Home Leiden Monumentje voor Willem Einthoven ( 1860 – 1927 ) de uitvinder van de ECG

Monumentje voor Willem Einthoven ( 1860 – 1927 ) de uitvinder van de ECG

door Emile van Aelst

De uitvinding van Willem Einthoven wordt honderdduizenden keren per dag over de hele wereld gebruikt en toch kent bijna niemand zijn naam. Willem Einthoven was de uitvinder van de snaargalvanometer waarmee je een betrouwbaar elektrocardiogram maakt om hartproblemen vast te stellen. Hij ontving hiervoor in 1924 de Nobelprijs voor Geneeskunde.

Rijnsburgerwegbewoner Pieter van der Geer verdiept zich al geruime tijd in de historie van de Rijnsburgerweg en wie er allemaal gewoond hebben. Zo kwam hij er achter dat Willem Einthoven op nummer 23 woonde. Hij vond dat daar best blijvende aandacht aan geschonken moest worden, daarom ijverde hij voor de plaquette voor de deur.

Leiden is dit jaar European City of Science. Behalve het grote congres dat daar bij hoort, heeft Leiden het een stukje groter gemaakt en uitgebreid naar een heel jaar met elke dag een activiteit op het gebied van wetenschap. Het doel van Leiden European City of Science is om wetenschap en samenleving te verbinden, vandaar dat er overal in de stad wel iets te doen of te zien is dit jaar. Op Radio Weetlust, ook via internet te horen, is elke ochtend nieuws over het programma van die dag. Dinsdag stond de dag in het teken van Meten =Weten en kon iedere voorbijganger op het Stationsplein een hartfilmpje laten maken.

Bijna 300 voorbijgangers lieten tussen 10 en 14 uur binnen een minuut een hartfilmpje maken.

Aansluitend daarop was honderd meter verderop de onthulling van de plaquette als postuum eerbetoon aan de uitvinder van het hartfilmpje.

De plaquette werd onthuld door burgemeester Henri Lenferink samen met professor Martin Schalij, Hoogleraar Cardiologie en lid van de Raad van Bestuur LUMC.

Vanaf nu weet elke voorbijganger dat hier op een steenworp afstand van het LUMC de uitvinder van het hartfilmpje, het ECG heeft gewoond en gewerkt.

De huidige bewoner Michiel Hengelveld vertelde hoe dan ook al heel blij met de woning te zijn, maar toen hij hoorde wie hier gewoond had nog trotser op zijn huis is. Voor Peter van der Geer had hij dan ook een bos bloemen als dank voor het uitzoeken van de historie van de Rijnsburgerweg.

Voor alle belangstellenden had hij speciale gebakjes laten maken.

Wink Einthoven is de achterkleinzoon van Willem Einthoven en zag voor het eerst het huis van zijn overgrootvader. Zelf is hij niet de wetenschapskant opgegaan, maar kunstenaar in Amsterdam geworden. Alhoewel als je zijn kunst ziet, zit daar toch wel een behoorlijk stukje wetenschap achter 🙂

Het was dinsdag weer een mooi wetenschappelijk onderwerp en met een blijvende herinnering.

Elke dag een ander wetenschappelijk onderwerp, nog 262 dagen en onderwerpen te gaan.

Gerelateerde artikelen

4 reacties

די מריו 14 april 2022 - 7:09

Ik herkende de naam , maar wist niet meer waarvan. Totdat ik je log las. Waarom wist ik dit?

Love As always
Dimario

Reply
Suskeblogt 14 april 2022 - 8:51

Hij heeft dat monumentje in ieder geval verdiend.

Reply
Sjoerd 14 april 2022 - 10:17

Het was mij bekend, niet dat hij in Leiden woonde, maar dat lijkt welhaast logisch. Hier ligt vlakbij de prof. Einthovenstraat waar vroeger een beschrijving bijstond waarom de straat zo heette. Helaas is dat bord gestolen.

Reply
Nicky 15 april 2022 - 9:46

Dat is wel een plaquette waard, ja. Ik vind het huis (voor zover ik kan zien) ook wel heel mooi.

Reply

Plaats een reactie