Home Centrum Veel bekende Nederlanders bij Matthäus Passion in de Pieterskerk

Veel bekende Nederlanders bij Matthäus Passion in de Pieterskerk

door Emile van Aelst

Politici en oud politici, TV persoonlijkheden, ondernemers, landelijk bekende advocaten en ga zo maar door. In de uitverkochte Pieterskerk wemelde het van de BN-ers tijdens de uitvoering van de Matthäus Passion. De laatste uitvoering was in 2019, dus eigenlijk drie jaar geleden. Er werd tot vlak voor aanvang nog hard gewerkt om alles tip top in orde te krijgen qua, licht, geluid en beeld.

Om half elf waren medewerkers en de kerk er helemaal klaar voor om de gasten te ontvangen.

Mooi gezicht al die programmaboekjes over de leuning van de stoelen.

Een aantal gasten was uitgenodigd door de gemeente Leiden, bij de ingang zorgde Inge Prevoo dat de genodigden hun kaart kregen voor de VIP ontvangst in het Koor van de kerk en de lunch in de Faculty Club van de Universiteit.

In het Koor stond de koffie en fris klaar en werden de gasten verwelkomd door Frieke Hurkmans, directeur van de Pieterskerk. Even na half elf begonnen de gasten binnen te komen en begon voor mij de grote wie is ook alweer wie en wat deed of doet hij of zij show. Sommige gasten was niet moeilijk natuurlijk zoals voormalig minister Ingrid van Engelshoven en oud Leidse D66 en later landelijke politici Jan Hoekema, Paul van Meenen en Robert Strijk.

Ook een makkie waren natuurlijk Bianca Engelberts en burgemeester Henri Lenferink.

Advocaat Oscar Hammerstein herken je natuurlijk direct, maar ik moest toch even nadenken met wie hij was. Gezicht kwam me zo bekend voor en ja hoor na even goed nadenken wist ik het weer, balletdanser en choreograaf Hans van Manen.

Heel makkelijk herkenbaar waren natuurlijk Paul de Leeuw en zijn man Stephan Nugter.

Vorig jaar namen we afscheid van Stadsgehoorzaal-Schouwburg directeur Nanette Ris. Leuk om haar vandaag weer tegen te komen en gelijk afspraak gemaakt om eens samen naar de Baker Street Comedy Club in Leiden te gaan.

Mocht je je tijdens het verplichte familiebezoek met de paasdagen vervelen, dan weet ik misschien een leuk gezelschap spelletje. Je bekijkt met de hele familie de foto slideshow onderaan deze blog en wie de meeste BN-ers weet te noemen krijgt het gouden Paasei 🙂 Ik geef nog een paar makkelijke weg. De familie Brinkman is herkenbaar, maar dominee Ad Alblas en zijn vrouw daar moet je echt voor uit Leiden of de regio komen.

De zeespiegel stijgt, maar gelukkig houdt Dijkgraaf Rogier van de Sande alles goed voor ons in de gaten en zijn vrouw Jonita Venetiaan let gelukkig weer op hem. We hoeven ons dus voorlopig niet druk te maken om het water.

Vice voorzitter van de Raad van State, Thom de Graaf begon zijn politieke loopbaan als D66 gemeenteraadslid in Leiden. Voor D66 wethouder Fleur Spijker is het nog even afwachten of en met welke portefeuille ze in het nieuwe college terugkomt.

Voor de lunch zijn de gasten straks in de pauze te gast bij Hester Bijl, Rector Magnificus van de Leidse Universiteit.

Voormalig VVD minister Melanie Schulz begon ook haar politieke loopbaan in Leiden en woont er nog steeds.  Altijd leuk om haar bij dit soort gelegenheden weer tegen te komen.

Het liep tegen aanvang, maar we misten nog een gast. Ah kijk daar komt hij aan.

Voor hetzelfde geld was hij per ongeluk naar de uitvoering in Naarden gegaan 🙂 Frieke Hurkmans kon opgelucht ademhalen dat minister president Mark Rutte binnen was.

Terwijl de gasten naar het eerste deel van de Matthäus Passion luisterden, kon ik mijn eerste foto’s vast naar Sleutelstad brengen zodat zij gelijk een artikeltje konden maken. Daarna op mijn dooie gemak naar de Faculty Club in het academiegebouw waar om 13.00 uur de lunch begon.

Het was natuurlijk heerlijk op het terras, maar toch even naar binnen voor een toespraak van Henri Lenferink.

Henri Lenferink was blij dat na drie jaar er weer een Matthäus Passion is en er zoveel gasten de weg naar Leiden hebben gevonden om hier te komen luisteren.

Uiteraard werd nog even benoemd dat Leiden dit jaar European City of Science is en daar een heel jaarprogramma omheen gemaakt heeft.

Nu hij er toch was had Henri Lenferink ook nog wel een verzoekje aan Mark Rutte, maar of dat gelijk gehonoreerd wordt vraag ik mij af 🙂

Ik wilde een foto van Annetje Ottow, voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Leiden, maken. Haar man deed een stapje opzij, waarop ik zei ‘u mag er wel bij hoor ‘. Oh wat leuk zei Annetje we staan eigenlijk nooit samen op de foto. Nou bij deze dus en ik hoop dat u hem leuk vindt 🙂

Mooi compliment van D66 tweede kamerlid Paul van Meenen, hij stelde mij aan Paul Witteman voor als een collega van Paul Witteman. Ach ze kunnen je slechter voorstellen 🙂

Na de lunch moest iedereen snel terug naar de Pieterskerk voor het tweede deel. Zelf had ik nog een afspraak bij een kinderfeest in de Zeeheldenbuurt in een zonovergoten Bontekoe Park. Soms heb ik het nog niet zo slecht.

In de foto slideshow hieronder nog meer sfeerfoto’s en ben benieuwd hoeveel bekenden jullie er nog uithalen.

Gerelateerde artikelen

5 reacties

Hans 16 april 2022 - 6:37

Het moment om eens op een andere manier aandacht te krijgen, Was in Naarden ook altijd zo.
Je hebt er een mooi verslag van gemaakt Emile. Hans

Reply
די מריו 16 april 2022 - 7:31

Het is maar goed dat je er namen bij hebt gezet, want de meeste had ik niet herkent.

Love as Always
dimario

Reply
Sjoerd 16 april 2022 - 8:11

Daar zit voor een aardig kapitaal in de kerk…

Reply
rietepietz 16 april 2022 - 18:06

Mijn VIK kaart is blijkbaar bij post NL verdwenen, Je vroeg je natuurlijk al af waar ik bleef. 😉 .

Reply
Nicky 18 april 2022 - 12:18

Ik herkende 3 bn’ers. Als je een selfie had geplaatst waren het er vier geweest. Beetje jammer LG.

Reply

Plaats een reactie