Home Centrum Cortège 447e Dies Natalis Leidse Universiteit

Cortège 447e Dies Natalis Leidse Universiteit

door Emile van Aelst

Vandaag vierde de Leidse Universiteit haar 447e verjaardag. De Dies Natalis, zo heet de verjaardag in het Latijn, wordt elk jaar groots en op traditionele wijze gevierd.

In de Pieterskerk werd in kleinere kring dan andere jaren het feest gevierd met diverse sprekers en toespraken. Na twee jaar afwezigheid door de corona pandemie ging gelukkig dit jaar het cortège van Hoogleraren weer door evenals het studentencortège. Het was dan nog wel in afgeslankte vorm, maar toch heerlijk dat deze traditie weer door kon gaan. Hoogleraren en studenten verzamelden zich in en voor het Academiegebouw.

Binnen hadden de hoogleraren hun toga aangetrokken en stonden gezellig bij te praten.

Pedel Erick van Zuylen hing de keten om bij rector magnificus Hester Bijl.

Hij moet wel keurig recht hangen natuurlijk.

Ik ging even kijken in de Togakamer. Andere jaren was het hier tot op het laatste moment enorm druk, nu was er om half drie niemand meer. Nee ho ho toch nog iemand. Opeens kwam voormalig rector magnificus Carel Stolker om een hoekje kijken. Het feest was nog niet begonnen en toch genoot hij al. Heerlijk om je nergens druk over te hoeven maken, dit is echt nu al genieten 🙂

Beneden was het ondertussen een feest der herkenning en bijpraten.

Ook buiten werd er gezellig bijgekletst.

Het liep tegen drieën en de pedel gaf buiten aan de studenten uitleg over het studentencortège. Buiten mag het mondkapje af, bij het betreden van de kerk moet hij weer op.

Even een minuutje rust voordat we verder gaan.

Iedereen die meeliep in het cortège en daarna de kerk in ging werd in het academiegebouw al gecontroleerd op QR code en kreeg een polsbandje.

Tien voor drie het studentencortège gaat beginnen.

Keurig in een lange rij kwamen de studenten de brug over.

Ik vraag mij altijd af, wie van hun gaan we later terugzien als minister, staatssecretaris, geleerde of later als hoogleraar in het cortège.

Voorlopig hebben ze nog genoeg werk aan hun studie en hopelijk ook weer het studentenleven zonder coronabeperkingen. Na het studentencortège kwam het hooglerarencortège, pedel Erick van Zuylen zette er goed de pas in. Terwijl het toch mooi weer was, ik heb hem met regen wel eens langzamer zien lopen 🙂

Voor rector magnificus Hester Bijl was het de eerste keer dat zij in deze functie voorop mocht lopen in het cortége.

Het was leuk dat er weer een cortège was, maar wel jammer dat hij vanwege corona behoorlijk ingekort was, dit had te maken met het beperkte aantal plaatsen in de Pieterskerk.

Voormalig rector magnificus Carel Stolker gezellig in gesprek met een andere voormalig rector magnificus, volgens mij Douwe Breimer.De stoet ging de Kloksteeg in richting de Pieterskerk.

Als je een foto zoals hieronder ziet, dan besef je toch des te meer hoe mooi het is dit soort tradities in stand te houden.

Bij de kerk moest iedereen zijn mondkapje weer te voorschijn halen en zodra ze gingen zitten mocht hij weer af.

Hopelijk zijn we volgend jaar van alle beperkingen af en is er weer een langer cortège en een propvolle Pieterskerk.

In de fotoslidehow en het filmpje nog wat sfeerbeelden van de 477e Dies Natalis van de Leidse Universiteit.

Gerelateerde artikelen

4 reacties

די מריו 9 februari 2022 - 6:54

Langzaam komt de samenleving weer op gang. Gelukkig maar.

Love as always
Dimario

Reply
Sjoerd 9 februari 2022 - 9:05

Een mooi jaarlijks ritueel.

Reply
rietepietz 9 februari 2022 - 21:04

Als student zal Ruud er wel eens tussen gelopen hebben maar ik zie het nog niet gebeuren dat hij er als hoogleraar tussen zal lopen. Ik zou dan natúúrlijk komen kijken. Onmogelijk is het niet, wel héél onwaarschijnlijk.

Reply
Nicky 12 februari 2022 - 20:44

Mooie traditie. Fijn dat het weer kon. Min of meer dan.

Reply

Plaats een reactie