Home Centrum Historische Stadstimmerwerf vanaf nu onderkomen van de Leidsche Mondialen

Historische Stadstimmerwerf vanaf nu onderkomen van de Leidsche Mondialen

door Emile van Aelst

Met het zetten van twee puntjes op de I opende burgemeester Henri Lenferink gisteren het nieuwe onderkomen van de Leidsche Mondialen. Na jaren zoeken hebben de kunstenaars eindelijk een mooi en geschikt pand gekregen om hun werkzaamheden en doelstelling aan een groter publiek kenbaar te maken.

De Stadstimmerwerf is echt een van de meest historische panden in Leiden. Tot voor kort werd de benedenverdieping bewoond, maar de woning voldoet niet meer aan de huidige woonruimte eisen. Woningbouwvereniging Portaal besloot daarom het pand in bruikleen te geven aan de Leidsche Mondialen. De Modialen kunnen hier permanent het werk van hun leden laten zien in wisselende exposities. In elke kamer hangen enkele kunstwerken.

Extra aandacht voor de beelden van het onlangs plotseling overleden bestuurslid Lucia Delmiche.

Het leuke met de Mondialen is dat de leden er allerlei verschillende stijlen op na houden.

Vandaar dat elke kamer weer totaal iets anders laat zien.

Dat maakt een bezoekje aan het pand extra leuk.

De exposities zijn elke week van woensdag tot en met zondag tussen 11.00 en 16.00 gratis te bezoeken, maar een kleine donatie is natuurlijk altijd welkom. Onderaan in de fotosslidehow zijn meer kunstwerken te zien en ook in het verslag van de tentoonstelling vorig jaar in het voormalige Pesthuis.

Het was gelukkig prachtig weer, want alle belangstellenden hadden nooit in de kleine kamertjes van het pand gepast.

De opening werd verricht door burgemeester Henri Lenferink. Voorzitter Ton Kohlbeck heette hem en de genodigden hartelijk welkom.

Henri Lenferink vind het geweldig dat juist de Leidsche Mondialen dit pand mogen gaan gebruiken. Tweehonderd meter verderop is Rembrandt geboren en die moet hier in zijn  jeugd gespeeld en gelopen hebben. Met de komst van de Leidsche Mondialen komt een stukje schildersgeschiedenis terug, want bij mooi weer zullen er regelmatig leden buiten aan het schilderen zijn.

De officiële openingshandeling moest een kunstzinnige worden. Nu is bekend dat Henry Lenferink secuur is en altijd de puntjes op de I zet, daar was een mooie combinatie in mogelijk.

Henri Lenferink mocht ook hier de puntjes op de I zetten, maar dan op naam van de Leidsche Mondialen.

Geen bloemen voor Henri Lenferink, maar voor Lenie Dubbeldeman die zoveel werk heeft gestoken in de aankleding van het pand.

Mede dankzij het mooie weer bleef het nog lang gezellig voor de deur.

In de fotoslideshow/filmpje meer beelden van de opening en de kunstwerken.

 

Gerelateerde artikelen

3 reacties

Sjoerd 20 maart 2022 - 8:36

Dat is inderdaad een schitterende oplossing voor deze mensen.

Reply
rietepietz 20 maart 2022 - 14:40

Die boffen hé! Dit is wel ongeveer het mooiste pand van Leiden. heel leuk dat de opening geschiedde door letterlijk “de puntjes op de I te zetten”.

Reply
Nicky 20 maart 2022 - 20:22

Het ziet er geweldig uit. En heel leuk bedacht; die puntjes op de i

Reply

Plaats een reactie