Home Leiden Boerderij Boterhuys heeft nu ook zuivelpakketten voor particulieren

Boerderij Boterhuys heeft nu ook zuivelpakketten voor particulieren

door Emile van Aelst

De vraag naar zuivelproducten uit de streek wordt steeds groter, eigenlijk logisch want wat is er nu lekkerder dan melk vers van de boer. Boerderij Boterhuys in de Boterhuyspolder heeft nu speciale zuivelpakketten die elke week afgehaald kunnen worden of in Leiden bij de Zaailing gekocht kunnen worden. Het eerste pakket werd afgehaald door burgemeester Henri Lenferink.

Bijna aan het eind van de Zijldijk, dus al gemeente Warmond, ligt Boerderij Boterhuys.

De boerderij is te herkennen aan de melkbussen langs het water van de Zijl.

Als je net uit de stad komt dan is de boerderij een oase van rust en kijken de kalveren verdwaasd op wat je komt doen.

Goh zouden ze hier hun schoentje al mogen zetten.

De boerderij heeft ook een biologische boerderijwinkel waar de dagverse producten gekocht kunnen worden. Niet alleen melk, maar ook Rundvlees, Lamsvlees, Sonneclaer-ijs, Vla,Yoghurt, Melk en Wol (kaardvlies, lontwol en gesponnen strengen). Daarnaast ook vele producten van collega boeren.

De boerderij is al heel oud. Het logo op de auto hangt ook op de boerderij.

Aan de gedenksteen te zien stamt de boerderij echt uit 1650.

Burgemeester Henri Lenferink was de hele Zijldijk af komen fietsen om een bezoek aan de boerderij te brengen en het eerste zuivelpakket in ontvangst te nemen.

Op de boerderij vind je Blaarkoppen. Deze koeiensoort kwam vroeger veel in de omgeving van Gouda, Leiden en Groningen voor, maar is nu helaas vrijwel verdwenen.

Alle vier zijn het Blaarkoppen, maar wie goed kijkt ziet toch een verschil 🙂

Ik vind koeien altijd zo lief en het liefst zouden ze in je camera willen kruipen.

Ze worden niet alleen graag gefotografeerd, ze zijn er ook gek op om geaaid te worden.

Mieke en Gerard Mul zijn vanuit Drenthe hier naartoe verhuisd om het bedrijf van Mieke haar ouders over te nemen. Mieke is geboren op de boerderij en nu weer terug op haar geboortegrond.

Sinds kort zijn er behalve koeien ook een paar geitjes en varkens te vinden op de boerderij. De varkens lagen gewoon even lekker lui varken te zijn.

Boterhuys is een echte natuurboerderij. Mieke en Gerard bemoeien zich niet alleen met hun koeien, maar zetten zich ook in voor het behoud van de weidevogels en het herstel van het polderlandschap.

De koeien hebben op zich een heel vrij leven. Ze kunnen zelf beslissen of ze naar binnen of buiten willen. Ze worden gemolken door een melkrobot. Op het moment dat de koe voelt dat ze teveel melk heeft loopt ze uit zichzelf naar de melkrobot en laat zich melken. De computer houdt bij hoeveel melk ze geven en of ze ook echt allemaal wel regelmatig gemolken worden.

Waarschijnlijk hadden ze door dat ik stond te kijken/filmen, want ze liepen voor de show even achter elkaar door melkrobot zonder zich te laten melken.

Koeien stralen een soort rust uit en je kan er tijden naar kijken.

Sinds deze week zijn er zuivelpakketten/abonnementen die wekelijks opgehaald kunnen worden. Dat kan uiteraard op de boerderij, maar ook bij Natuurwinkel de Zaailing op de Hooigracht in Leiden. Het eerste pakket werd uitgereikt aan Henri Lenferink, die er zelf ook regelmatig gebruik van denkt te gaan maken.

Tja en dan moet je nog op de fiets terug naar het Stadhuis met je pakket 🙂

In de fotoslideshow/filmpje meer boeiende of beter gezegd loeiende foto’s en filmpjes.

Gerelateerde artikelen

4 reacties

די מריו 13 november 2021 - 7:49

Altijd leuk, zo even op de boerderij…

Love As Always
Dimario

Reply
Sjoerd 13 november 2021 - 10:14

Ik denk dat ik daar ook een pakketje zou gaan halen…

Reply
rietepietz 13 november 2021 - 13:47

Helaas, is me toch te ver om ervoor naar Leiden te rijden maar wél iets dat ik graag in de buurt zou willen hebben.

Reply
Nicky 15 november 2021 - 12:50

Leuk, joh! Ik ga ook wel eens naar zo’n boerderij hier in de buurt. Lekkere dingen verkopen ze daar en het is ook meteen een leuk uitje.

Reply

Plaats een reactie