Home Centrum Mart Hoogkamer gaf startsein voor 45e Leidse Singelloop

Mart Hoogkamer gaf startsein voor 45e Leidse Singelloop

door Emile van Aelst

Na twee jaar afwezigheid door corona was er gisteravond eindelijk weer de Leidse Singelloop. Ruim 4.000 lopers verzamelden zich op de Lammermarkt om de 7 kilometer van de Leidse Singelloop af te leggen.

Ik vertrok vanaf Sleutelstad die voor het eerst een eigen lopersgroep van DJ’s en verslaggevers had.

Voor dat mensen schrikken of totaal verkeerde verwachtingen hebben, Chris en Arjen liepen niet mee, maar de teamspitrit zat er wel in 🙂

Het begon op de Lammermarkt tegen zevenen gezellig vol te lopen.

Niet te geloven tussen al die mensen liep ik weer Saskia uit ’s Hertogenbosch tegen het lijf. Saskia is Leidse maar woont al jaren in ’s Hertogenbosch. Als er maar iets in Leiden is komt ze hier naartoe, ledenvergadering 3 October Vereeniging, 3 oktober zelf uiteraard en met zowel de Leiden Marathon als de Singelloop. Ik vroeg nog heb je een buddy of moet ik kijken of ik er nog een voor je kan regelen. Nee joh ik ken de weg en een nieuwe buddy kent mijn tempo niet 🙂

De lopers van Hollen met Han deden nog even een warming-up.

Vaste prik natuurlijk dat Teun de Reede weer de vertrouwde speaker was. Teun kent in het loperswereldje bijna alle lopers bij naam.

Fred Wijling, vaste vrijwilliger bij veel Leidse evenementen, was best een beetje trots dat zijn wagen als podiumwagen mocht dienen.

Terry van Velthoven startte jaren geleden met twee of drie lopers Running Blind in Leiden, nu lopen er bij alle Leidse lopen tientallen Leidse buddy’s mee.

Het was ondertussen behoorlijk druk geworden op de Lammermarkt.

De een loopt, de ander zwemt, maar misschien drinken ze allemaal Bacardi lemon, vandaar dat de Leidse zanger Mart Hoogkamer dit jaar het startsein kwam geven.

Voor hij het startsein gaf had hij nog wel een tip voor de lopers. Loop de longen uit je lijf en steun elkaar.

Na het startsein kwam de meute langzaam op gang, alleen de voorste snelle lopers schoten als een speer weg de rest begon schuifelend.

Tussen alle lopers zag ik uiteraard weer vele bekenden en soms denk je, goh loop jij ook zoals bijvoorbeeld mijn bovenburen.

Het team van Sleutelstad begon rustig en startte vrijwel achteraan.

Mart Hoogkamer ging nog even snel met een paar fans op de foto en moest toen vliegensvlug naar Tilburg voor een optreden.

Maikel Stolwijk, Leiden Marathon winnaar 2019, mocht van zijn manager niet lopen omdat hij net vorige week de marathon van Rotterdam had gelopen. Om er toch bij te zijn, fietste hij voor de lopers uit.

En dan moet je nog goed tempo zetten met die bakfiets, want na iets meer dan vijftien minuten kwam Marco van Erp als eerste over de finish.

Een trotse en op het oog niet zwaar vermoeide Marco van Erp.

Andere toplopers van Leiden Atletiek gingen er toch maar even bij zitten.

Nadat de eerste lopers binnen waren ging ik een plekje langs de route zoeken om de grote meute in beeld te brengen. Op de brug bij Molen de Valk kwam ik Jochem Myjer tegen die een rustig plekje had uitgezocht.

Breedtesport coördinator Rik van der Geest stond ook op een rustige plek te klappen.

Ik vond een plekje tegenover Biljartcafé de Pomerans een mooi punt om de massa lopers langs te zien komen.

Het is elk jaar weer een hele toer, proberen bekenden te spotten en tegelijkertijd te filmen en fotograferen.

Het mag duidelijk zijn mannen kunnen dus best multitasken 🙂

Het is echt opletten en veel zie je pas thuis als je de foto’s gaat bekijken. Dan zie je opeens dat op deze foto zowel absurdist en podcastmaker Erik Oleijerhoek als buddy bij Running Blind loopt en onderin beeld ook nog Arno Roest, kinderarts in het Willem Alexander Kinderziekenhuis.

Wil je kijken of jezelf ook op foto of film bent gekomen, dan moet je het filmpje onderaan even bekijken. Na bijna de laatste lopers kreeg ik een lift Wouter van der Loo, bestuurder bij Fietsmaatjes Leiderdorp.

Bij de finish kwam even later de allerlaatste loper binnen, knap hoor zo’n hummeltje die de hele 7 kilometer heeft gelopen.

Tijd voor een biertje bij Bassie van Petit Restaurant de Valk.

Bij de Valk was ook de uitreiking van de cheques aan de goede doelen. Meta Knol, director Leiden City of Science 2022 deelde aan verschillende goed doelen zoals Stichting Puzzelstuk, vrouwenopvang Rosa Manus, VTV Leiden, Fietsmaatjes Leiderdorp, KDC de Walnoot en Hospice Issoria in taal 10.000 euro uit.

Bestuurders van de goede doelen waren blij met hun cheque.

Na de uitreiking van de cheques en nog een paar drankjes keerde langzaamaan de rust terug aan de voet van Molen de Valk.

In het filmpje kan je zien of je toevallig in beeld kwam. Ik heb ze niet geteld, maar het waren er wel heel veel die in beeld zijn gekomen.

 

 

Gerelateerde artikelen

5 reacties

Felicien Stavleu 24 april 2022 - 7:59

Mooi verslag weer en wat was het een feest 😊😊 en volgens mij stond Jochem bij molen De Put
Grt
Felicien

Reply
Sjoerd 24 april 2022 - 9:07

Een sportief dagje voor je… Als je zoiets in beeld wil brengen loop je ook heel wat af.

Reply
די מריו 24 april 2022 - 11:52

Wat een feest.. leuk hoor. al die enthousiaste mensen.

Love as always
dimario

Reply
rietepietz 24 april 2022 - 21:26

Helemaal top dat dit weer kan, en dan ook nog prachtig weer, helemaal top.

Reply
Nicky 26 april 2022 - 15:13

Wat een sportiviteit weer. Mooie opbrengst ook! Ik zag Mart Hoogkamer laatst ergens op tv. Sympathieke knul!

Reply

Plaats een reactie