Home Centrum Horeca weer open, maar wie kookt en bedient er. Horeca en ROC slaan handen ineen

Horeca weer open, maar wie kookt en bedient er. Horeca en ROC slaan handen ineen

door Emile van Aelst

Heerlijk natuurlijk dat de horeca weer open is en vanaf volgende week waarschijnlijk ook weer met normale sluitingstijden. Op zich geweldig natuurlijk, alleen het enige vervelende is dat er bijna geen personeel meer voor de horeca te vinden is. Tijdens de corona zijn veel tijdelijke en vaste krachten op zoek gegaan naar andere functies en komen nu niet meer terug. Een aantal Leidse horecaondernemers zoals de Horecagroep Leiden, Brasseriegroep en Rebel Horecagroep heeft de handen ineen geslagen en bieden nieuw personeel een horeca-opleiding van één jaar aan. Dit voorjaar beginnen de opleidingen en worden verzorgd door ROC Mondriaan in Den Haag wat betreft gastronomie en gastheerschap en MBO Rijnland Leiden verzorgt de koksopleiding.

Het personeel werkt in de restaurants van de ondernemers en krijgen twintig dagen les op de ROC’s. De ondernemers betalen de studie en de deelnemers behalen een niveau 2 diploma, met de mogelijkheid door te stromen naar niveau 3. Omdat de leerlingen nu al direct een vaste baan hebben en er strak les gegeven wordt tijdens de twintig schooldagen duurt de opleiding slechts een jaar. Ik vind het een geweldig initiatief, werken, leren en na een jaar een officieel erkend diploma. Rosemarie Janssen geeft les op de ROC Mondriaan in Den Haag. Zij geeft de vakken gastronomie en gastheerschap, zowel theorie als praktijk. Jij hebt een makkelijk baantje zei ik onlangs voor de gein. Je geeft theorie en praktijk, maar de praktijk leren ze op hun werk dus de helft word je uit handen genomen 🙂

Ze kon smakelijk lachen om de opmerking, maar de reactie was nog smakelijker. Je zou eens moeten komen kijken bij ons. De leerlingen krijgen een gedeelte theorie, maar die brengen ze direct in praktijk in ons restaurant op school. Vijf dagen per week serveren wij zowel lunches als diners in ons schoolrestaurant. Kijk dat zijn de betere manieren om mij iets uit te leggen. Je moet op de Koningin Marialaan 9 zijn en als je het niet kan vinden bel je maar even, nou wie dat pand over het hoofd ziet kan beter uitsluitend onder geleide de straat op gaan 🙂

En zo zat ik woensdagmiddag te genieten in het restaurant van de ROC Mondriaan in Den Haag.

ROC Mondriaan met opleidingen voor horeca en facilitaire dienstverlening is gevestigd in het The Hague Hospitality Experience Centre waar ook de International Hotel and Management School is gevestigd. Twee op zich aparte opleidingen, maar natuurlijk geweldig om in een pand te hebben en elkaar te versterken. Alle restaurants en bar zijn op de begane grond en stralen een open en gastvrije sfeer uit.

Ik heb ooit, jaren geleden een keer gegeten bij een horecaopleiding in Leiden en dat was een veredeld klaslokaal voor zover ik mij kan herinneren. Nu kwam ik gewoon in een keurig restaurant terecht.

Rosemarie vertelde dat elke dag het restaurant druk bezocht wordt en de gasten altijd enthousiast zijn. Het leuke is er gaat zo nu en dan wel eens iets fout, maar dat is natuurlijk de charme van een leerlingen restaurant.

Ik zag geen fouten, maar Rosemarie hield tijdens ons gesprek alles in de gaten en liep regelmatig even van tafel om te corrigeren of kleine aanwijzingen te geven.

Voor de lunch geserveerd werd mocht ik even in de keuken kijken, waar leerlingen van de koksopleiding druk aan het werk waren.

Het klinkt misschien raar, maar ik kan er zo van genieten als ik mensen zo vol overgave en passie aan het werk zie.

Dit zijn geen leerlingen die die zich verplicht voelen naar school te gaan, maar gewoon jonge mensen die bezig zijn het vak te leren waar ze zelf voor gekozen- en plezier in hebben.

De leerlingen komen uit de hele regio bleek wel. Oh komt u uit Leiden ik kom uit Leiderdorp zei een van de koks enthousiast 🙂

De eerste voorgerechten stonden klaar om uitgeserveerd te worden.

Het voorgerecht met rivierkreeftjes zag er niet alleen perfect uit, het smaakte ook heerlijk.

Ik ken Rosemarie al een aantal jaar en ook uit de tijd dat ze zelf bedrijfsleider was en herkende haar stijl. Altijd bezig blijven en als je niet bezig bent kijk je of iemand iets nodig heeft en straal interesse in je gasten uit.

Dit vond ik ook een leuk voorbeeld van het opletten door Rosemarie. Plotseling stond ze op en liep naar een tafeltje waar wijn werd geschonken. Dit gaat niet helemaal goed, je schenkt het glas te vol. Op deze manier gaan er maar drie glazen uit een fles, dat vind die meneer wel prettig maar je werkgever niet 🙂

Als hoofdgerecht koos ik voor de gegrilde en gesmoorde kalfssukade met oesterzwammensaus, een stamppotje van witlof en walnoten met chips van vergeten groenten.

Het nagerecht was een Trio van chocolade met marquise, soufflé en witte chocolademousse.

Na de lunch kreeg ik nog een korte rondleiding om onder andere de praktijklokalen te zien.

Prachtig een lokaal met elf kookeilanden. Op elk fornuis staat alles klaar voor de leerlingen en voor in de klas kookt de leraar mee.

Ik keek mijn ogen uit en kwam in nog weer een andere keuken. Er wordt zowel overdag als ’s avonds les gegeven, dus ook de onderwijzers moeten eten en ook dat wordt uiteraard weer door leerlingen bereidt. In de kantine voor de leerlingen vind je voornamelijk gezonde producten, zoals bijvoorbeeld vers fruit, vruchtensappen en bruin brood in plaats van marsen en wit brood.

Ik heb genoten van de rondleiding en uiteraard de lunch. Als ik het enthousiasme van de leerlingen en het onderwijzend personeel zie, dan komt het gelukkig wel goed met de horeca.

Gerelateerde artikelen

4 reacties

די מריו 11 februari 2022 - 5:35

En vanaf nu ga je er regelmatig even wat eten?

Love as Always
dimario

Reply
Sjoerd 11 februari 2022 - 7:41

Als ze nu ook de gasten gaan betalen zijn we er helemaal uit…
btw, foto 3 wil hier niet laden.

Reply
rietepietz 11 februari 2022 - 18:14

O ja, ik ken het en heb er wel eens gegeten. Kleindochter Annemartie deed er jaren geleden de opleiding gastvrouw, ik heken de eetzaal dus ook. Je had me natuurlijk uit kunnen nodigen om met je mee te eten. 😉

Reply
Nicky 13 februari 2022 - 19:19

Wat leuk om daar te gaan eten. Het is een vak apart, hoor. De horeca. Ik zou er echt niet geschikt voor zijn, vrees ik.

Reply

Plaats een reactie