Home Centrum Leiden in het Blauwe Uur, prachtig fotoboek over Leiden tijdens tweede lockdown

Leiden in het Blauwe Uur, prachtig fotoboek over Leiden tijdens tweede lockdown

door Emile van Aelst

Er zijn veel mooie fotoboeken over Leiden, maar zaterdag werd daar weer een pareltje aan toegevoegd. Leiden in het Het Blauwe Uur een prachtig boek gemaakt door Carla Matthee.

Het Blauwe Uur is de tijd vlak voor zonsopgang en vlak na zonsondergang, bij gunstige omstandigheden nemen de lucht en de omgeving een aparte blauwe kleur aan. Voor fotografen een heel mooi moment van de dag om te fotograferen. Carla Matthee ging vorig jaar tijdens de tweede lockdown elke dag de stad in om de stilte tijdens het blauwe uur vast te leggen.

Alle foto’s resulteerden in een fotoboek met de veertig, volgens Carla, mooiste foto’s. Ook staan een aantal van haar foto’s op de kalender van Issoria Hospice en Thuis. Zaterdagmiddag werd in Grandcafé van ’t Huis het boek onder grote belangstelling gepresenteerd.

Het boek is uitgegeven bij de Leidse Uitgeverij de Muze, uitgevers Marianne Oosterop en Christel Schollaardt zijn blij weer een typisch Leids boek aan hun voornamelijk Leidse uitgaves toe te mogen voegen.

De belangstelling voor de presentatie en het gesprek met Carla was groot.

In het korte gesprek met Marianne Oosterop vertelde Carla dat ze tegen het eind van de eerste lockdown op het idee kwam, dat het een mooi onderwerp geweest zou zijn. Tijdens de tweede lockdown bedacht ze zich geen moment en begon direct met elke dag een foto te maken.

Na het gesprek gaf ze bij een aantal foto’s aan hoe ze gemaakt zijn. Een van de mooie bijverschijnselen in het blauwe uur zijn als het windstil is de geweldige spiegelingen in het water. Een foto heeft dan onder en boven een mooie blauwe kleur.

Over het algemeen was het natuurlijk rustig tijdens de lockdown, toch moest ze vaak heel lang geduld hebben of even regisseren. Bij deze foto zaten mensen te borrelen voor de deur. Ze waren bereid wel even naar binnen te gaan zodat Carla haar foto kon maken. Op dat moment kwamen er elke keer mensen langs. Ze gaf het op en ging de volgende dag vlak voor zonsopgang terug om de foto alsnog te maken.

De poort bij het LUMC komt natuurlijk prachtig uit met de schaduwen op het plafond en de blauwe lucht op de achtergrond.

Op deze foto komt het niet over, maar in werkelijkheid is de foto van een lege Café de Bontekoe met een beetje sneeuw voor de deur, de Hooglandsekerk op de achtergrond en de antieke lantaarns aan de muur van de straat, een regelrecht Anton Pieckplaatje.

De verlaten Breestraat in de sneeuw is natuurlijk ook prachtig.

Carla had een speciale gast uitgenodigd wiens werk haar erg geïnspireerd heeft. De Groningse Bas Meelker is een bekend landschapsfotograaf die vele nationale en internationale prijzen op zijn naam heeft staan.

Bas had een paar mooie voorbeelden van zijn werk bij zich. Deze is genomen bij Stavoren van het kruiend ijs op het IJsselmeer. Hij had hem ingestuurd voor een wedstrijd en kreeg de mededeling dat hij gewonnen had in de categorie IJsland. Eerlijkheidshalve gaf hij de fout door, maar in de eerste uitgave van een boek met prijswinnaars staat hij nog wel zo vermeld.

Dit is natuurlijk ook geweldig.

Als landschapsfotograaf moet je geduld en geluk hebben. Als je dat maar genoeg hebt dan kan je prachtige platen schieten.

Bij deze foto hoopte hij dat een paard zijn richting uit zou komen, maar ze kwamen allemaal in een lange rij aangelopen. Ze moesten omlopen vanwege een slootje. Dit was zo’n foto die niet gepland was, maar naderhand heel mooi uitpakte.

Bas vertelde , als je geen stress wilt en rust zoekt dan moet je landschapsfotograaf worden. Je gaat naar een mooie plek, zet je spullen neer en wacht af tot het goeie moment. Ik zal nooit landschapsfotograaf kunnen worden, bij mij werkt dat heel anders. Ik rij en zie uit mijn ooghoek iets moois, probeer mijn auto langs de kant te zetten en maak vanuit het raampje snel een foto en inderdaad dan ziet het er toch wel anders uit 🙂

Ooit heb ik er een paar minuten de tijd voor genomen, omdat er een parkeervak langs de weg was. Nee het zit er helaas voor mij niet in 🙂

Het eerste boek exemplaar van het boek werd door Carla aangeboden aan Bas.

Na de presentatie was er een gezellige borrel en kon het boek gekocht worden.

Uiteraard signeerde Carla alle gekochte boeken.

Eindelijk hebben we een voordeeltje aan de lockdown, anders hadden we nooit dit mooie boek gehad.

Gerelateerde artikelen

4 reacties

די מריו 30 november 2021 - 7:02

Daar zitten prachtige foto’s bij zo te zien..

Love as Always
dimario

Reply
Sjoerd 30 november 2021 - 8:18

leiden in beeld zonder mensen. Lijkt me heel apart.

Reply
rietepietz 30 november 2021 - 18:41

Deze dame kán er wat van! Echt prachtige foto’s!

Reply
Nicky 2 december 2021 - 22:22

Wat een mooie foto’s komen er voorbij.

Reply

Plaats een reactie