Home Leiden Winst en verlies bij collegepartijen in Leiden, Groen Links nu grootste partij in Leiden

Winst en verlies bij collegepartijen in Leiden, Groen Links nu grootste partij in Leiden

door Emile van Aelst

Wat eigenlijk een lange spannende avond had moeten worden werd weinig spannend met wel een verrassende uitslag. Nog nooit werd er zo snel met de hand geteld als gisteravond tegen middernacht waren alle uitslagen binnen. Groen Links mocht zich de grote winnaar van deze verkiezingen noemen. Halverwege de avond was het vrijwel zeker en zei lijsttrekker Ashley North even geen woorden te hebben voor dit succes.

Het was van begin af aan gezellig druk op de uitslagenavond in de Stadsgehoorzaal.

Hoe de uitslag ook uitviel, voor Irene Pronk kon de avond bij voorbaat al niet meer stuk.  Irene werd per 1 september 2021 directeur van de Leidse Schouwburg – Stadsgehoorzaal. Dit was eigenlijk de eerste avond dat ze de Stadsgehoorzaal echt in bedrijf zag zoals het hoort, druk, bruisend en gezellig.

Het zou een rare avond worden, waar aan het eind bleek dat veel mensen een verkeerde voorspelling van de uitslag hadden gemaakt, ook mijn voorspelling was totaal verkeerd ingeschat. Bij de eerste resultaten na 27 van van 73 stembureaus tekende zich al de grote winst van Groen Links en het verlies van D66 af.

Burgemeester Henri Lenferink vertelde aan presentator Gijsbert van Es dat de eerste resultaten meestal nog niet veel zeggen en de avond nog jong was.

Over het algemeen duurt, sinds er weer met de hand geteld wordt, het wachten op de uitslag behoorlijk lang, vandaar dat er rekening werd gehouden met een lange avond. Vandaar dat er meerdere optredens waren. The Soulmates met Alexander Beets verzorgde het eerste optreden.

Op meerdere punten in de zaal stonden cameramensen van Sleutelstad te filmen.

Achter de regietafel werden alle beelden gemixt en live uitgezonden op Sleutelstad TV.

Een mooi stukje werk van de Sleutelstad vrijwilligers. Wellicht een idee voor het komende college om toch eens na te denken over een ruimere subsidie voor de omroep om de kwaliteit van plaatselijke nieuwsgaring in de toekomst te waarborgen.

Bij alle partijen in de zaal gezonde spanning. Bij Partij Sleutelstad, niets te maken met de omroep :-), nam de spanning toe toen ze zagen dat ze van één naar drie zetels konden groeien.

Partij Leiden Participeert zat omstreeks tien uur de stemming er nog goed in, later bleek dat ze echt zonder zetel naar huis gingen.

Rust en spanning bij D66. Susannah Herman (l) neemt na acht jaar afscheid van de raad, terwijl voor Julia Anna de Groot (r) het raadswerk gaat beginnen. Cor Arnoldus vond de spanning bij Julia wel grappig en stelde haar gerust dat alles goed zou komen 🙂

Weer een tussenuitslag en een interview met een paar lijsttrekkers. Nummer twee van de PVDA Bo Lemmens verving lijsttrekker Abdelhaq Jermoumi die met corona thuis zat. Zij vond het jammer dat de PVDA haar vele werk zo te zien niet ging verzilveren bij deze verkiezingen.

Marcel Terlouw zag aankomen dat zijn nieuwe partij Klimaat Aktie Nu geen zetel ging krijgen, maar gaf aan als groep wel actief te blijven, ook feliciteerde hij zijn oude partij Groen Links.

De volgende band was Komen Lopen. Nee ze waren niet lopend gekomen ze heten Komen Lopen. Blijft altijd een leuke grap, goedenavond wij zijn Komen Lopen en gaan een paar nummers voor u spelen.

Ondertussen maakte Sleutelstad interviews met lijsttrekkers on hun eerste reacties te vragen op de voorlopige uitslagen.

Op het podium ondertussen weer een aantal lijsttrekkers die ook alvast een applaus gaven voor de winnaars van GL. Een gemengd clubje Martine van Schaik Pvdd stond op winst, Pritti Rani begreep dat een zetel voor Leiden Participeert er niet in zat. Pieter Krol werd raadslid van het jaar, maar wist dit niet te verzilveren met een extra zetel en blijft met een zetel in de raad. Julius Terpstra had gehoopt dat het CDA minimaal op drie zou blijven staan, helaas ondanks zijn grote inzet zakken ze een zetel.

Ook aanwezig was D66 tweede kamerlid en goede vriend Paul van Meenen. Hij gaf mij 15 jaar geleden het vertrouwen in de politiek terug door zich jarenlang hard te blijven maken om de uitslag van het referendum over de Rijn Gouwelijn te respecteren. Het legde hem geen windeieren want hij wist de Leidse afdeling van D66 daarmee in 2010 van twee naar tien zetels te krijgen.

De uitslag gaat bekend gemaakt worden. Grote spanning bij nieuwkomer Studenten Voor Leiden, zouden ze echt twee zetels gaan krijgen vroegen zij zich af.

En ja het werden twee zetels en groot feest bij deze nieuwe partij.

Op het podium bedankte SVL voorzitter Mitchel Wiegand Bruss de kiezers voor het vertrouwen in deze nieuwe partij.

Luid applaus van zijn van zijn campagneteam.

Helaas waren er ook verliezers deze avond. De SP heeft vier jaar hard gewerkt en zakt toch een zetel. Lijsttrekker Antoine Theeuwen laat zich er niet door uit het veld slaan en gaat onverdroten verder.

D66 verloor ook en of ze in een komend college doorgaan liet Fleur Spijker in het midden. Daar is het nu niet het moment voor om daarover uitspraken te doen. Wel wil ik vanaf deze plaats ons campagneteam bedanken voor hun geweldige inzet.

Daarna barstte het verkiezingsfeest los en werd het toch nog gezellig laat.

Hieronder een korte fotoslidesshow en een filmpje van de uitslagenavond.

 

 

Gerelateerde artikelen

4 reacties

די מריו 18 maart 2022 - 6:53

Bij ons zijn juist de lokale partijen heel groot geworden. Mooi dat er eens een frisse wind door heen gaat.

Love as always
Dimario

Reply
Sjoerd 18 maart 2022 - 8:09

Hier kwam de nieuwe jongerenpartij Heerlen met drie zetels in de raad en werd de ouderenpartij de grootste samen met de SP die twee zetels in de raad moest afstaan.

Reply
rietepietz 18 maart 2022 - 21:52

Hier werd veel op lokale partijen gestemd en dat vind ik prettig. Het gebeurt niet vaak dat jij ernaast zit maar je draagt het dapper. 😉

Reply
Nicky 19 maart 2022 - 14:55

Ik pas even, hè, Ik weet niet eens wat de uitslag is in mijn eigen dorp 😉

Reply

Plaats een reactie