Home Leiden Valkenburg, het verdwenen vliegveld vanaf 25 november op TV West, RTV Katwijk, Sleutelstad TV en online

Valkenburg, het verdwenen vliegveld vanaf 25 november op TV West, RTV Katwijk, Sleutelstad TV en online

door Emile van Aelst

Iedereen in de regio kent het voormalige militaire vliegveld Valkenburg nog wel, maar eigenlijk niemand weet wat er echt gebeurde op het vliegveld. In de oorlog speelde het natuurlijk een belangrijke rol. De Duitsers werden verjaagd uit de omgeving van het vliegveld zodat de Koninklijke familie daar vandaan naar Engeland kon vertrekken. Maar wat er eigenlijk in de jaren daarna gebeurde en met name de laatste jaren dat het in gebruik was weet vrijwel niemand. Ook de open dagen destijds maakten niet veel duidelijk.

In 2006 werd het militaire vliegveld gesloten. Nu 15 jaar later gingen documentairemakers Ruurd Kok, Reanne van Kleef en Tess van Kooperen op zoek naar de verhalen over dit verdwenen vliegveld. In vijf delen vertellen oud medewerkers het verhaal over hun vliegveld.

Woensdagmiddag was voor medewerkers en genodigden de première van de documentaire in bioscoop Trianon in Leiden.

Bij een première horen bubbels dus werd iedereen met bubbels ontvangen. Het leek een soort reünie van het vliegveld, want veel oud medewerkers en hun familie waren aanwezig.

Spannende, maar vooral ook leuke momenten voor de documentairemakers Ruurd, Reanne en Tess.

De zaal liep vol met genodigden en vertegenwoordigers van organisaties die de documentaire hebben mogelijk gemaakt. Het Verdwenen Vliegveld wordt mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van: Provincie Zuid-Holland, Gemeente Katwijk, Leids Mediafonds en het Karel Doorman Fonds; met medewerking van Rijksvastgoedbedrijf en Dunea.

We kregen eerst de bloopers te zien en daarna deel één en deel vijf van de serie. Na afloop een groot applaus voor de makers.

Een beetje beduusd van het enthousiasme namen ze het applaus in ontvangst.

In de film komen niet alleen de medewerkers van toen aan het woord, maar ook de vrouwen die destijds het Vrouwenvredeskamp voor de deur van het vliegveld organiseerden. Alle kernwapens de wereld uit en het eerst uit Valkenburg was destijds hun motto.

Uit de documentaire blijkt dat er nooit echt kern of atoomwapens op het vliegveld gelegen hebben. Wat er gebeurde destijds in de tijd van de Koude Oorlog was toen het grootste geheim, zelfs medewerkers mochten in bepaalde ruimtes niet komen. Een van de taken was het opsporen van Russische onderzeeërs in de wateren bij Zweden.

Bijna iedereen die zijn of haar verhaal deed in de documentaire was aanwezig bij de première.

De documentaire maakt een hoop duidelijk voor iedereen hier in de regio. Heel erg mooi was dat Kathinka Kolbert, een van de actievoersters,  zo genoten had van de documentaire en haar zoveel duidelijk was geworden dat ze Ruurd Kok bedankte door hem haar roos aan te bieden.

Na afloop ging het première feestje/reünie door met een gezellige borrel.

Veel oude verhalen werden opgehaald en iedereen genoot elkaar weer eens te zien, want Valkenburg was een grote familieclub. Het was niet zomaar een militair vliegveld, maar hun vliegveld.

Bij elke film of documentaire zijn bloopers. In het filmpje hieronder de bloopers uit deze documentaire.

 

De documentaire is vanaf 25 november vijf weken lang te zien bij TV West, vanaf zondag 28 november op Sleutelstad TV en vanaf 13 december op RTV Katwijk. De serie komt ook online op you tube en is natuurlijk ook terug te kijken op de websites van de verschillende zenders. UPDATE: Klik hier om de eerste aflevering te bekijken 

Gerelateerde artikelen

4 reacties

Sjoerd 26 november 2021 - 8:24

Een mooi stukje werk van die drie, zo ligt het in ieder geval vast voor de mensen die er helemaal geen weet van hebben.

Reply
rietepietz 26 november 2021 - 17:45

Tv West heeft vaak erg mooie documentaires, en het fijne is dat ze die een hele avond iedere keer op het hele uur uitzenden. Ik heb aflevering 1 dus inderdaad gezien!

Reply
Hans 26 november 2021 - 20:42

Het militaire vliegveld Valkenburg heeft zeker een geschiedenis, mooi dat men er op terugblikt.
voordeel van een regio omroep daar is er ruimte voor. Hans

Reply
Nicky 26 november 2021 - 22:56

Mooi dat het dan nu voor altijd vast ligt.

Reply

Plaats een reactie