Home Centrum De Penisplant in de Leidse Hortus bloeit weer na 24 jaar

De Penisplant in de Leidse Hortus bloeit weer na 24 jaar

door Emile van Aelst

De Penisplant of in het latijn de Amorphophallus decus-sivae staat na 24 jaar weer in bloei. Het is echt uniek de laatste keer dat hij in de Leidse Hortus bloeide was in 1997 en het is pas de derde keer dat deze zeldzame plant bloeit in Europa. De laatste dagen was er al veel belangstelling toen duidelijk werd dat de plant elk moment in bloei kon komen, maar toen vanmorgen bekend werd dat hij echt bloeit liep het storm bij de Hortus en stond er de hele dag een rij wachtenden om de bloeiende Penisplant te zien.

De Leidse Hortus Botanicus ligt achter het Academiegebouw aan het Rapenburg.

Niet alleen de studenten en toeristen, maar vrijwel elke Leidenaar is wel een of meerdere keren in de Hortus geweest. Elke keer als je in de Hortus komt is het zowel in de tuinen als in de kassen weer anders en dat maakt het zo mooi.

Regelmatig staan er bijzondere planten of bloemen in bloei, maar de Penisplant is natuurlijk echt uniek.

De plant verspreidt de geur van rottend vlees om vliegen aan te trekken. Ik vond het vandaag erg meevallen. In 1997 heb ik hem ook zien bloeien en volgens mij stonk hij toen veel meer, maar dat kan ook mijn idee zijn.

Er zijn meer van dit soort planten, maar die hebben een kortere steel. Het mooie van deze soort is de lange steel met daarop de bloem.

Er was een trapje bijgezet zodat iedereen de bloem goed kon zien en er foto’s van maken.

Het komt niet vaak voor dat er zulke lange rijen in de kassen van de Hortus staan. Eigenlijk dubbel uniek dus de bloeiende Amorphophallus en de rijen in de kas.

Leiden heeft geen piramides, Chinese Muur, scheve toren, vliegveld of oriëntexprex, zelfs geen monster van Loch Ness, maar wij hebben de Amorphophallus en dat gaat boven alles. De dames van Tartuffe zagen dat in 2014 tijdens een verkiezingsbijeenkomst van de gemeente al in en maakten er een mooi lied over.

De Hortus Botanicus is elke dag van 10.00 tot 18.00 uur geopend voor het publiek en niet alleen nu, maar het hele jaar een bezoekje waard.

Gerelateerde artikelen

5 reacties

Hans 22 oktober 2021 - 22:26

De Penisplant maakt weer wat los onder de mensen, of ze hem ruiken.
De vorige keer ben ik niet vergeten, toen was mijn jongste een paar maanden ervoor geboren. Hans

Reply
די מריו 22 oktober 2021 - 23:16

Ik heb het gehoord inderdaad. Ik wist me die keer hier voor nog wel te herinneren. Leiden heeft zichzelf weer op de kaart gezet.

Love As Always
Dimario

Reply
Sjoerd 23 oktober 2021 - 7:18

Ik zou met een bezoek aan Leiden zeker de Hortus niet overslaan. Deze heb ik gemist, helaas.

Reply
rietepietz 23 oktober 2021 - 13:06

Toen één van de ander bloeide ben ik we geweest , nu sla ik maar over, véél te druk joh!

Reply
Nicky 23 oktober 2021 - 14:19

Dat trapje is wel heel attent! Maar wat een bijzonder ding, die plant. Behalve dat-ie zo weinig bloeit, is-ie lelijk en stinkt-ie ook nog eens. Ik hoef ‘m niet op mijn vensterbank heb ik besloten.

Reply

Plaats een reactie