Home Centrum Janssen biologics, de Koornbrug en het Gravensteen de grote winnaars van Leiden Stad in Steentjes

Janssen biologics, de Koornbrug en het Gravensteen de grote winnaars van Leiden Stad in Steentjes

door Emile van Aelst

Zondagmiddag werd bekend gemaakt wie de prijswinnaars waren van Leiden Stad in Steentjes. Tijdens de bouwdagen werd er druk gebouwd in het pand aan de Catherinasteeg en er werden ook veel bouwwerken ingeleverd voor de tentoonstelling. Voor de jury, Legomasters Bibi Werter en Team Roy en Thomas een hele klus om de winnaars aan te wijzen.

Toen Stad in Steentjes op 12 september geopend werd door brickmaster Jonathan Bennink en er twee miljoen steentjes beschikbaar waren, had nog niemand kunnen denken wat een groot succes het zou worden.

Wie langs het pand liep de afgelopen maand werd bijna automatisch naar binnen getrokken door de prachtige bouwwerken in de etalages.

In de fotoslideshow/filmpje hieronder komen bijna alle bouwwerken langs. Zondagmiddag was de prijsuitreiking en was het extra druk met bezoekers.

Iedereen was onder de indruk van de prachtige bouwwerken en je zag inderdaad Leiden in steentjes.

Vooral de kinderen keken gespannen uit naar de uitslag en natuurlijk leuk om de Legomasters in echt te ontmoeten.

Bij de kinderen tot 12 jaar won Jesse van Rijn voor zijn Koornbrug vroeger en nu.

In de categorie gemend wonnen Sil Hauwert en zijn oom Frank Aerensbergen met hun tot in detail nagebouwde fabriek van Janssen Biologics. Bij Janssen wordt het vaccin tegen corona gemaakt en in het bouwwerk is de lopende band te zien in de productiehal en het eindresultaat de hokjes waarin de mensen gevaccineerd worden.

Bij 18+ ging de prijs naar Hans Flier uit Rotterdam die het Gravesteen had nagebouwd. Ook hier weer volop details tot met het ophangen van een misdadiger aan toe.

Na afloop poseerden de winnaars natuurlijk vol trots bij hun bouwwerk.

Ook de Legomasters poseerden met de winnaars.

Leuk dat een Rotterdammer meedoet aan deze wedstrijd en dan tot in details een van de meest bekende gebouwen in Leiden nabouwt.

Ach hier moet je niet over schrijven, maar genieten van alle bouwwerken op de foto’s en film.

Hieronder het persbericht met alle winnaars.

“Iedere keer als je ernaar kijkt, zie je iets nieuws”, verzuchtte LEGO-master Bibi na de uitreiking van de prijzen aan de winnaars van Stad in Steentjes. “Dat heeft ook de doorslag gegeven”, bevestigt mede-jurylid Roy, die dit jaar samen met Thomas de winnaar was van het RTL-programma LEGO-masters. 

De drie LEGO-masters hadden een hele dag nodig om alle inzendingen te bekijken. Ruim 80 werken werden er ingeleverd, zowel op foto als fysiek in de Catharinasteeg. “Er waren veel prachtige gebouwen bij. Vaak geeft dan het verhaal er omheen de doorslag”, licht Roy de uitslag van de jury toe.

Bij de volwassenen waren er twee winnaars: een prachtige Burcht, die op foto was ingeleverd door Harald Thierry. Een winnend middelpunt van de tentoonstelling was een indrukwekkend Gravensteen, gebouwd door Hans Flier. Hij had de voormalige gevangenis tot in detail nagebouwd, inclusief een “gruwelijk detail”, volgens de jury: de galg op het Gerecht.

Bij de kinderen won de foto van ‘De Koornbeurs vroeger en nu” van Jesse van Rijn. Het beste bouwwerk in de tentoonstelling was de Petruskerk, die met veel creativiteit en verlichting was gebouwd door Mats Roskott.

Een speciale prijs was er voor “uitblinkers” Kuba en Oscar, die tijdens de bouwdagen van BplusC de Kruitramp van 1807 hadden nagebouwd.

Dat er niet alleen historisch Leiden te zien is tijdens de tentoonstelling, die nog tot zondag 31 oktober te zien is, blijkt uit de winnaars in de categorie “gemengd”. Sil Hauwert en zijn oom Frank van Arensbergen bouwden de fabriek en prik-locatie van Janssen Vaccins op het BioSciencePark. Hierin werden ook motortjes verwerkt om een lopende band te laten zien.

Stad in Steentjes begon op 1 juli en loopt door tot aanstaande zondag. In totaal deden er 525 kinderen mee aan de bouwdagen en werd er door 14 schoolklassen en 5 BSOs meegebouwd. Hiervoor werd ruim 2000 liter LEGO gebruikt.

Gerelateerde artikelen

6 reacties

די מריו 26 oktober 2021 - 7:03

Wat leuk en wat mooi.. natuurlijk een Rotterdammer, dat zijn meesters in het bouwen van steden. 😉 Maar wat leuk met die lego.

Love As Always
Dimario

Reply
Sjoerd 26 oktober 2021 - 8:28

Schitterend gedaan. Ik heb meer van dat soort kunst in Billand gezien. Maar hier zitten ware meesters bij.

Reply
willem hogendoorn 26 oktober 2021 - 12:23

Prachtige impressie van dit mooi evenement.
Mijn complimenten

Reply
rietepietz 26 oktober 2021 - 20:46

Wat een prachtige dingen hebben ze gemaakt van Lego, wát een karwei.

Reply
Nicky 26 oktober 2021 - 22:39

Wauw! Wat een kunstwerken!

Reply
Leidse Vrijwilligersprijzen uitgereikt op de nationale dag van de Vrijwilliger – Leidse Glibber 9 december 2022 - 0:51

[…] blijft. Voorzitter Jan-Jaap de Haan organiseerde afgelopen jaar nog het geweldige evenement Stad in Steentjes waarbij Leidenaren hun stad in Lego […]

Reply

Plaats een reactie