Home Centrum Cliënten daklozenopvang in quarantaine, kunnen weer tafeltennissen door gift Vrienden van de Binnenvest

Cliënten daklozenopvang in quarantaine, kunnen weer tafeltennissen door gift Vrienden van de Binnenvest

door Emile van Aelst

Een aantal cliënten van de daklozenopvang in Leiden zit sinds vorige week in quarantaine vanwege een corona uitbraak. Andere cliënten zijn tijdelijk elders ondergebracht. Er mag niemand in of uit en de cliënten zijn overdag aangewezen op verblijf in de recreatieruimte. De gemeente heeft tenten geplaatst zodat de bewoners in elk geval droog even kunnen roken of een luchtje scheppen. Gastvrouw Toos Pauwels liet vorige week donderdagavond op social-media weten hoe triest het is voor de bewoners, omdat ze zich met hele dagen binnen en weinig afleiding behoorlijk vervelen. Ik ving het bericht op en ken Toos van vroeger en kon me herinneren dat Toos pas piept als het echt nodig is. Na een paar korte chats belden we elkaar en hoorde ik het hele verhaal dat er niet veel te doen was voor de cliënten, zo was er onder andere geen tafeltennistafel, omdat de oude totaal uit elkaar gevallen was. Nu wil het toeval dat ik toevallig in het bestuur zit van de Stichting Vrienden van de Binnenvest, die regelmatig het werk of de cliënten van de Binnenvest ondersteunt. Ik leg zo even uit hoe en wat de stichting precies doet en dat we steun kunnen gebruiken. Een tafeltennistafel in dit soort instanties is belangrijker dan je denkt. Je bent sportief bezig, hebt plezier en speelt samen, drie zaken die een mens hard nodig heeft. Ik beloofde Toos dat we als Vrienden van de Binnenvest een tafeltennistafel gingen regelen. Een telefoontje naar medebestuurslid Tjeerd Scheffer was voldoende om de boel in gang te zetten. Vorige week vrijdag op oudejaarsdag pleegde ik een aantal telefoontjes en vanmiddag kon een dolblije Toos de tafel in ontvangst nemen.

 

De tafel werd geleverd in twee grote dozen.

Hij was al gemonteerd, dus het was een kwestie van uitpakken en opzetten.

Voor beheerder Dick Haasnoot en bestuurslid Tjeerd Scheffer een fluitje van een cent.

Terwijl zij even bezig zijn met het netje, leg ik iets meer uit over de Stichting Vrienden van de Binnenvest. De stichting is in 2006 opgericht door oud bestuursleden van Stichting de Binnenvest die de opvang en begeleiding verzorgt van mensen die dakloos zijn of dreigen te worden.  Ze begeleiden hun cliënten naar nieuwe woonruimte en helpen ze hun leven weer op de rit te zetten. De Vrienden van de Binnenvest hebben in de loop der jaren een potje geld opgebouwd waarmee zij proberen het werk van de Binnenvest te ondersteunen. Je moet daarbij denken aan zaken als bijvoorbeeld wat spulletjes voor de inrichting als iemand woonruimte krijgt, gordijnen of vloerbedekking, financiële ondersteuning om een ID kaart aan te schaffen zodat iemand zich kan inschrijven bij de gemeente en of een postadres kan krijgen. Een fiets voor iemand die een baan buiten de stad heeft gevonden en meer van dat soort kleine steuntjes in de rug om iemand weer een kans te geven zijn leven op de rit te zetten. De meeste steun wordt gegeven in middelen, leningen en in uiterste gevallen giften. Even kijken hoever ze met de tafel zijn, ja toch nog een dingetje zo’n netje plaatsen 🙂

Terwijl zij het netje plaatsen, maak ik het verhaal over de stichting nog even af. De Vrienden proberen bij te springen in gevallen waar Stichting de Binnenvest geen middelen of mogelijkheden voor heeft vanwege subsidieregelingen of menskracht. Helaas raakt door de huidige tijd het potje steeds leger, omdat er vaker een beroep gedaan wordt op de Vrienden. Gelukkig zijn er nog een aantal particulieren en ondernemers die jaarlijks een gift doneren om dit belangrijke werk in stand te houden. Ook materiële ondersteuning is erg prettig, bijvoorbeeld een onderhoudsbedrijf dat zegt wij willen wel zo nu en dan een kamertje opknappen. Een al iets ouder plan wat we eerdaags willen gaan uitrollen is het welkomstpakket als iemand woonruimte krijgt. Een pakket met een aantal schoonmaakmiddelen, doekjes, borsteltjes etc. Kortom kijk eens op de website van de Vrienden van de Binnenvest om te kijken of je kan steunen. Ahh kijk de tafel staat en Toos en Tjeerd konden als eerste een balletje slaan.

Ondertussen was ook communicatie medewerker Charlotte Porskamp binnen gekomen en ook zij was erg blij dat er zo snel actie is ondernomen om de tafeltennistafel aan te schaffen.

Nog even een groepsfotootje en dan snel overgeven aan de bewoners die buiten beeld stonden te trappelen om te kunnen spelen.

Deze bewoner wilde dolgraag een partijtje spelen tegen Charlotte, voor haar een mooi excuus om zelf ook even te kunnen spelen.

Met een boks bedankte Toos de Vrienden van de Binnenvest, eerlijk gezegd onterecht want als er iemand een bedankje verdient dan is het gastvrouw Toos die zo opkomt voor haar cliënten.

Wil je de Vrienden van de Binnenvest op welke manier dan ook steunen, neem dan contact met ons op.

Gerelateerde artikelen

5 reacties

די מריו 8 januari 2022 - 7:26

Mooi zo’n stichting, doen goed werk. En jij natuurlijk ook LG.

Love as always
dimario

Reply
Sjoerd 8 januari 2022 - 8:28

Een mooie en snelle aktie… (ik had niet anders verwacht van jou)

Reply
Toos 8 januari 2022 - 11:26

En als slagroom op de taart ook nog 4 nieuwe batjes en nieuwe pingpong balletjes, dank jullie wel vrienden van de Binnenvest.

Reply
rietepietz 8 januari 2022 - 19:23

Spreek met de Leids Glibber en het komt goed! Mooie actie.

Reply
Nicky 16 januari 2022 - 22:16

Goed geregeld!

Reply

Plaats een reactie