Home 3 October/Leids Ontzet Cheque voor 3 October Vereeniging en wellicht een nieuwe traditie geboren

Cheque voor 3 October Vereeniging en wellicht een nieuwe traditie geboren

door Emile van Aelst

Elke Leidenaar kent de Geusjes, de broodjes die we elk jaar bij de uitreiking van Haring & Wittebrood krijgen. Sinds 2004 worden de circa 15.000 Geusjes gebakken door bakkerij van Maanen. Dit jaar had Johan van Maanen een leuk idee, hij bedacht de 3 October Tompouce. We hebben met Koningsdag de oranje tompouce, waarom dan met 3 October geen rood-witte tompouce met de Leidse Sleutels erop. Maar hij had nog een tweede leuk idee, van elke verkochte tompouce ging er 25 eurocent naar de 3 October Vereeniging. Vanmiddag maakte Johan van Maanen bekend welk bedrag er overgemaakt wordt naar de 3 October Vereeniging.Voorzitter Rik Kamps was naar de winkel op de Nieuwe Rijn gekomen om de cheque in ontvangst te nemen. Hij had nog geen idee wat de opbrengst was.

Om de spanning erin te houden schreef Johan het bedrag cijfer voor cijfer op.

De werkelijke opbrengst was iets meer dan 800 euro, maar van Maanen rondde het af op 850 euro.

Rik Kamps was uiteraard blij met bedrag en hoopte dat de 3 October tompouce een jaarlijkse traditie gaat worden. Het bedrag wordt niet zomaar in de verenigingskas gestort. Samen met John van Maanen gaat de 3 October Vereeniging bedenken waar het bedrag voor gebruikt gaat worden en of dat een jaarlijks terugkerend iets kan zijn.

Ik denk dat de 3 October Tompouce binnen een paar jaar een traditie is en iedereen op of rond 3 oktober rood-witte tompoucen in huis heeft. Ik vraag mij alleen af hoe over honderd jaar de geschiedschrijvers eruit gaan komen, als ze zich afvragen wat hadden die Watergeuzen nu met tompoucen te maken 🙂

In het filmpje hieronder kan je zien hoe de duizenden Geusjes en  3 October Tompouce gemaakt worden.

Gerelateerde artikelen

6 reacties

די מריו 6 november 2021 - 7:53

zo… dat zijn aardig wat tompoezen. En het geld is weer mooi meegenomen.

Love As Always
Dimario

Reply
Sjoerd 6 november 2021 - 11:09

Daar zijn dus behoorlijk wat van verkocht…

Reply
rietepietz 6 november 2021 - 14:03

Best trek in, maar ja, nu niet te koop natuurlijk. dat is wel met recht een “warme” bakker.

Reply
Hans 6 november 2021 - 22:54

Voor volgend jaar een zoete verrassing. Hans

Reply
Nicky 9 november 2021 - 22:27

Ik vind dit een hele goede nieuwe traditie!

Reply
Cheque voor 3 October Vereeniging na verkoop rood-witte tompoucen bij Van Maanen – Leidse Glibber 5 november 2022 - 21:31

[…] jaar als geintje een keer geprobeerd, maar het was zo’n succes dat bakkerij van Maanen ook dit jaar weer in de aanloop naar 3 Oktober rood-witte tompouces heeft […]

Reply

Plaats een reactie