Home Centrum De Nachtwacht exposure-box staat nu in Leiden, schilder mee aan “De Nachtwacht door iedereen”

De Nachtwacht exposure-box staat nu in Leiden, schilder mee aan “De Nachtwacht door iedereen”

door Emile van Aelst

Heb je altijd al de Nachtwacht willen schilderen, maar het idee dat het net even teveel werk is, dan heb je nu de kans om mee te werken aan “De Nachtwacht van iedereen”

De AVROTROS is in het programma “Het geheim van de meester” op zoek naar de nieuwe Rembrandt. Iedereen kan werken insturen en het programma onthult de werkwijze van de grote meester.

Ook is het mogelijk om mee te werken aan een replica van de Nachtwacht. De omroep heeft op een groot wit doek de contouren van De Nachtwacht getekend en vervolgens in zes stukken geknipt. In de exposure-box kan iedereen mee schilderen aan een stukje van De Nachtwacht. Vorige week stond de box in Eindhoven en daar werd onder andere dit paneel geschilderd.

Gisteren werd de box in Leiden neergezet en blijft staan tot en met maandag 14 februari.

Regelmatig stapten er voorbijgangers naar binnen om een stukje te schilderen. Wetenschapshistoricus Thijs Hagendijk werkt mee aan het programma en was aanwezig om uitleg en tips te geven.

Ik wilde net weggaan toen ik Daniëlle samen met collega Eline langs zag lopen. Ik ken Daniëlle al jaren onder andere van haar werk bij Libertas. Ze vroeg wat er aan de hand was en ik legde het even uit. Bij mij is altijd een en een is twee, dus vroeg als jullie nu even gaan schilderen dan maak ik wat foto’s. En dus werd de middagwandeling in de pauze verruild voor een stukje schilderen.

Ik zie het helemaal voor me als ze terugkomen op kantoor. En wat hebben jullie gedaan in de pauze ? We hebben even De Nachtwacht geschilderd. Nou ja een gedeelte natuurlijk, zo’n pauze is net te kort om hem helemaal af te maken.

Eline ging een schoen schilderen.

Daniëlle vond de muts wel een mooi onderwerp om te vereeuwigen.

Het resultaat mocht er zijn, ik denk dat Rembrandt jaloers geweest zou zijn op de lichtval bij deze schoen.

Ik geloof niet in reïncarnatie, maar als je de techniek ziet van dit stukje schilderwerk dan ga je toch even nadenken 🙂

De exposure-box staat nog tot en met maandag op de Beestenmarkt in Leiden en is elke dag open van 10.00 tot 17.00 uur en op vrijdag tot 20.00 uur.

Gerelateerde artikelen

4 reacties

די מריו 10 februari 2022 - 6:54

Ik ben bang dat je verblind bent door andere dingen omdat je zo lyrisch bent over hun schilderkunsten. 😉 En ik kan je natuurlijk geen ongelijk geven.

Love as always
Dimario

Reply
Sjoerd 10 februari 2022 - 8:53

Haha, deze dames vergelijken met Rembrandt kan nooit uitvallen in het voordeel van Rembrandt. Maar eh, het is natuurlijk wel een super idee… Ik zou er ook zo naar binnen lopen.

Reply
rietepietz 10 februari 2022 - 20:45

Wat schilders als Rembrandt doen is voor mij een beetje toveren met die kwasten, daar waag ik me niet aan.

Reply
Nicky 12 februari 2022 - 21:15

Wat een leuk idee! Maar zo mooi als de echte wordt het vast niet.

Reply

Plaats een reactie