Home Centrum Eerste grote Leidse opvang locatie Oekraïense vluchtelingen ging gisteren open

Eerste grote Leidse opvang locatie Oekraïense vluchtelingen ging gisteren open

door Emile van Aelst

De eerste grote opvang locatie voor langer verblijf is gisteren geopend. Tot vlak voordat de eerste bewoners kwamen werd er nog hard gewerkt om alles op tijd ingericht en schoon te krijgen voor de eerste honderd vluchtelingen arriveren.

Het pand waar tot voor kort een groot administratiekantoor in was gevestigd kan prima dienst doen als opvang locatie waar vluchtelingen langer kunnen blijven. Een uurtje voor de eerste bewoners arriveerden mocht de pers even rondkijken.

Het is duidelijk dat Leiden iedereen welkom heet.

Er wordt nog hard gewerkt en daarom hangen er mededelingen in meerdere talen.

De kamers zijn allemaal klaar en ingericht. Er moeten alleen nog extra douches en grote keukens op alle verdiepingen worden gemaakt. Tot de keukens klaar zijn verzorgt de catering van DZB de ontbijten. lunches en maaltijden.

Ook alle liften moesten voor de veiligheid opnieuw gekeurd worden.

Er komen hier voornamelijk moeders met kinderen wonen, maar ook enkele ouderen. Er zijn verschillende kamers voor een, twee, drie of vier personen.

Op de vijfde etage is een gemeenschappelijke ruimte met uiteraard kinderspeelgoed.

Daarnaast zijn er plekken om rustig te zitten of met elkaar te praten.

Vrijwilligers waren nog druk bezig om bedden op te maken en kasten in elkaar te zetten.

Voor elke bewoner staat een tas klaar met een beertje voor de kinderen, frisdrank en kleine boodschappen voor de eerste dag.

Het viel mij gisteren weer op hoeveel blauw en geel wij in Nederland gebruiken in logo’s en andere uitingen, zelfs onze treinen zijn blauw geel.

Medewerkers van Vluchtelingenwerk Nederland konden alle vragen van de pers beantwoorden.

’s Avonds hoorde ik van burgemeester Lenferink dat er bij het Alrijne Ziekenhuis ook hard gewerkt om een hele vleugel aan te passen voor vluchtelingen. Maar het mooiste is; de zorg zit te springen om personeel, daarom worden er daar vluchtelingen opgevangen die interesse hebben in werk in de zorg. Zij krijgen daar dan gelijk een leer en werkplek. Leiden wil op die manier ook in andere sectoren woon, leer en werkplekken creëren. Ik vind dat een klasse initiatief waar iedereen iets aan heeft.

Gerelateerde artikelen

5 reacties

די מריו 31 maart 2022 - 7:19

Niet ideaal, want dat zou een veilige thuissituatie zijn, maar verder perfect ingericht voor de mensen. Hopelijk voelen ze zich thuis en mogen ze snel weer naar hun eigen huis om daar het land weer op te bouwen.

Love As Always
Dimario

Reply
Sjoerd 31 maart 2022 - 8:21

Ik ben het wel met Di Mario eens, er moet vrede komen in de Oekraïne, die mensen moeten weer naar huis kunnen. Helpen moet uiteraard, maar er moet ook toekomst zijn.

Reply
Hans 31 maart 2022 - 15:35

Goed dat men zo goed de Oekraïense vluchtelingen opvangen.
Hier krijgt ook een kantoorpand dezelfde bestemming.
Triest, deze mensen willen ook niets anders dan thuis in vrede leven. Hans

Reply
rietepietz 31 maart 2022 - 21:55

Het is knap wat er in zo korte tijd gerealiseerd is. En veilig voor mensen die graag veilig willen zijn, maar toch het liefst in hun eigen huis veilig willen zijn.

Reply
Nicky 5 april 2022 - 8:28

Het ziet er prachtig uit. Maar verschrikkelijk dat het nodig is.

Reply

Plaats een reactie