Home 3 October/Leids Ontzet Reveillljuh, Het Koraal en gesprek met Jet Toilet en Trees Plees

Reveillljuh, Het Koraal en gesprek met Jet Toilet en Trees Plees

door Emile van Aelst

Even een combinatie van onderwerpen, want er ligt nog aardig wat te wachten, zoals bijvoorbeeld Haring & Wittebrood, Seniorenconcert, Leiden Live en feest in de Plantage. Vandaar niet al te uitgebreide blogs maar wel met foto’s en filmpjes. De Reveille of in goed Leids de Reveillljuh, is een heerlijk feestje maar dan wel om 7 uur ’s ochtends na, normaal gesproken, een avond/nacht stappen. Maar wij doen dat gewoon 🙂

En met al die rood-witte kleuren vergeet je al snel je slaap en ga je er lekker tegenaan.

Het bestuur van de 3 October Vereeniging en de burgemeester stonden op het geïmproviseerde podium. We stonden dit jaar op het Garenmarktplein omdat het Stadhuis verbouwd wordt.

Het leek drukker dan anders en misschien kwam dat ook wel omdat iedereen zoiets had van, het kan weer en dan doen we het ook.

De Reveille is een mooi en traditioneel begin van de dag, waarbij een paar liederen gezongen worden .

Om een idee te geven hier een filmpje met sfeerfoto’s en filmbeelden van de Reveillljuh.

Na de Reveillljuh splitst het publiek zich. Een deel gaat door naar het Koraal in het Van der Werfpark en een gedeelte gaat vast Haring & Wittebrood halen. Ik ging door naar het Koraal, maar maakte eerst een praatje met mijn vriendinnen Jet Toilet en Trees Plees en maakte een diepte interview 🙂

In het van der Werfpark zingen we elk jaar om 8 uur ’s morgens een aantal voornamelijk oud Hollandse liederen zoals Piet Hein, Bergen op Zoom en In naam van Oranje doe open de poort. Dit jaar onder leiding van een nieuwe/inval dirigent Martin van der Brugge.

Ook hier weer een grote massa Leidenaren.

De muziek natuurlijk van Concordia en Werkmans Wilskracht.

Tientallen jaren hield de heer Den Tonkelaar een rede na afloop van het Koraal en kreeg dan antwoord van de burgemeester. Nadat hij ermee gestopt was nam Joost Bleijie het over en spreekt nu al een aantal jaren de Den Tonkelaarrede uit.

Dit jaar was het thema uiteraard zoals het hele feest ‘Veerkracht’. In zijn rede ook een fikse uithaal naar de Hogeschool Leiden die een meer dan 100 jarige traditie doorbrak door de leerlingen en personeel vandaag geen vrij te geven. Ook in het antwoord van burgemeester Henri Lenferink werd uitgehaald naar de Hoge School en met alle aanwezigen op ludieke wijze opgeroepen de beslissing voor de toekomst te herzien. NB: Vandaag liet de Hoge School weten voortaan weer gewoon gesloten te zijn met 3 oktober. Hieronder de volledige Den Tonkelaarrede 2021.

Hierna werd de krans gehesen en tot slot het Wilhelmus gezongen en ging bijna iedereen richting Haring & Wittebrood. Blog daarover komt later vanavond.

Hieronder een fotolsideshow/filmpje van het Koraal met eerst een diepteintreview met Jet Toilet en Trees Plees.

 

Gerelateerde artikelen

2 reacties

Sjoerd 6 oktober 2021 - 7:33

En dan is het dadelijk weer weer wachten op de volgende “bevrijding”

Reply
Nicky 6 oktober 2021 - 13:49

Om zeven uur ’s ochtends… Bijzonder. Ik zou er mijn bed niet voor uit komen. Maar goed, ik kom dan ook niet uit Leiden.

Reply

Plaats een reactie