Home Leiden Paarse Vrijdag op het Vlietland College Leiden met Splinter Chabot

Paarse Vrijdag op het Vlietland College Leiden met Splinter Chabot

door Emile van Aelst

Op de tweede vrijdag in december is het Paarse Vrijdag. Op veel scholen dragen leerlingen en leerkrachten paars om hun steun te betuigen aan LHBTI medeleerlingen en vooral om te laten zien dat de school openstaat voor iedereen ongeacht ras, kleur, geloof, gender of sexuele voorkeur. Op het Vlietland College Leiden werd dit jaar voor de tiende keer een Paarse Vrijdag georganiseerd.

Dit jaar was er een speciale gast waar de GSA commissie ( Gender and Sexuality Alliance) heel erg blij mee was. Splinter Chabot was langsgekomen om vragen te beantwoorden over zichzelf en zijn boek Confettiregen.

Hoe het kwam dat Splinter ja had gezegd op de uitnodiging was erg mooi. Sinds kort woont de broer van Splinter naast juffrouw Ellen van Zuil. Toen ze Splinter een keer bij zijn broer voor de deur zag staan gaf ze een gil Splinterrrrrr en nodigde hem uit voor Paarse Vrijdag, waarop hij spontaan toezegde om te komen.

Een aantal leerlingen had vragen voorbereid voor Splinter die hij op alle gemak en openlijk beantwoordde. De namen in zijn boek zijn aangepast, maar eigenlijk is het boek voor ruim 90% autobiografisch vertelde hij.

Hij las een heel klein stukje voor dat erg veel indruk maakte en aangaf hoe belangrijk het nog steeds is om LHBTI problemen onder de aandacht te brengen.

Ik probeer ongeveer te vertellen wat hij voorlas, let wel dit is geen verhaaltje maar waar gebeurd. Een medeleerling en vriend van hem kwam uit de kast en vertelde het zijn ouders. Een half uur later stond hij bij Splinter voor de deur onder het bloed en met twee dichtgeslagen ogen. Zijn vader had met een enorme beukpartij op zijn uit de kast komen gereageerd. De jongen bleef bij de familie Chabot slapen, de volgende morgen was hij stilletjes vertrokken. Hij had het bed keurig opgemaakt en er lag een briefje bedankt en tot ziens. Later bleek dat hij die dag zelfmoord gepleegd heeft. Hieruit blijkt des te meer dat pijn van onbegrip en mishandeling niet alleen van buiten zit, maar nog veel meer van binnen.

Juf Mandy van Valkenburg vertelde dat dit de grootste en meest diverse GSA commissie ooit was dit jaar met veel nieuwe leden omdat vorig jaar een hoop leerlingen klaar waren met hun opleiding.

Een goede reden om een groepsfoto met de hele GSA Commissie te maken.

Arya Kilic had dit prachtige bord gemaakt dat in de kantine stond. Met terechte trots liet ze het aan Splinter zien. En natuurlijk even samen met een vriendinnetje en Splinter poseren in het bord.

Tijdens de pauze van de leerlingen was er weer een bijeenkomst in de aula en nu met gasten Debbie Helaha , voorzitter COC Leiden, Splinter en wethouder Paul Dirkse.

Voor rector Mathieu Arnouts was Splinter geen onbekende. Splinter zat in Den Haag op het VCL, het Vrijzinnig Christelijk College waar Arnouts toen rector was. Beiden hebben goede herinneringen aan elkaar en die jaren.

Alle jaren dat Paul Dirkse wethouder is geweest was hij aanwezig bij de Paarse Vrijdag. Na de volgende verkiezingen keert hij niet meer terug als wethouder, voor de school een moment om Paul Dirkse te bedanken.

Twee leerlingen boden namens het GSA de wethouder een paarse Vlietland hoodie aan met daarop de tekst Ere Lid GSA Vlietland College.

Ik ken Paul al heel wat jaren en zag dat hij, hoewel hij het goed onderdrukte, geraakt was door dit eerbetoon.

Trots liet hij de hoodie zien.

Debbie Helaha complimenteerde Paul ook met zijn komst alle jaren en gaf hem een COC Keycord.

Hierna maakten Splinter en Paul Dirkse bekend welke klassen het meest Paars waren vandaag. Als ik het goed verstaan heb waren het AH1E en AH2C.

Er was ook een taart voor de twee mooist paars geklede docenten.

Er is geen plaats voor vier, dan maar even ervoor gaan staan.

Voor Splinter wegging wilde hij wel graag het bord van Arya signeren.

In de fotoslideshow hieronder nog een aantal sfeerfoto’s. De muziek eronder is het nummer Homo Sapiens van Robert Long, een oud nummer maar helaas nog steeds actueel.

Gerelateerde artikelen

7 reacties

Ron Middelkoop 11 december 2021 - 2:24

Ik zat ook op de dep vlietschans shubertlaan van 1969 tm 1976 vwo
Oa onder rectoren drs vd linden aardrijkskunde en drs bel nederlands

Reply
Mandy 11 december 2021 - 7:27

Wat een Prachtige foto reportage 馃寛馃暫馃徏 Echt Fantastisch!! Wat een mooie herinnering aan deze Paarse Vrijdag!! DANKJEWEL voor je betrokkenheid, prachtige foto鈥檚 en rake sfeertekening!! 馃檶馃徏馃コ

Reply
讚讬 诪专讬讜 11 december 2021 - 7:31

Nog nooit van die Splinter gehoord, maar als hij de jeugd aanspreekt, dan is het prima.

Love as always
dimario

Reply
Sjoerd 11 december 2021 - 10:52

Ik vind het super dat ze hier zoveel aandacht aan besteden.

Reply
rietepietz 11 december 2021 - 18:03

Tja, ik heb het niet zo op dit soort initiatieven, mensen als die vader van de jongen waar Splinter het over had veranderen niet door zo’n paarse dag , integendeel. Ach, je kent mijn opvattingen wel. Welke seksuele geaardheid iemand heeft is alleen belangrijk als je verkering zoekt , al dat uitschreeuwen in welke kast je wel of niet zit is niet nodig en maakt meer kapot dan dat het iets goeds doet. Mij ergert het in ieder geval als een indirecte beschuldiging onverdraagzaamheid op dat gebied.

Reply
Nicky 13 december 2021 - 22:28

Het ziet er altijd goed uit, zo’n dag. Maar wat Rietepietz ook zegt; je bereikt hier alleen de mensen mee die er toch al geen moeite mee hadden. Maar toch, blijven proberen! Wie weet verandert er ooit iets.

Reply
Gender Activisten uit het Oostblok waren te gast bij Paarse Vrijdag op het Vlietland College – Leidse Glibber 13 december 2022 - 0:31

[…] Enkele jaren geleden onthulde op Paarse Vrijdag voormalig wethouder Paul Dirkse samen met dominee Ad Alblas de Grondwet van het Vlietland College.Elk jaar heeft het Vlietland College wel weer een actueel onderwerp of gast op Paarse Vrijdag. Vorig jaar was dat bijvoorbeeld Splinter Chabot. […]

Reply

Plaats een reactie