Home Leiden Het grote Leidse Sportdebat georganiseerd door Topsport Leiden en de Leidse Sport Federatie

Het grote Leidse Sportdebat georganiseerd door Topsport Leiden en de Leidse Sport Federatie

door Emile van Aelst

Over minder dan drie weken zijn de gemeenteraadsverkiezingen. We worden op de markt en aan de deur bedolven onder de folders en flyers van alle partijen. Persoonlijk vind ik, maar ja ik houd van politiek, de debatten het leukst en in Leiden hebben we de komende weken heel wat debatten. Debatten voor een bepaalde doelgroep zijn altijd het leukst omdat je dan vaak een zaal met ervaringsdeskundigen hebt, waardoor de partijen niet zomaar iets kunnen roepen. Gisteravond was het Sportdebat 2022. De locatie lag uiteraard voor de hand, op het Leonardo College krijgen aanstaande topsporters alle ruimte en begeleiding om zich naast hun opleiding aan hun sport te kunnen wijden.

Paul Goulmy, voorzitter LSF en Martijn Peetsold, voorzitter stichting Top Sport Leiden openden de avond en hoopten op een goed en duidelijk debat.

De presentatie was in handen Joost van der Wal, voorzitter Stichting Sport in Beeld en Reanne van Kleef, Topsportcoördinator Leiden.

Beeld en geluid waren in handen van Ruud Haamke en zijn team van Super Sound.

Er werd gedebatteerd aan de hand van stellingen. Per stelling was een bepaalde tijd en die werd scherp in de gaten gehouden van achter de ‘scheidsrechterstafel’. Hier werden ook vragen van kijkers thuis genoteerd.

Veel van de partijen waren het over het algemeen redelijk met elkaar eens, dat bleek wel uit de stembriefjes die opgehouden werden.

Soms liep het ook wel weer aardig uit elkaar.

In groepjes gaven de raadsleden of toekomstig raadsleden zoals, zelf fanatiek sporter, Maaike van Vliet VVD hun visie op de stelling en hoe hun partij er in staat.

Martijn Otten PVDA is al jaren een groot pleitbezorger van alles dat met sport te maken heeft en is daar zowel binnen als buiten de politiek contant mee bezig.

D66 wethouder en lijsttrekker Fleur Spijker vind dat Leiden met trots kan kijken naar alle sportaccommodaties die nu gebouwd worden zoals de dubbele sporthal en de ijsbaan.

Wies van Walraven SP heeft begrip voor alle wensen,  maar vindt wel dat we reëel moeten blijven. We hebben nu eenmaal niet geld voor alles, hoe graag we ook willen.

Ook dit was een leuke stelling, waar uiteraard bijna iedereen het mee oneens was.

Bij deze stelling waren de meningen echt verdeeld.

Het gaf ook veel discussie in de zaal.

Een redelijk nieuwe tak van sport die zich in Leiden nog niet erkend voelt zijn de skaters.

Het idee van Tobias Sandoval Garcia CDA om in 2028 na vijftig jaar de Tour de France weer in Leiden te laten starten, was sympathiek maar heeft heeeeel wat voeten in de aarde en dat nog los van de kosten.

Het was een goede avond waarop er veel duidelijke antwoorden op de stellingen kwamen en zoals Martin Peetsold aan het eind zei, “er is vanavond gelukkig weer eens een  hele avond over sport gepraat en ik heb heel positieve geluiden gehoord vanuit de politiek”.

Reanne en Joost konden tevreden terugkijken op een mooi sportdebat.

Dat je moet gaan stemmen staat buiten kijf, wie niet stemt moet ook niet klagen. Maar een kleine tip, kijk niet alleen naar wat er beloofd wordt door de gevestigde partijen, maar wat ze gedaan hebben en hoe gestemd de laatste vier jaar.

In de fotoslidesshow nog meer stellingen en sfeerfoto’s van een geslaagd sportdebat 2022.

NB: Er staan twee foutjes in de tekst bij de slidesshow, er staat multi sound in plaats van SUPER SOUND en Joos heet natuurlijk Joost. Sorry maar beetje druk deze dagen 🙂

Gerelateerde artikelen

3 reacties

די מריו 25 februari 2022 - 7:10

Hopelijk is het voor sommige mensen nu duidelijker op wie ze moeten stemmen

Love as always
dimario

Reply
Sjoerd 25 februari 2022 - 8:51

Ik heb het idee dat de strijd om de stemmen dit jaar heftiger is dan ooit. Het lijkt erop dat gevestigde partijen een flinke deuk oplopen in Heerlen.

Reply
rietepietz 25 februari 2022 - 16:30

Nou ik heb daar een stuk minder plezier in dan jij. Ik volg het hoognodige om te kunnen stemmen maar dat maakt tegenwoordig toch weinig uit met zoveel partijen.

Reply

Plaats een reactie