Home Natuur Hoge kwaliteit ambachtelijke boerenkazen bij Kaaskeuring Rondom Leiden 2021

Hoge kwaliteit ambachtelijke boerenkazen bij Kaaskeuring Rondom Leiden 2021

door Emile van Aelst

Voor de zelfkazende boeren uit de omgeving van Leiden was het donderdag een spannend dagje. Na een jaar onderbreking vanwege corona was er in Café de Meester in Zoeterwoude de jaarlijkse kaaskeuring ‘Rondom Leiden’

In de zaal achter het café hadden achttien zelf kaasmakende boeren drieënzestig kazen ingebracht voor de keuring. Er werd gekeurd in acht verschillende categorieën.

Acht officiële keurmeesters waren druk in de weer met het keuren van de kazen.

Er werd gekeurd op uiterlijk, consistentie, geur/smaak en doorsnede.

Geur is natuurlijk ook heel belangrijk.

Je moet natuurlijk niet een verstopte neus hebben, dan kan je het als keurmeester wel schudden 🙂

Er werd heel wat geroken tijdens de keuring.

Met een kaasboor werd een stukje om te proeven uit de kazen gehaald.

Ook het proeven ging in opperste concentratie.

Alle kazen die gekeurd waren werden ingeseald en op tafel gelegd.

De tafel werd steeds voller.

In de fotoslideshow onderaan nog meer sfeerfoto’s van de keuring. De prijzen stonden klaar om ’s avonds uitgereikt te worden, met natuurlijk als hoofdprijs de felbegeerde wisseltrofee het beeldje van het Leidse Kaasmeisje.  Dit is een wisseltrofee voor de boer die met twee verschillende kazen het hoogst aantal punten behaald heeft. Als ik het verkeerd uitleg bij voorbaat sorry, maar voor een stedeling vlogen er zoveel termen en soort prijzen om mijn oren dat ik het zomaar verkeerd kan hebben 🙂

De zaal zat ’s avonds bij de prijsuitreiking goed vol.

Na verschillende toespraken werden  de prijzen uitgereikt door Maître Fromager René Koeleman. Voor hij aan de prijsuitreiking begon hield hij een pleidooi om vooral door te gaan met het maken van eerlijke ambachtelijke boerenkazen. Hij vond ook dat daar een eerlijke prijs tegenover moet staan.

Alle prijswinnaars heb ik op de foto gezet en die staan allemaal in de fotoslideshow onder dit artikel. De wisselprijs, het beeldje van het Leids Kaasmeisje ging naar de familie Kwakernaak uit Oud Ade.

Het leuke is dat de familie Kwakernaak uit Oud Ade komt en daar op het pleintje tegenover de kerk het originele beeldje staat.

Alle prijswinnaars waren uiteraard tevreden, maar vooral de familie van der Plas uit Sassenheim die met drie prijzen naar huis ging. In 2019 wonnen ze ook het wisselbeeldje en zijn vast van plan die in 2022 opnieuw mee te gaan nemen naar Sassenheim.

Kaasboerderij van Veen uit Zoeterwoude won de eerste prijs in de categorie Overige Ambachtelijke kaas. Dit is een verhaal apart, ik probeer het duidelijk uit te leggen. Je mag je Boerenkaas alleen boerenkaas noemen als het gemaakt wordt van de melk van je eigen koeien. Van Veen heeft geen eigen koeien meer en betrekt de melk van zijn overbuurman. Daarom mag hij zijn kaas geen Boerenkaas noemen en valt hij in de categorie Overige ambachtelijke kaas.

Zo leer ik elk jaar weer een stukje meer over de mooie kazen van onze boeren in de regio. In de fotoslideshow/filmpje hieronder nog een aantal sfeerbeelden en foto’s van alle winnaars. Daaronder het persbericht met alle prijswinnaars op een rijtje.

BoerenLeidse kaasmaker wint regionale kaaskeuring. BoerenLeidse met Sleutels scoort over de hele linie hoog.
Ambachtelijke boerenkaasmakers tonen hun kwaliteit in Kaaskeuring Rondom Leiden

ZOETERWOUDE – Na een jaar corona-onderbreking werd donderdag 21 oktober in Zoeterwoude weer de jaarlijkse Rondom Leiden kaaskeuring gehouden. Dit jaar werd de familie Kwakernaak uit Oud Ade uitgeroepen tot beste zelfkazers uit de Leidse regio. Met een zeer hoge score voor hun jonge Boeren Leidse én hun belegen Boeren Leidse kaas wonnen zij de wisseltrofee, het Leidse kaasmeisje. De prijzen werden uitgereikt door Maître Fromager René Koelman.

