Home Leiden Leiden reageert massaal op oproep hulpgoederen voor de Oekraïne, inleveren verlengd tot donderdagavond

Leiden reageert massaal op oproep hulpgoederen voor de Oekraïne, inleveren verlengd tot donderdagavond

door Emile van Aelst

Soms kan een simpel facebookberichtje grote gevolgen hebben, dat bleek vandaag wel bij de inzameling van hulpgoederen voor de vluchtelingen uit de Oekraïne.

Roald Laport zat zondagmiddag lekker op een bankje met een drankje in de zon. Terwijl hij heerlijk zat te genieten realiseerde hij zich opeens hoe bizar het is dat wij allemaal in het zonnetje zaten te genieten en er tweeduizend kilometer verderop een land in oorlog is en honderdduizenden mensen op de vlucht zijn. Ik moet wat doen dacht hij. Op internet zag hij een oproep van Jola Criens uit Sittard om goederen in te zamelen. Ze had vervoer naar de Oekraïne geregeld en wilde aan het eind van de week met zo vol mogelijke vrachtwagens vertrekken. ( haar linkedIn is overbelast ondertussen)

Roald wist wat hij moest doen, zocht spullen bij elkaar en besloot maandagavond na zijn werk naar Sittard te rijden om het te brengen. Er was alleen nog ruimte over in zijn busje, dus plaatste hij een oproepje op facebook en stuurde wat appjes naar vrienden en collega’s of ze ook iets wilden bijdragen en om het te verzamelen zou hij een container voor zijn reclamebureau bij de Meelfabriek zetten. Nou dat heeft hij geweten, al na een uur zat de container zo goed als vol en na anderhalf uur puilde hij uit.

Roald zag in dat dit nooit in zijn busje ging passen en moest snel gaan schakelen, want hij begreep dat dit veel groter dan gepland ging worden.

Een paar telefoontjes waren genoeg om weer orde in de bijna chaos te krijgen. Allereerst werd besloten de actie door te laten lopen tot donderdagmiddag. Van Diemen zou de container komen weghalen en een grote afsluitbare container plaatsen. De mensen bij De Zijl Bedrijven gaan alle binnengekomen artikelen uitsorteren, bij het Stadsparkeerplan op de Haagweg worden ook containers neergezet. Dit was de situatie om 14.00 uur.

Ondertussen bleven mensen af en aan komen met luiers, billendoekjes, zaklampen slaapzakken en ga zo maar door. Om drie uur was de container gewisseld en stond er een grote afgesloten container die gelijk alweer vol liep.

Tassen, zakken en zelfs auto’s vol goederen werden afgeleverd. Er waren mensen die vrienden en bekenden hadden gebeld of een tikkie hadden gestuurd en van dat geld de supermarkten bijna leegkochten.

Mooi verhaal er stond iemand in de Ac-tion zijn kar vol te laden met luiers en iemand zei wat moet je in godsnaam met zoveel luiers. Toen hij uitlegde waar het voor was zei de man, oh wat goed hier heb je een tientje koop er nog maar een paar.

Het was echt hartverwarmend om te zien hoeveel mensen langs kwamen om goederen te brengen en ook de reacties van voorbijgangers waren geweldig.

Terwijl ik net dit artikel schreef belde ik even Roald om te vragen of er nog nieuws was wat ik erbij kan zetten. Het is nog verder uit de hand gelopen. Ondertussen is er een website in de lucht Leiden helpt Oekraïne. Roald wordt plat gebeld met aanbiedingen er zijn ook  meerdere bedrijven en particulieren die op allerlei manieren ook voor vervoer willen zorgen of goederen leveren. Dat is allemaal niet meer met een mobieltje te regelen, daarom start er morgenochtend omstreeks tien uur een call centrum waar een aantal mensen alle telefoontjes gaan beantwoorden en aanbiedingen gaan coördineren. Geweldig hoe een klein initiatief kan uitgroeien tot een massaal gesteunde actie.

In de fotoslidesshow nog een aantal foto’s waarop je de berg goederen ziet groeien en daaronder past als muziek natuurlijk alleen maar het Volkslied van de Oekraïne.

Gerelateerde artikelen

4 reacties

די מריו 1 maart 2022 - 7:02

Dit geeft meer warmte dan de zon…

Love as always
Dimario

Reply
Sjoerd 1 maart 2022 - 8:17

Dat wordt een heel convooi als dat zo doorgaat. Super deze aktie.

Reply
rietepietz 1 maart 2022 - 18:07

en met een beetje geluk wordt het konvooi hulpgoederen zó groot dat ze het konvooi van de Russen onmogelijk maken.

Reply
Nicky 3 maart 2022 - 15:17

Prachtig! Je zult er maar staan aan de Poolse grens, in de kou. Verschrikkeljk.

Reply

Plaats een reactie