Home Corona Pieter Krol (CU) Leids Raadslid van het Jaar, de Effie (aanstormend talent) voor VVD-er Maaike van Vliet

Pieter Krol (CU) Leids Raadslid van het Jaar, de Effie (aanstormend talent) voor VVD-er Maaike van Vliet

door Emile van Aelst

Vrijdagavond werd tijdens de online nieuwjaarsreceptie van D66 het Raadslid van het Jaar bekend gemaakt. De titel Raadslid van het jaar werd destijds door D66 fractieleider Paul van Meenen bedacht toen hij nog maar twee zetels in de raad had. Nadat in 2010 D66 de grootste partij van Leiden werd kon D66 natuurlijk de verkiezing niet meer zelf organiseren. Er kwam een onafhankelijke jury bestaande uit journalisten en voormalige politici van diverse partijen. De prijs wordt elk jaar uitgereikt tijdens de Nieuwjaarsreceptie van D66. Vanwege corona was er een online nieuwjaarsreceptie en bracht een deel van de jury de prijzen bij de winnaars langs.

De prijzen werden uitgereikt door bedenker van de titel en D66 tweede kamerlid Paul van Meenen. De bedoeling was dat we de genomineerden IJsbrand Olthof D66, Antje Jordans D66 en Pieter Krol CU nog even in spanning hielden terwijl we live in de online receptie kwamen.

Pieter Krol zat zelf naar de uitzending te kijken en zag dat we bij hem de straat inliepen en kwam volledig verrast naar de voordeur.

Het voelde een beetje als de postcodeloterij met Gaston toen we bij hem binnenstapten.

Paul van Meenen legde uit dat hij de titel verdient had omdat hij optreedt als een soort financiële geweten van de raad en ook opkomt voor de onderkant van de samenleving. Een bekend citaat van hem is: ‘In Leiden gaat het vooral goed voor banken, babyboomers en beleggers’. Ook verweet hij Leiden lelijke en lafhartige politiek inzake het jarenlang geen keuzes maken in de problemen omtrent het Roomburgerpark.

Net toen we klaar waren en verder wilden gaan kregen we een seintje dat de helft van de kijkers het door een technisch foutje gemist had en of het nog even over kon. Zodoende mocht het hele praatje nog een keer over 🙂

Pieter Krol complimenteerde de jury met haar duidelijke onafhankelijkheid. Dat ik zou winnen had ik nooit verwacht, met twee D66 genomineerden, op hun eigen nieuwjaarsreceptie en in het verkiezingsjaar. Dat ik dan als Christen Unie de prijs win geeft overduidelijk aan dat de jury echt onafhankelijk is.

We moesten snel verder er was nog een Effie uit te reiken. De Effie is een soort aanmoedigingsprijs of in dit geval een prijs voor aanstormend politiek talent .

We hoefden niet ver te fietsen dus waren we een paar minuten later bij het huis van de winnaar van de EffieOke kunnen we zo de uitzending in, dan ga ik nu beginnen met praten.

Ja dat was jammer Maaike van Vliet was niet thuis vertelde haar vriend, terwijl hij dit vertelde kreeg hij een appje dat ze onderweg was naar huis. Dat is een voordeel van social media, terwijl Maaike iets zat te drinken in Café de Respons kreeg ze telefoontjes en appjes dat wij voor de deur stonden. Kwestie van afrekenen en snel naar huis hollen 🙂

Maaike kreeg de onderscheiding vanwege haar optreden als tijdelijk raadslid toen zij Dorien Verbree verving wegens zwangerschapsverlof. Bij het onderwerp over de nieuwe ijshal bleef zij de verantwoordelijk D66 wethouder Paul Dirkse bestoken met kritische vragen. Leidsch Dagblad journalist Loman Leefmans kon al zijn kritische vragen van zijn lijstje strepen omdat Maaike ze al gesteld had. Bij de komende verkiezingen neemt Maaike een vijfde plaats op de kandidatenlijst in.

Na een avond vol onverwachte gebeurtenissen zoals verkeerde verbindingen en het eerst niet thuis zijn van de Effie winnares, hadden we wel een biertje verdiend vonden we. In Café de Pomerans konden we nog net even napraten en proosten op weer een mooie verkiezing van Het Raadslid van het Jaar.

In de fotoslideshow nog een aantal sfeerfoto’s.

Gerelateerde artikelen

3 reacties

Sjoerd 30 januari 2022 - 9:25

Eigenlijk maakt net het feit dat D66 de promotor is hierachter het moeilijker om echt geloofwaardig te zijn. En dat is jullie toch mooi gelukt.

Reply
Bob G. Goulooze 30 januari 2022 - 16:28

Verbazingwekkend dat deze prijs de Effie heet. Zo heet namelijk ook de Internationale prijs voor de beste marketingcommunicatie en reclame. Die bestaat al vele jaren en wordt jaarlijks in vele landen uitgereikt. In 2010 won ik er zelf een. Het was beter geweest om eerst even te googlen alvorens zo’n prijs juist deze naam te geven. En dan maar hopen dat de internationale Effie organisatie je niet tot de orde roept. Kijk maar op http://www.effie.nl

Reply
Nicky 31 januari 2022 - 12:43

Een beetje chaos maakt het juist leuk.

Reply

Plaats een reactie