Lid in de Orde van Oranje-Nassau (uitgereikt in Urk)

Lia Romkes was o.a. coördinator voor het opvanghuis voor daklozen in Leiden en pastoraal werker in verzorgingshuizen, waaronder Amsta in Amsterdam. Vanaf 1992 had ze zitting in tenminste drie [vrijwillige] deputaat schappen van de Christelijke Gereformeerde Kerken. Vanaf juni 2008 tot heden vertegenwoordigt zij nog het deputaatschap in het CIO-G , het overlegorgaan van de kerken met de overheid betreffende de gezondheidszorg. Het laatste jaar was de CIO-G nauw betrokken bij het overleg over de coronapandemie en het kerkbezoek. Ook is zij nog steeds aanwezig bij het overleg met de geestelijke verzorgers. Zij  was verder 14 jaar lang redactielid van Ambtelijk Contact, het maandblad voor ambtsdragers in de Christelijke Gereformeerde Kerken.  Daarvoor schreef zij reeds artikelen en columns. Vanaf 1984 is zij intensief mantelzorgster voor haar moeder in Urk.

Gerelateerde artikelen

4 reacties

rietepietz 26 april 2022 - 17:21

Het ziet er allemaal heel feestelijk uit. En uiteraard allemaal blije mensen.

Reply
Sjoerd 26 april 2022 - 19:50

En zo is er toch alweer een jaar voorbij… Het blijft een eer uiteraard.

Reply
די מריו 26 april 2022 - 21:58

Gefeliciteerd met de lintjes.

Love As always
Dimario

Reply
Nicky 29 april 2022 - 10:20

Mooi wat die mensen allemaal doen. Zeer verdiende lintjes!

Reply

Plaats een reactie