Home Centrum Politieke kopstukken Renske Leijten SP en Mark Rutte VVD trapten Leidse gemeenteraadsverkiezingen 2022 af

Politieke kopstukken Renske Leijten SP en Mark Rutte VVD trapten Leidse gemeenteraadsverkiezingen 2022 af

door Emile van Aelst

Veel landelijke politieke kopstukken zijn regelmatig in Leiden te vinden en nu met de gemeenteraadsverkiezingen op komst slaan ze Leiden natuurlijk ook niet over. Vrijdag trapte Renske Leijten de SP campagne in Leiden af.

Ik reed naar het Huis van de Buurt in de Mors en werd ingehaald door een fietser, nou dat is ook toeval ze lijkt sprekend op Renske Leijten dacht ik nog. We kwamen vrijwel tegelijk aan bij het buurthuis en toen bleek dat ze inderdaad op de fiets was. Er is hier zo moeilijk met openbaar vervoer te komen dat ik gewoon mijn fiets in de trein heb gezet en dan ben ik er binnen tien minuten vertelde ze.

Uiteraard was het gezicht van de SP er ook, heerlijk verse tomatensoep.

Voormalig wethouder Roos van Gelderen heette iedereen welkom en hoopte op een succesvolle campagne.

Ze gaf het woord over aan lijstrekker Antoine Theeuwen.

We hebben vier jaar niet in het college gezeten en dat is goed merkbaar. Steeds meer bewoners weten de SP te vinden met vragen en problemen, zodoende hebben we dan ook hoge verwachtingen van deze verkiezingen .

De kiezer heeft duidelijk een verschil gemerkt tussen een college met en zonder de SP.

Renske Leijten liet zien dat ze niet alleen een gedreven politica met idealen is, maar ook perfect kan improviseren. Ik had haar van te voren gezegd dat het druk met politici was dit weekend en dat zaterdag Mark Rutte de Gouden Bitterbal zou komen uitreiken. De bitterbal werd een rode draad in haar hele toespraak, alsof ze het van te voren uitgeschreven had. Hoe je verder ook over haar denkt, dit was echt knap.

Uiteraard kwamen, ondanks dat het hier om gemeenteraadsverkiezingen gaat, ook een aantal landelijke problemen aan de orde zoals de energieproblemen en de toeslagenaffaire.

Voordat de Renske samen met de Leidse SP-ers de wijk in ging werd er eerst nog een groepsfoto met een aantal kandidaten gemaakt.

Antoine en Renske zijn vol vertrouwen over de uitslag van de komende verkiezingen en het blijft gelden, ‘samen sta je sterk’.

Zaterdagmiddag kwam Mark Rutte op bezoek in Leiden. Je zou het op het eerste gezicht niet zeggen, maar toch is er een duidelijke overeenkomst tussen de SP en de VVD. Ze hebben allebei de afgelopen vier jaar niet in het Leidse college gezeten en merken dat beiden aan de reacties van de kiezers.

Voordat Mark Rutte de wijk in trok werd er eerst koffie gedronken bij café restaurant Babbels.

En werden natuurlijk ook de eerste interviews gegeven samen met lijstrekker Maarten de Crom.De populariteit van Rutte is niet aan leeftijd gebonden bleek al snel. Dochter Lucia van Tom Leest, derde op de lijst, wilde graag met haar vader en Mark Rutte op de foto.

Mark Rutte kwam niet alleen om op de foto te gaan en een wijkbezoek. Nee er was ook nog een ‘officiële handeling’ de uitreiking van ‘De Gouden Bitterbal’.

De Gouden Bitterbal wordt uitgereikt aan het campagneteam dat extra opgevallen is in de aanloop naar deze campagne. Maaike van Vliet, nummer vijf op de lijst en onlangs winnares van de Effie geworden, mocht namens het campagneteam de Gouden Bitterbal in ontvangst nemen.

Heb je Rutte op bezoek dan is ook de kans groot dat de landelijke media er is zoals bijvoorbeeld Nieuwsuur.

En loopt er ook een hele rits fotografen mee.

Er werd in de Hugo de Grootstraat bij een aantal huizen aangebeld om in gesprek met kiezers te gaan.

Er waren niet alleen vragen of opmerkingen over Leidse aangelegenheden. Nu de Minister President toch voor de deur stond maakte deze mevrouw er gebruik van aan te geven dat ze hoopt dat de afdeling kinderhartchirurgie in het LUMC niet uit Leiden gaat verdwijnen zoals Minister Ernst Kuipers van plan is .

Je kan niet zeggen dat je als Mark Rutte onopvallend een wijkbezoek kan doen, bewoners kwamen de deur uit of stonden achter de ramen te kijken 🙂

Terug bij Babbels nog even een foto met het campagneteam en de lijstrekker die dit wijkbezoek hadden geregeld.

En natuurlijk werd het bezoek afgesloten met een lekkere bitterbal die Lucia kwam aanbieden

In de fotoslidesshow hieronder nog een aantal sfeerfoto’s van beide bezoeken. Terwijl de foto’s langskomen geeft Brigitte Kaandorp een opsomming van de plaatselijke, landelijke en wereldproblemen.

Gerelateerde artikelen

5 reacties

Sjoerd 14 februari 2022 - 8:45

Ik mag die man gewoon niet, die zit daar niet voor ons. Hij was verantwoordelijk voor al die miskleunen bij de overheid en schuift ze af op zijn ministers. Laf vind ik dat als leidinggevende en verantwoordelijke.

Reply
די מריו 14 februari 2022 - 16:24

Ik heb helemaal niets met Rutte, hij moet bij mij ook maar niet aanbellen, want ik zeg het ook nog gerust tegen hem.

Love as always
Dimario

Reply
rietepietz 14 februari 2022 - 20:33

Tja, kort voor nieuwe verkiezingen weten ze ineens de weg naar de kiezer te vinden, kwam ze hier ook al tegen en loop er dan met een flinke boog omheen.

Reply
Hans 14 februari 2022 - 23:19

Och ja, gemeenteraadsverkiezingen 2022, ze komen weer uit hun hok. Hans

Reply
Nicky 15 februari 2022 - 19:32

Oh jee. We moeten weer binnenkort, he? Ik heb helemaal niks met politiek. Ik heb altijd het gevoel dat het alleen maar mooie praatjes zijn.

Reply

Plaats een reactie