Home Leiden Sportcongres Leiden 2021, met goede moed de toekomst tegemoet

Sportcongres Leiden 2021, met goede moed de toekomst tegemoet

door Emile van Aelst

Het jaarlijkse Sportcongres Leiden voor bestuurders van Leidse sportverenigingen werd woensdagavond goed bezocht. Het congres werd gehouden in de aula van het nieuwe Leonardo College, het eerste dat iedereen opviel was de geweldige decoratie op het trappenhuis.

Ondanks de coronabeperkingen, het voetbal op tv en de Fiba Europe Cup wedstrijd van ZZ Basketball tegen het Griekse Iraklis zat de zaal toch vol Leidse sportbestuurders.

De avond bestond uit drie delen, allereerst een gesprek met een aantal gasten, daarna konden de bestuurders diverse workshops bezoeken en er werd afgesloten met een gezellige borrel.  De gespreksleiders waren Nienke Ledegang, Leidse Sport Federatie en journalist Leendert Beekman.

Rik van der Geest, coördinator Breedtesport bij Sportbedrijf Leiden, opende de avond en was blij met de grote opkomst.

Er waren gesprekken met diverse gasten zoals Sportformateur Mijke Sluis, wethouder Paul Dirkse en roeister Karolien Florijn.Voor elk gesprek was er een zaalvraag waarop met ja of nee geantwoord kon worden. De eerste vraag was uiteraard actueel, verwacht je problemen met de nieuwe coronamaatregelen voor jou sportclub. Rood is ja en groen is nee. Ik ga en kan geen verslag geven van de gesprekken, maar ik pik er een ding uit. Roeister Karolien Florijn won zilver bij de Olympische Spelen, is Leidse en is hier begonnen met roeien. Waarom woont  ze dan nu in Amsterdam vroeg Leendert Beekman zich af. Het antwoord was simpel vanwege haar sport en het nationaal team moest ze naar Amsterdam en elke dag op en neer is ook niet echt lekker, maar Leiden blijft wel haar stadje.

Ook het tweede tafelgesprek met Hussin Bezzai, oud voetballer en nu Manager Anti Racisme bij de KNVB, Tom van Alphen, korfbalvereniging Pernix en Christiaan Hoekstra van Incluzio was interessant.

Tja zo nu en dan is het moeilijk kiezen he, doe ik rood of groen 🙂

Na de tafelgesprekken waren er boven diverse workshops waar de bestuurders zich van te voren voor hadden opgegeven.

De workshops waren informatief en vaak met een blik van herkenning in wat je als bestuurder tegenkomt zoals bij deze workshop Besturen van je club.

Volgend jaar zijn gemeenteraadsverkiezingen, waar moeten de toekomstige of huidige raadsleden aandacht aan geven. Joost van der Wal peilde de reacties van bestuurders en aanwezige raadsleden bij deze workshop.

Een nieuwe trend, de Open Club. Een discussie over de open club en of het een maatschappelijke trend is en in een behoefte voorziet. Een interactieve discussie waarbij er regelmatig van stoel gewisseld werd zoals destijds bij het TV programma de Derde Kamer.

Het Sportakkoord Leiden stelt zich ten doel dat iedereen in Leiden gaat bewegen.

Het Sportakkoord probeert bestuurders en verenigingen te ondersteunen om te zogen dat zoveel mogelijk mensen gaan bewegen.

De hele avond had ik iemand zien schrijven, zowel bij het plenaire gedeelte als de workshops. Geen idee wie het was terwijl ik toch bijna alle journalisten in Leiden ken.

Na de workshops was er een afsluitende borrel in de aula, maar eerst een samenvatting van de avond door cabaretier Patrick Spekman. Ahh kijk dat is de schrijver die ik niet kende 🙂

Hij gaf een geweldige samenvatting van de avond. Helaas ben ik te laat begonnen met filmen, gelukkig dacht ik toch maar even filmen en het laatste deel is ook geweldig leuk en soms scherp.

Een mooie afsluiting van het officiële gedeelte van het Sportcongres, waar iederen van genoten had. Wie ook genoot was Ruud Haamke, Super Sound Leiden, eindelijk weer eens een leuk congres om het geluid te mogen verzorgen. Vanwege corona lag ook zijn werk zo goed als stil het afgelopen jaar.

Tijdens de borrel werd er gezellig nagepraat en ervaringen uitgewisseld.

Al met al een goede en leerzame avond met een gezellig slot.

In de fotoslideshow een sfeerverslag van het congres.

 

Gerelateerde artikelen

4 reacties

די מריו 5 november 2021 - 7:04

Soms moet er gepraat worden, soms gesport.. dat is een keuze. maar zonder praten ook geen sport.

Love As always
dimario

Reply
Sjoerd 5 november 2021 - 8:33

Een hele mooie zaal om zoiets te doen. Vooral die muurschildering springt eruit.

Reply
rietepietz 5 november 2021 - 20:00

Wat een prachtige zaal, of eigenlijk is het geloof ik meer een atrium, echt heel mooi.Dat moet daar prettig vergaderen zijn.

Reply
Nicky 5 november 2021 - 23:21

Wow! Dat trappenhuis is geweldig. Jammer dat ik zoveel rood zie bij de vraag of men problemen verwacht door de corona-regels. Maar ik ben bang dat ze gelijk hebben.

Reply

Plaats een reactie