Home Centrum Ik heb mijn eigen pindakaas, helemaal naar mijn smaak

Ik heb mijn eigen pindakaas, helemaal naar mijn smaak

door Emile van Aelst

Ik denk dat er bijna niemand in Nederland is die nog nooit pindakaas gegeten heeft. Ik eet ook regelmatig pindakaas op allerlei manieren, maar als je een bezoekje brengt aan de Pindakaaswinkel dan gaat er een wereld voor je open. Zo wist ik nooit dat 24 januari de Nationale Pindakaasdag is, maar daar kom ik straks nog op terug. Ik kwam vorige week bij toeval in contact met Monica Issac, bedrijfsleider van de Pindakaaswinkel in Leiden. Ze nodigde me uit eens te komen kijken bij haar in de winkel.

Tot afgelopen week was pindakaas voor voor mij gewoon een potje met gemalen pinda’s en het ene merk lekkerder dan het andere en meer niet. Het is duidelijk ik ben/was een simpele zo nu en dan pindakaaseter en vandaar dat ik mijn ogen uitkeek in de winkel.

Er zijn mensen die heel anders over pindakaas denken zoals Michiel Vos. Hij is dol op pindakaas en verzon jaren geleden al diverse varianten op de standaard pindakaas. In 2016 hing Michiel voor de gein wat stickers op zijn raam met de tekst Pindakaaswinkel omdat hij wel wat potjes wilde verkopen. Voor hij het wist was hij een winkel met de voorraden onder zijn bed en in de gang. De eerste Pindakaaswinkel was een feit, we zijn nu zes jaar verder en er bestaan twintig Pindakaaswinkels in Nederland.

Monica bedolf mij onder een aantal leuke pindakaas weetjes. Allereerst de pindakaas van deze winkels is puur natuur en wordt geen palmolie voor gebruikt en ook geen suikers toegevoegd. Maar houd je vast, als je de hik hebt en je neemt een hapje van hun pindakaas dan ben je de hik kwijt, zit er kauwgom op je kleding of in je haar doe er pindakaas overheen en je haalt het er zo uit of af. Als je scheerzeep op is, maar je hebt nog wel een potje pindakaas in huis dan kan je je daar ook mee scheren 🙂 Ik zou daar alleen de standaard smaak voor nemen en niet een van de vele aparte smaken.

Gelukkig is er een proeftafel en kan je op je gemak eerst proeven voor je iets koopt.

Het is gewoon leuk om rond te kijken in de winkel en even lekker te proeven of een cadeautje samen te stellen. Er is van alles te koop zoals slippers, sokken, pindakaasreceptenboeken, schorten en ga zo maar door en als je dat in een leuke tas laat stoppen heb je een grandioos cadeau.

Maar nu over de Nationale Pindakaasdag op 24 januari. Om dat te vieren is het eigenlijk de hele week feest in de winkel en kan iedereen zijn eigen smaak samenstellen. Dat kan zoet zijn met bijvoorbeeld witte chocola, smarties, kokos of caramel.

Zelf houd ik van iets pittiger dus mocht Monica voor mij wat heters maken. Je mag het zelf doen, maar ik moest fotograferen natuurlijk 🙂

Ik koos voor chilipeper, gebakken ui, nasi en seroendeng als topping op mijn eigen potje pindakaas.

Deze week kan iedereen zijn eigen pindakaas samenstellen. Vaste klanten Justus en Tisha lieten zich dat geen twee keer zeggen en gingen gelijk aan de slag.

Ook zij maakten een behoorlijk pittige pindakaas. Beiden komen regelmatig in de winkel en vertelden dat de gein is dat je elke keer andere smaken kan kiezen en proeven. Maar zelf samenstellen is natuurlijk helemaal mooi.

Het stomme is dat je ongemerkt met vier volwassenen een hele tijd vol enthousiasme staat te praten over pindakaas 🙂

Toen ik wegliep vielen mij twee dingen op. We hadden Monica van haar lunch af gehouden en ik kreeg een goed idee pindakaas met banaan op brood.

In alle twintig Pindakaaswinkels in Nederland kan je deze week je eigen smaak samenstellen en er staat altijd een kop warme pindakaas chocomel voor je klaar. Nog een leuke tip, een aantal winkels heeft ook zijn eigen speurtocht door de stad, als je alle potjes pindakaas in de etalages van het centrum gevonden hebt, wacht je een leuke verrassing in de Pindakaas winkel.

Gerelateerde artikelen

7 reacties

די מריו 21 januari 2022 - 7:00

Nee joh.. ik wist niet eens dat het er was. Mmmmm, misschien eens kijken, want ik ken wel iemand die is dol op pindakaas. Pindakaas met banaan is ook zonder brood lekker.. 😉

Love as always
dimario

Reply
Sjoerd 21 januari 2022 - 8:06

De door jouw samengestelde pindakaas zou me ook kunnen bevallen.

Reply
rietepietz 21 januari 2022 - 17:09

Dat is héél lang geleden dat ik pindakaas heb gegeten. Toen de kinderen nog thuis woonden denk ik, en áls ik het op m’n boterham deed dan ging er ook nog een laagje keukenstroop overheen.

Reply
Hans 21 januari 2022 - 22:49

De Pindakaaswinkel heeft voor elk wel een Pindakaasje.
Monica heeft wel plezier in haar werk, ze lacht breed bij het bereiden van je Indische pindakaas.
Faforiet van Elvis, pindakaas met banaan op brood.

Reply
Elisabeth van der Ark 22 januari 2022 - 12:28

Leuke reportage. Iedere dag een boterham met pindakaas. Heerlijk en gezond.

Reply
Hans K 22 januari 2022 - 13:43

Ga zo even kijken Emile. Helen moet er niets van hebben, maar ik mag het als ze niet ook aan tafel zit wel eten van haar.
Ben zelf een simpele pndakazer ik eet het met extra zout erop omdart ik ook zoute pinda’s lekker vind.

Reply
Nicky 23 januari 2022 - 19:38

Het ziet er wel heel leuk uit! Ik eet eigenlijk nooit meer pindakaas. Vroeger thuis deden we dat op brood met atjar tjampoer er op.

Reply

Plaats een reactie