De BoerenLeidse kazen wisten dit jaar over de hele linie hoge scores te behalen. Familie van Ruiten van de Kaagse Boer kreeg uiteindelijk de beker uitgereikt voor hun belegen Boeren Leidse kaas. Familie van der Plas van De Annahoeve (Sassenheim) won ook twee categorieën: de kleine kaasjes en de belegen Goudse boerenkaas. Kaasboerderij ’t Groene Hart (Hoogmade) en Brentano’s kaasboerderij (Alphen aan den Rijn) wonnen respectievelijk met hun jonge Goudse en hun oude Goudse kaas. Biologische kaasboerderij De Vierhuizen (Leidschendam) behaalde de hoogste score van de dag (99 van de 100 punten) met hun specialiteitenkaas. Kaasboerderij van Veen (Zoeterwoude) won in de categorie ambachtelijke kazen die niet in aanmerking komen voor het predikaat boerenkaas. Boerenkaas mag alleen zo genoemd worden als het op de eigen boerderij wordt gemaakt van de rauwe melk van eigen koeien.

In alle soorten en smaken

18 kaasmakende boeren uit de regio brachten 63 boerenkazen naar de keuringEr waren ambachtelijk gemaakte kazen in alle soorten en maten – Leidse en Goudse, van jong tot oud, van babyformaat tot kazen van 20 kg. De kaaskeuring onderscheidt daarom verschillende categorieën. Acht officiële keurmeesters beoordeelden de kazen op uiterlijk, consistentie, doorsnede, geur en smaak.

Ambachtelijke kazen met een unieke smaak
Maître Fromager René Koelman reikte de prijzen uit en stak de aanwezige kaasmakers een hart onder de riem. Als ambachtelijk affineur (kaasrijper) kreeg Koelman de exclusieve eretitel van het Franse gilde van kaasmakers. In Fort Zuidwijkermeer, onderdeel van de Stelling van Amsterdam, rijpt hij een internationaal assortiment kazen. Hij zet zich in voor het behoud van de Nederlandse boerenkazen, ons wereldberoemde culinair erfgoed. In Zoeterwoude hield hij een vurig pleidooi voor de traditionele rauwmelkse boerenkaas: “Deze met passie gemaakte kazen verdienen een eerlijke prijs. Ze hebben allemaal een bijzonder verhaal en een eigen karakter. En juist de delicatessenwinkels en de horeca kunnen dat helpen uitdragen. Zo kun je ook een nieuwe generatie voor deze unieke producten interesseren.”

Boerenkaasmaken immaterieel erfgoed

Rondom Leiden wordt al eeuwenlang boerenkaas gemaakt. Vroeger door honderden boeren, nu nog slechts door enkele tientallen. Het ambacht van boerenkaasmaken is daarom officieel uitgeroepen tot Nederlands immaterieel cultureel erfgoed. Boerenkaas wordt op de boerderij gemaakt van niet-gepasteuriseerde rauwe melk.

Kwaliteitsborging en levende tradities

Door het organiseren van een onafhankelijke kaaskeuring krijgen de kaasmakende boeren waardevolle feedback waarmee ze hun producten verder kunnen verbeteren. De kaaskeuringen hebben zo een belangrijke rol in het hooghouden van de kwaliteit van de ambachtelijke kaasmakerij.

De prijswinnaars per categorie:

Kleine boerenkaasjes (< 2 kg):
Fam van der Plas, De Annahoeve, Sassenheim

Jonge Goudse boerenkaas:
Fam van Wieringen, kaasboerderij ’t Groene Hart, Hoogmade

Belegen Goudse boerenkaas:
Fam van der Plas, De Annahoeve, Sassenheim

Oude Goudse boerenkaas:
Fam Verkleij, Brentano’s Kaasboerderij, Alphen ad Rijn

Specialiteiten (b.v. kruiden, geiten,20+, 30+, 2015 of ouder):
F van Leeuwen, De Vierhuizen, Leidschendam

Jonge BoerenLeidse:
Kaasboerderij Kwakernaak, Oud Ade

Belegen BoerenLeidse:
Fam. van Ruiten, De Kaagse Boer, Kaag

Overige ambachtelijke kaas:

Kaasboerderij Van Veen, Zoeterwoude

 

Gerelateerde artikelen

4 reacties

די מריו 24 oktober 2021 - 1:21

Nu heb ik meteen zin in een stukje kaas….

Love As always
dimario

Reply
Sjoerd 24 oktober 2021 - 10:58

Als ik naar de leeftijd van die keurmeesters kijk passen wij daar ook wel bij. Dat moet ook wel als je oude kaas moet keuren…

Reply
rietepietz 24 oktober 2021 - 19:12

Ik dacht eigenlijk dat boerenkaas gemaakt wordt van rauwe ( niet gepasteuriseerde) melk, en die héb je natuurlijk het makkelijkst bij de hand wanneer je zelf koeien hebt want lang vervoer is dan niet mogelijk. Maar van de buurboer zou het niet uit moeten maken.

Reply
Nicky 24 oktober 2021 - 21:18

Leuk om te zien!

Reply

Plaats een reactie