Home Leiden Afscheid Leidse gemeenteraad 2018-2022

Afscheid Leidse gemeenteraad 2018-2022

door Emile van Aelst

Dinsdagavond werd afscheid genomen van de Leidse Raad, van de 39 raadseden keren er 21 niet meer terug. Eigenlijk was ik niet plan hier een apart verslag van te maken. Ga maar eens een verslag maken van 21 toespraken en daarna 21 afscheidsspeeches zonder mensen te kort te doen. Zowel gisteren als vandaag kreeg ik een vraag wanneer het afscheid op mijn site komt, dus toch maar een poging er iets van te maken. Het afscheid was in de Stadsgehoorzaal omdat het stadhuis nog steeds verbouwd wordt.

Bij dit soort uitzonderlijke raadsvergaderingen worden ook altijd familie en vrienden uitgenodigd. Tegen acht uur liep de foyer vol met belangstellenden.

Los van de persuitnodiging kreeg ik ook van Susannah Herman D66 een uitnodiging. Susannah werd destijds door Paul van Meenen binnen D66 gehaald omdat ze vaak tegen Paul klaagde. Wat je tegen mij zegt moet je eens in de raad zeggen en zo belandde ze in de raad 🙂 Uiteraard zat Paul van Meenen tussen haar genodigden.

Op de tafel van Maarten Kersten, Partij Sleutelstad, lag voor alle scheidend raadsleden een exemplaar van de Leidse vertaling van Nijntje klaar.

Ook in de VVD hoek stond de jongere garde klaar en namen meerdere raadsleden afscheid zoals Juliëtte Gilissen, Maarten Dirkse en niet op deze foto Dorien Verbree.

Het college zat klaar voor een avond waarop zij niets te doen hadden behalve luisteren.

Trouwens sommige mensen hebben een functie die goed bij hun nam passen. Zo heet onze wethouder bouwen en wonen Fleur Spijker, maar bij de sollicitatie van  de nieuwe griffier een paar jaar geleden hebben ze volgens mij niet lang na hoeven denken.

Er namen 21 raadsleden afscheid en voor elk raadslid had burgemeester Henri Lenferink een passende toespraak.

Het is meer dan de helft van de raad, daarom staan op elke foto wel vetrekkende raadsleden. Op deze foto zelfs vier, Joost Bleijie, Josine Heijnen, Dorien Verbree en Julliëtte Gilissen.

In de fotoslideshow onderaan staan foto’s van alle vertrekkende raadsleden, dus ik sla een heel stuk over en ga naar het afscheid van VVD-er Juliëtte Gilissen die 11jaar en 10 maanden in de raad heeft gezet. Net twee maanden te kort voor een Koninklijke onderscheiding, maar ja zoals Henri Lenferink zei, de Koning is onverbiddelijk 🙂

Vahit Köroglu zat 12 jaar in de raad voor D66 en ontving de Koninklijke onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Een terecht trotse en ook geëmotioneerde Vahit.

Het laatste raadslid waar afscheid van genomen werd was Walter van Peijpe.

Walter is, nee was, de nestor van de Leidse raad met zijn ruim 12 jaar raadslidmaatschap, vandaar ook voor Walter een Koninklijke onderscheiding. De naam van Peijpe gaat niet uit de Leidse raad verdwijnen, zijn dochter Rosie is met voorkeurstemmen gekozen als raadslid voor Groen Links. Met haar 18 jaar is zij het jongste gemeenteraadslid.

Er volgde een korte schorsing.

Na de schorsing namen alle scheidende raadsleden afscheid met een persoonlijk woord, terugblik of tip. Zoals ik al eerder schreef er gaat veel know how weg, maar ook raadsleden die zich echt vastbeten in sommige onderwerpen. Uitgerekend nu Groen Links de grootste partij geworden is neemt VVD-er Maarten Dirkse, de pleitbezorger voor de automobilist afscheid van de raad.

Francien Zeggelt D66 zat huis door corona, maar we zijn nu zo gewend aan zoomvergaderingen dat ze toch haar afscheidswoordje kon doen.

Iedereen bedankte collega raadsleden. college, griffie, bodes en familie, maar Susannah Herman D66 bedankte ook de Leidse pers voor alle verslagen.

Na alle toespraken was deze speciale raadsvergadering rondom half twaalf afgelopen en met een ferme hamerslag sloot Henri Lenferink de vergadering.

Tijd voor een groepsfoto van de raadsleden 2018-2022.

Na de foto werden er her en der nog wat cadeautjes uitgedeeld, zoals het boekje met de Leidse vertaling van Nijntje. Voor de vertrekkende VVD raadsleden het Barry Badpak bordspel.

Er werd in het Grandcafé nog even gezellig na geborreld.

Het was niet de eerste keer dat de Leidse D66  godfather Paul van Meenen lachend zei dat hij na zijn tweede kamer lidmaatschap, misschien wel weer terugkomt in de Leidse gemeente politiek. Het duurt nog even maar ik kijk alweer uit naar de verkiezingen van 2026 🙂

Woensdagavond was de beëdiging van de nieuwe raad. Ik kon er niet bij zijn omdat ik bij een andere comedyclub zat, maar daarover eerdaags meer 🙂 Onder de fotoslideshow past natuurlijk maar een nummer Lalala Leiden van JochemMyjer, maar dan wel de versie waar hij het nummer voor het eerst liet horen tijdens de Leidse Olympus, een avond vol cultuur aan de voet van de Burcht.

Gerelateerde artikelen

5 reacties

די מריו 1 april 2022 - 6:59

Op naar een frisse start.

Love As always
Dimario

Reply
Sjoerd 1 april 2022 - 8:10

Afscheid nemen doet altijd een beetje pijn, maar la,la,la,la Leiden maakt veel goed.

Reply
rietepietz 1 april 2022 - 16:06

Een Leidse vertaling van Nijntje voor de scheidende raadsleden…. ik wéét het niet, was dat het ontwikkelingsniveau van de raadsleden? 😉

Reply
Hans 1 april 2022 - 22:24

Oh, dat zal hier ook nog wel plaats vinden, even opletten.
Weer fris voor de eerste 4 jaar. Hans

Reply
Nicky 5 april 2022 - 10:48

Knap altijd dat mensen dat doen. Ik zou daar zó geen zin in hebben. Dus fijn dat er mensen zijn die wel willen.

Reply

Plaats een reactie