Home Centrum Leiden European City of Science zit tot het eind van het jaar in het Stadsbauhaus

Leiden European City of Science zit tot het eind van het jaar in het Stadsbauhaus

door Emile van Aelst

Woensdag werd het Stadsbauhaus officieel geopend. Het Leiden European City of Science 2022 heeft er tot het eind van het jaar haar intrek genomen. In het pand zijn behalve Leiden2022 ook het Circulair Warenhuis, kunstenaars en jonge ondernemers gevestigd, daarnaast wonen er enkele studenten in het pand. Eigenlijk is dit even een ingelaste blog omdat ik meer onderwerpen dan ruimte heb, maar dit toch niet over wil slaan. Ik probeer hem kort te houden, dus zal hij wel weer lang worden.

De naam Stadsbauhaus is niet zomaar gekozen. In eerste instantie zou je denken omdat in dit pand eerst het Stadsbouwhuis zat, maar dat is een toevallige en gunstige bijkomstigheid. Ik ga proberen in Jip en Janneke taal en heel kort uit te leggen waar de naam voor staat. In 1919 ontstond in het Duitse Thuringen de Bauhaus stroming, een revolutie in de kunstsector die de kunst heel anders bekeek. Een beetje het idee wat Theo van Doesburg in Leiden deed met De Stijl. We maken een sprongetje naar 2021 toen het Nieuwe Europese Bauhaus gelanceerd. Nu ging het niet om een culturele revolutie maar om een ecologisch, economisch en cultureel project, gericht op het combineren van design, duurzaamheid, toegankelijkheid, betaalbaarheid en investeringen om het Europese Green Deal te helpen realiseren. Pfff dat was een hele zin, wel gekopieerd hoor 🙂 Leiden2022 is een partnerschap aangegaan met het NEB vandaar de naam van dit gebouw. Wil je het exact weten even googlen.

Meta Knol, directeur Leiden2022 heette iedereen welkom en vertelde dat de organisatie al langer in het pand zit, maar door door alle coronabeperkingen tot in maart de officiële opening nu pas mogelijk is.

De opening werd druk bezocht door gebruikers, belangstellenden, politiek en pers.

Roosmarijn van der Velde, Chief New European Bauhaus bij Leiden European City of Science 2022, is trots de scepter te mogen zwaaien in het pand. Ze benadrukte (vrij vertaald) het belang van de ommekeer in het omgaan met het klimaat en grondstoffen en dat we anders moeten gaan denken om te zorgen dat er later nog een toekomst voor iedereen is.

Rutger Bos, directeur Circulair Warenhuis, is blij dat het warenhuis ook een plek in het pand heeft gekregen. Het werk en de instelling van het Circulair Warenhuis past helemaal in dit pand.

Als laatste spreker gaf ook burgemeester Henri Lenferink het belang van het pand en haar gebruikers aan. Daarnaast wees hij op nu al het grote succes van Leiden2022 en dat we er gelijk een heel jaar van hebben gemaakt in plaats van alleen een internationaal congres.

Marjolijn van der Jagt, dorpsmarketeer Oegstgeest, vertelde dat ook Oegstgeest dit jaar meerdere keren onderdeel is van Leiden2022. Zo vulden zij onlangs de dag van de Tulp in en is er zelfs speciale Tulpenthee gemaakt vertelde ze.

Er is zelfs een speciaal Leiden2022 biertje gebrouwen.

Na alle toespraken werd het tijd om te proosten met natuurlijk het speciale Leiden2022 biertje of een kopje Tulpenthee.

Aan de muur hingen enkele van de vele affiches die voor alle 365 activiteiten dit jaar gemaakt zijn.

Meta Knol vertelde aan Sleutelstad onder andere trots te zijn op dit gebouw en het geweldige team waarmee ze werkt.

Kijk voor meer informatie over de onderwerpen van Leiden2022 op de website.

Gerelateerde artikelen

3 reacties

די מריו 15 april 2022 - 7:28

Mooi dat er voor hun ook ruimte is in dit gebouw. Tulpenthee of biertje.. moeilijk, moeilijk… 😉 Is er geen Tulpenbiertje?

Love As always
dimario

Reply
Sjoerd 15 april 2022 - 8:11

Bauhaus is mij niet geheel onbekend, er worden supermooie dingen ontworpen en gebouwd.

Reply
Nicky 18 april 2022 - 12:13

Maar was die blauwe gele outfit nou bewust gekozen?

Reply

Plaats een reactie