Home Centrum Jeroen Maters, inititiatiefnemer Singelpark, Koninklijk onderscheiden

Jeroen Maters, inititiatiefnemer Singelpark, Koninklijk onderscheiden

door Emile van Aelst

Vanmiddag werd Jeroen Maters tijdens een zogenaamde Singelpark borrel verrast met een Koninklijke onderscheiding en benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Om hem te lokken was er een Singelpark borrel bedacht om te vieren dat het park bijna klaar is. Jeroen zat nog in een andere vergadering en zo kon de zaal vol lopen met familie en kennissen zonder dat hij het wist.

Alexander Geertsema, voorzitter Stichting Vrienden van het Singelpark, hield een kort praatje en startte daarna een filmpje in.

Tijdens het filmpje kwam Jeroen Maters precies binnen op het moment dat hij ook in beeld was.

Na het filmpje kwam burgemeester Henri Lenferink naar voren, het feit dat hij zijn keten omdeed hield in dat er iets officieels ging gebeuren.

Het was ondertussen Jeroen Maters al opgevallen dat er wel veel familie in de zaal zat en zelfs zijn ouders, dus hij begreep dat het over hem zou gaan. Alleen de vraag was, wat gaat er gebeuren.

Henri Lenferink somde de lijst van initiatieven op die of van Jeroen Maters zelf kwamen of waar hij mee te maken had. Ik kopieer even een stukje uit het persbericht, om niets te vergeten.

Jeroen Maters (1969) begon in 2004 met zijn weblog ‘Creatieve stad Leiden’. Een website voor professionals in de creatieve economie van Leiden. Gedurende een periode van meer dan 15 jaar plaatste hij op deze website – en later op zijn eigen social media – vele honderden posts over tientallen leefbaarheidthema’s. Belangeloos zette hij zich in voor de lokale economie en onderwijs en in het bijzonder de communicatiesector. Hij werd een aanjager van lokale samenwerking tussen communicatiebedrijven onderling en tussen de communicatiebedrijven en het onderwijs. Concrete projecten waarbij hij het initiatief nam, uitwerkte en ondersteunde, zijn het Huis van de Communicatie in Nieuwe Energie, Stichting Leiden Communicatiestad, Festival De Verleiding in 2010 en 2012 én de leergang ComOn. Maar ook stond hij aan de basis van de organisatie van de Nacht van Ontdekkingen, de Nacht van de Stad en kwam hij met bijdragen aan kunst en cultuur in de stad. Bovendien was hij medeoprichter van het Cultuurkwartier en het Lucas van Leyden Mecenaat.

In 2009 was Jeroen Maters een van de drijvende krachten achter de oprichting van Stadslab Leiden. Tussen 2009 en 2012 was hij bestuurslid en daarna onafgebroken actief voor diverse projectgroepen. Stichting Stadslab had als doel om een nieuwe en vernieuwende vorm van burgerparticipatie in Leiden mogelijk te maken. Zonder twijfel is het grootste wapenfeit van het Stadslab en daarmee ook van Jeroen Maters het idee voor de aanleg van het Singelpark. Jeroen Maters wist iedereen in Leiden enthousiast te krijgen om een Singelpark door en voor Leidenaren te ontwikkelen. Hij koppelde de historische en nog vrij ongeschonden vestingwal aan het idee van een uniek park van hoge kwaliteit, dat tot stand zou worden gebracht door partners in de stad, vrijwilligers en de gemeente samen. Om de betrokkenheid van inwoners nog verder te vergroten nam hij ook het initiatief voor de oprichting van de Stichting Vrienden van het Singelpark en was hij daarvan een enthousiast bestuurslid.

Het Singelpark was een fantastisch initiatief voor vergroening van onze stad; voor klimaataanpassing; voor verbetering van de luchtkwaliteit; voor het welzijn van mensen, planten en dieren; voor sociale contacten en gezond leven, van mensen die wandelen in het Singelpark, die er sporten, én burgers die er sámen de handen uit de mouwen steken om het groen en fraai te maken en schoon te houden.

Nu de realisatie van het Singelpark bijna is voltooid wordt het tijd voor Jeroen Maters om zijn hoofd te breken over de invulling van weer nieuwe dromen. Zoals zijn plan om het gebied waarin meerdere musea, theaters en muziekpodia gevestigd zijn om te toveren tot een coherent Cultuurkwartier. Of van recentere datum zijn ideeën over de toekomst van het oude V&D gebouw, de 19 kilometer lange 100 bruggenloop dwars door de stad, of de mogelijkheden en kansen die hij ziet voor het Leidse open water.

Jeroen Maters staat nooit met zijn mond vol tanden, maar moest nu toch wel even slikken, terwijl de zaal bleef applaudisseren.

Een volledig verdiende onderscheiding voor een creatieve duizendpoot die nog vol met ideeën zit om de stad nog mooier te maken.

Psssst Jeroen, mooi moment voor bubbels denk je ook niet 🙂

Tijdens de aansluitende borrel wilde natuurlijk iedereen de onderscheiding van dichtbij bekijken.

Aan Sleutelstad verslaggever Chris de Waard liet Jeroen Maters weten, enorm trots te zijn en nog vol met plannen te zitten.

Wel leuk een foto van twee heren die allebei regelmatig de Singelparkwandeling lopen en er allebei elke keer weer van genieten.

Route en informatie zijn natuurlijk te vinden op de website van het Singelpark.

 

 

 

Gerelateerde artikelen

5 reacties

די מריו 20 november 2021 - 7:41

Dat moet een geweldig verrassing voor hem zijn geweest. Gefeliciteerd. je hebt het verdiend.

Love As Always
Dimario

Reply
Sjoerd 20 november 2021 - 10:17

Dat is inderdaad iets wat je moet verdienen. Maar als je zoveel voor je stad doet… Proficiat.

Reply
Nicky 20 november 2021 - 14:24

Een welverdiende onderscheiding en een geweldige verrassing. Harstikke leuk!

Reply
rietepietz 20 november 2021 - 16:06

Dan moet ik de route volgend jaar nóg eens lopen. Toen ik hem liep moest ik nog hier en daar van de route afwijken. Altijd fijn als mensen waardering krijgen voor hun inzet.

Reply
Hans 20 november 2021 - 22:43

Een koninklijke onderscheiding krijg je niet zomaar.
Een positieve verrassing. hans

Reply

Plaats een reactie