Home Leiden ‘Als de bom valt’, interessant boek over de sporen van de koude oorlog in Leiden en omgeving

‘Als de bom valt’, interessant boek over de sporen van de koude oorlog in Leiden en omgeving

door Emile van Aelst

In de tijd van de ‘Koude oorlog’ waren er een hoop maat- en voorzorgsmaatregelen in Leiden en omgeving. Van veel van die maatregelen wisten de burgers eigenlijk weinig tot niets terwijl ze er met hun neus boven op zaten. Archeoloog Ruurd Kok is op zoek gegaan naar alle ‘geheimen’ van de Koude Oorlog. Vrijdag werd zijn boek Als de bom valt op een heel bijzondere locatie gepresenteerd. De luchtwachttoren in Oude Wetering.

Deze luchtwachttoren heeft maar vijf jaar dienst gedaan en toto op de dag van vandaag weet vrijwel niemand wat voor toren dit was. Sinds kort hangt er een bordje luchtwachttoren op, maar een bezoek aan de toren is onmogelijk.

Toen ik de uitnodiging kreeg voor een boekpresentatie op die plek was ik uiteraard nieuwsgierig genoeg om naar Oude Wetering te rijden. Het is een hoge, maar wel heel kleine toren waar je maar met een paar mensen in kan zodoende was de boekpresentatie buiten en was er voor de gelegenheid een welkomstbord met uitleg opgehangen.

Om beurten konden we een kijkje in de luchtwachttoren nemen.

Via steile trappetjes kon je naar boven.

Boven kwam je via een laag deurtje op een heel smal soort balkon.

Vanaf het balkon keek je uit over de omgeving. Eerlijk is eerlijk, ik dacht is dit alles. Het leuke is dat het verhaal dat ik beneden hoorde van Ruurd de toren opeens deed leven voor mijn idee.

Er waren in Nederland 276 posten om tijdens de Koude Oorlog het luchtruim in de gaten te houden. Het waren vaak bouwwerken waarvan niemand wist waar ze voor dienden.

In die tijd was de radar nog niet wat hij nu is en daarom kwamen in heel het land elke maand mensen naar de uitkijkposten om te oefenen in het kijken naar vijandelijke vliegtuigen. Defensie liet dan een vliegtuigje over Nederland vliegen en de mensen op een post moesten doorgeven wanneer ze hem zagen of hoorden. Geweldig toch je kan het je echt niet meer voorstellen dat het zo ging.

Ruurd kan er smakelijk over vertellen en met dit boek wordt er weer een hoop meer duidelijk over dit gedeelte van het land in de Koude Oorlog. Zo kunnen we lezen dat plotseling bijvoorbeeld vliegveld Valkenburg en legerplaats Maaldriftvan de officiële landkaarten waren verdwenen. Over het verdwenen vliegveld heeft Ruurd een vijfdelige documentaire gemaakt waarover je onder deze link meer kan lezen. In dit boek schrijft hij over de hele provincie.

Het eerste exemplaar werd aangeboden aan Dennis Wolver de beheerder van de flats naast de toren. Hij heeft er voor gezorgd dat de toren op de monumentenlijst is gekomen.

Bij een presentatie horen bubbels natuurlijk.

Proost op dit nieuwe boek van Ruurd Kok, waarin hij veel geheimen uit de Koude Oorlog blootlegt. Eerder schreef hij al het boek ‘Bang voor mooi weer’ het boek over de rol van Vliegveld Valkenburg en de Haagsche Schouw in de tweede Wereldoorlog.

Omdat er zo weinig plek was werden er nog wat foto’s aan de achterkant van de toren gemaakt.

En natuurlijk wilde ik wel een gesigneerd exemplaar mee 🙂

Ondanks dat ik het de laatste dagen erg druk heb gehad heb ik het boek al bijna uit en val zo nu en dan van de ene in de andere verbazing over wat er allemaal eigenlijk vlak onder mijn neus gebeurd is. In het filmpje hieronder een interview dat Ruurd Kok met presentator Chris de Waard had  in het programma Nieuws071 op Sleutelstad.

Echt een interessant interview en ben benieuwd naar de volgende onderzoeken van Ruurd Kok.

 

Gerelateerde artikelen

4 reacties

די מריו 21 december 2021 - 7:39

Dat is een mooi boekje, helemaal als je in Leiden woont natuurlijk.

Love as always
dimario

Reply
Sjoerd 21 december 2021 - 7:44

De toren mag er in ieder geval zijn…

Reply
rietepietz 21 december 2021 - 18:32

Apart modelletje toren in de categorie “klein maar fijn.”

Reply
Nicky 22 december 2021 - 19:55

Wat bijzonder! Goed dat het torentje nu op de monumentenlijst staat.

Reply

Plaats een reactie