Home Corona BNNVARA Leids Cabaretfestival 2022, eerste auditiemiddag had een hoog niveau

BNNVARA Leids Cabaretfestival 2022, eerste auditiemiddag had een hoog niveau

door Emile van Aelst

Na een jaartje overslaan is dit jaar gelukkig het Leids Cabaretfestival weer terug. In Galerie Café de Leidse Lente was zondag de eerste auditiemiddag. Je zou bijna denken dat Johan Cruyff gelijk had met zijn bekende tekst “elk nadeel heb ze voordeel”. Het niveau van de auditanten vanmiddag lag behoorlijk hoog, je zou bijna denken dat bijna twee jaar lockdown goed is geweest om een sterk programma neer te zetten. Maar laten we ook niet vergeten dat deze middag voor veel auditanten de eerste keer was dat ze hun programma voor publiek konden brengen, met recht een echte vuurdoop. De presentatie was ook dit jaar weer in handen van Martijn Kardol.

Uhhmm Martijn Kardol, ik zal jullie geheugen even opfrissen na twee jaar cultuurarmoede, Martijn won in 2016 zowel de jury- als de publieksprijs van het Leids Cabaretfestival.

Het was gezellig druk en eigenlijk wel fijn dat er niet meer mensen in mochten, andere jaren was er vaak geen doorkomen aan in de zaal.

Helaas had ik door andere afspraken de eerste deelnemer Luuk van der Vaart gemist. Namens Bunkerzaken organiseert Marlijn Kok het festival en ze verzekerde mij dat ik toch wel wat gemist had. Wie weet Luuk zie ik je alsnog bij de finales.

Even een korte update. Bij het nalezen bleek dat ik toch wel veel van de grappen weggeef in dit verslag. Dat is natuurlijk niet leuk voor de mensen die de komende voorstellingen van de deelnemers nog gaan bezoeken. Vandaar dat ik de grappen eruit gehaald heb. Ook dat heeft natuurlijk weer een voor- en nadeel. De mensen die de eerste versie van dit verslag hebben gelezen weten dat ze naar een waanzinnig goede voorstelling gaan van de diverse deelnemers. De mensen die de eerste versie niet gelezen hebben die moeten afwachten hoe het is, maar hebben dan wel weer de spanning hoe het zal zijn:-)

Ik kwam halverwege het optreden van de Belgische Sien van den Brande binnen en snapte direct dat haar optreden iets met psychoses te maken had en ze even de hulp van het publiek ingeroepen had. Hij las voor, zij beeldde uit.

Na afloop vroeg ik Sien, als ik zeg je voorstelling ging over de puzzel van het leven heb ik het dan goed begrepen, want ik heb niet alles gezien.

Dat heb je mooi verwoord en eigenlijk zat de clou van het programma aan het begin, “Wees jezelf dan komt alles goed” . Ik denk dat het wel goed gaat komen met Sien:-)

Ook dit jaar is er weer een festivalbiertje te koop en er zijn leuke prijzen mee te winnen zoals gratis kaarten voor de finale.

Even de Qr code scannen, hoef je niet voor gevaccineerd zijn mag je gewoon zo doen, je ziet dan direct of je prijs hebt.

Of geen prijs dat kan ook natuurlijk.

Bart Piraat nam ons onder andere mee terug naar zijn jeugd toen hij een garage kocht in plaats van het Lego pirateneiland, de garage was groter en goedkoper. Bart neemt ons regelmatig mee terug naar onze jeugd zoals bij het spelletje steentjes keilen over het water.

Bart gaf in zijn voorstelling een wijze raad, vaak heb je aan de helft al genoeg. Met een mooi lied sloot hij zijn voorstelling af.Standje Graf deelde van te voren gele balletjes uit. Je vraagt je dan toch af wat gaat er gebeuren.

Tom en Robbie vormen het duo Standje Graf en kennen elkaar van de toneelschool. Ze gaan er direct keihard en druk in waarmee ze het publiek gelijk weten te pakken. Trouwens echt lachen, ze kwamen op en ik dacht ik ken ze , waar heb ik ze eerder gezien. Ze begonnen hun programma alsof ze na zeven jaar terug van weggeweest waren, ik trapte er in combinatie met de herkenning bijna even in.

Na afloop vroeg ik aan Robbie mag ik je iets raars vragen. Ja hoor je gaat mij vragen waar je mij van kent dat wilde ik namelijk ook aan jou vragen. Nou ja, het bleek heeeeel lang geleden zat Robbie bij kindercircus en Elleboog en hij heeft vroeger ook veel opgetreden in het voormalige LAK theater in Leiden. Gelukkig die vraag was snel opgelost 🙂

Het programma gaat in rap tempo met de een na de andere verrassing.

Wie van snel houdt moet zeker een  keer naar Standje Graf.

Martijn Kardol had een inhaal voorstelling en kon daarom de laatste deelnemers niet aankondigen. Sien van den Brande kwam daarom nogmaals het podium op maar nu als presentator.

De uit Utrecht afkomstige Oscar Smit liet direct zien dat hij ook goed kan improviseren en merkte heel spits op hoe snel het kan gaan met een carrière. Sien kwam binnen als auditant en is nu al presentator.

Oscar zijn programma heeft de naam R is groter dan G, naarmate het programma vordert wordt dat steeds duidelijker en legt hij het ook nog uit. Oscar woont op kamers maar wil dolgraag een huis kopen en dat is vandaag de dag niet makkelijk. Hij neemt ons mee naar zijn jeugd en geloof mij pffff je zal zo’n kind hebben.

Het is duidelijk als kind wist Oscar al precies wat hij wilde en hoe.

Céline Schrama sloot de eerste auditie middag af.

Céline is lesbisch en dan kom je best nog wel wat problemen tegen, zoals bijvoorbeeld kinderen krijgen. Ik kan niets verklappen, maar wil je meer weten over kinderen krijgen dan kan Céline je dat haarfijn uitleggen.

Céline weet het publiek ook heerlijk bezig te houden en eigenlijk, net zoals bij alle kandidaten deze middag, is het half uur voorbij voor je het weet. Dat zegt volgens mij genoeg over de kwaliteit van de deelnemers dit jaar.

Zondag is de tweede auditiemiddag van het BNNVARA Leids Cabaretfestival in Galerie Café de Leidse Lente. In de fotoslideshow nog wat sfeerbeelden.

Gerelateerde artikelen

4 reacties

Sjoerd 7 februari 2022 - 9:14

Daar kun je wel een paar uurtje mee zoet zijn. Lijkt me erg leuk.

Reply
Robert 7 februari 2022 - 9:48

Het blijft natuurlijk een kwestie van smaak, maar afgezien van Standje Graf (best oké) en Oscar Smit (goede teksten en de enige bij wie ik echt heb gelachen), vond ik het niveau vrij bedroevend…

Reply
rietepietz 7 februari 2022 - 21:18

Volgens mij heb jij je goed vermaakt. Onze beurt komt nog natuurlijk, als ze beroemd zijn!

Reply
Nicky 8 februari 2022 - 20:00

Ik vind dat toch altijd zo knap, he! Gewoon daar gaan staan en grappen vertellen. Petje af, hoor.

Reply

Plaats een reactie