Home Sport Ik deed vandaag vrijwel hetzelfde als 25 jaar geleden

Ik deed vandaag vrijwel hetzelfde als 25 jaar geleden

door Emile van Aelst

Ik heb de hele dag genoten van de livestream van de 15e Elfstedentocht vijfentwintig jaar geleden. De NOS zond vanaf vijf uur vanmorgen op internet een livestream uit van de de ijskoude tocht in 1997. En je gelooft het of niet, Henk Angenent flikte het vijfentwintig jaar later voor de tweede keer om in een close finish te winnen van Erik Hulzebos en het was weer spannend.

Ik weet nog heel goed dat ik vijfentwintig jaar geleden vanaf vijf uur ’s morgens tot ’s avonds na 00.00 uur alles gevolgd en verslonden heb. En zo gek veel groter dan dit was je scherm in 1997 niet 🙂

Ik probeerde de stream via internet op tv te volgen maar het lukte me om niet er tussen te komen.

Het was echt alsof je er weer live tussen zat, zelfs de doorkomst tijd van Dokkum was spannend.

Er zijn momenten in je leven dat je jaren later nog precies weet wat je deed of waar je was. Ik weet bijvoorbeeld dat ik vijfentwintig jaar geleden terwijl de tv aan stond alle kerstspullen opgeruimd heb. Het was dan wel in een ander huis, maar de klus was vrijwel hetzelfde 🙂

Al snel stonden overal dozen en doosjes en begon ik met afbreken, wel de schermen en het geluid scherp in de gaten houdend.

Als je eenmaal bezig bent schiet het best snel op, daarnaast na zoveel jaar heb je een systeem voor opbouwen en afbreken.

Spanning op de Bonkevaart, ze kunnen nu elk moment in zicht komen.

Ze zijn binnen en nadat Henk Kroes de krans omgehangen heeft bij Henk Angenent komt onze nationale knuffelsportvrouw, staatssecretaris, minister, IOC lid, en reislustige tv programmamaker oftewel Erica Terpstra in actie.

Al kijkend ging het werk door en begon de kamer weer de kamer te worden .

Ondertussen hield ik natuurlijk wel de tv en de Bonkevaart in de gaten. Heerlijk deze man uit Nieuw Zeeland die een dag eerder voor het eerst geschaatst had en niet snapte hoe de rijders het vol konden houden. Hij kon na een half uurtje krabbelen al niet meer op zijn benen staan 🙂

Happy was helemaal happy dat de kamer er weer normaal uitzag en er geen zingende of muzikale kerstmannen meer waren waar hij zich een maand lang regelmatig rot van schrok.

Vanavond was er op tv vanuit Dokkum nog een speciale terugblik uitzending met onder andere de hoofdpersonen van toen.

Ook hier weer mooie beelden en terugblikken.

Lezers uit Oegstgeest moeten deze deelnemer van vijfentwintig jaar geleden direct kunnen herkennen.

Inderdaad het is jullie burgemeester Emile Jaensch.

In het programma ook mooie beelden van de laatste uren bij de finish.

En ja het is onvermijdelijk, er is een moment dat voorzitter Henk Kroes de stempels komt innemen. Iedereen die daarna binnenkomt krijgt geen Elfstedenkruisje meer.

Zelfs niet als je na 180 kilometer een minuut te laat binnenkomt.

Zouden we ooit nog een Elfstedentocht krijgen en zo ja wanneer. Ik denk dat hij ondertussen oud genoeg is om mee te rijden. Als je vandaag de sfeer, de sportiviteit en vooral de verbroedering zag, dan denk ik dat Nederland heel hard aan een nieuwe  Elfstedentocht toe is.

Gerelateerde artikelen

6 reacties

Sjoerd 5 januari 2022 - 7:59

Ik vond alleen dat de reporter erg voor Hulzenbos was, pas in de laatste seconde gaf hij toe dat Angenent een terechte winnaar was.

Reply
די מריו 5 januari 2022 - 10:08

Net als 25 jaar geleden, ik heb er niets van gezien. Ik denk dat ik die dag ook druk was.

Love as always
dimario

Reply
rietepietz 5 januari 2022 - 14:20

Niets van meegekregen dit keer, 25 jaar geleden stond de Tv natuurlijk wél aan al zat ik er niet de hele dag aan gekluisterd. Mocht er écht nog een nieuwe elfstedentocht komen ga ik die natuurlijk wel weer volgen.

Reply
Danny 5 januari 2022 - 22:14

En ik maar klussen…..:)

Reply
Hans 6 januari 2022 - 14:18

Het is even terug 25 jaar geleden, de laatste tot nu toe.
Voor jou helemaal een feest van herkenning de hele toer nog eens zien.
Zo is dat Emile, tradities moet je in ere houden, boom eruit. Hans

Reply
Nicky 7 januari 2022 - 14:45

Niks van gezien destijds. En als-ie weer komt, zie ik er ook niks van.

Reply

Plaats een reactie