Home 3 October/Leids Ontzet Mini Koraal een van de waardevolste 3 Oktober tradities

Mini Koraal een van de waardevolste 3 Oktober tradities

door Emile van Aelst

Waar ter wereld kom je het tegen dat een paar duizend kinderen uit groep 7 en 8 liederen als onder andere; Piet Hein, In naam van Oranje doe open de poort, het Leids Volkslied, La la la Leiden en het Wilhelmus uit volle borst zingen. Volgens mij alleen in Leiden.

Op 3 oktober komen ’s morgens vroeg na een avond en nacht stappen een paar duizend Leidenaren bijeen om het Koraal te zingen en om daarna verder te gaan feesten. Een pracht traditie, maar hoe zal dat later gaan dacht men een kleine dertig jaar geleden. Zou de jeugd van nu dan ook nog naar het Koraal komen. De beste oplossing was, leer ze vroeg kennismaken met het Koraal en zo ontstond 29 jaar geleden het Minikoraal onder leiding van burgemeester Pieter van der Werf, de roemruchte burgemeester uit 1574.

Het Minikoraal is uitgegroeid tot een van de mooiste tradities in aanloop naar 3 Oktober. Op de Leidse en een aantal regioscholen wordt elk jaar ruim aandacht geschonken aan 3 Oktober, veel schoolkinderen kijken er jaren naar uit tot ze eindelijk in groep 7 of 8 zitten en mee mogen doen.

Ik kan er van alles over schrijven, maar eigenlijk spreken het filmpje en de fotoslideshow onderaan voor zich. Het is al een geweldig gezicht om al die klassen door de stad te zien fietsen en aan te zien komen op het Garenmarktplein.

De muziek werd uiteraard weer verzorgd door K&G3 .

Dit jaar behalve de vaste zangeressen; Lizette, Anneleen en Annefleur ook Marc Montagne en voor de eerste  keer Onno Blom als presentator.

De Minikoraal werd live uitgezonden door Sleutelstad.

Voor het begint even snel met de juf op de foto.

Het zijn de kleine dingen die het hem doen, prachtig toch zo’n tekening. Ik vraag me af voor wie ze hem gemaakt heeft.

Misschien wel voor Jochem Myjer.

Maar het duurde nog wel even voor hij kwam, hij zit altijd op het eind. Er werd begonnen met het Leids Volkslied en niet alleen de kinderen, maar ook de burgemeesters van Oegstgeest, Leiden, Voorschoten, Leiderdorp en Zoeterwoude zongen uit volle borst mee.

Burgemeester van der Werf liep tevreden rond tussen alle zingende kinderen en genoot zelf ook volop.

Jammer van de regen, maar eigenlijk maakt het ook niet uit. Elke echte Leidenaar is regelmatig nat geworden met 2 en 3 oktober, daar wordt je groot van.

Alle fotografen en cameramensen worden door de kinderen geroepen om een foto te maken.

Leuk dat enthousiasme ondanks de kou en de regen.

Mooi uitzicht vanuit een huis aan de rand van het plein, bedankt dat ik even boven mocht komen.

Nieuw dit jaar waren de kinderen van dansschool DC Dance.

Vaste gast is Jochem Myjer met zijn lied La la la Leiden. Vlak voor de Minikoraal tweette hij dat dit de laatste keer zou zijn, ooit moet je een moment kiezen om te stoppen schreef hij. Ik snap hem wel, maar het is wel heel erg jammer.

Als hij opkomt ontploffen de kinderen zowat en krijgt hij een oorverdovend welkom. Voor hij begint te zingen checkt hij even de Leidse kennis van de kinderen. Rembrandt is de bekendste schilder waar werd hij geboren, Armin van Buuren de beste DJ ter wereld waar woont hij, Einstein de beroemdste geleerde ooit waar studeerde hij, ik wil zwemmen in bacardi lemon de grote hit van Mart Hoogkamer en waar woont hij, wat is de leukste plaats van Nederland, en van Europa en van de Wereld. Het antwoord op alle vragen is duidelijk denk ik ……..LEIIIIIIIIDEN klinkt het uit duizenden kelen.

Als laatste wordt het Wilhelmus gezongen.

Er was ooit een politieke partij die voorstelde het Wilhelmus verplicht te leren op school. Dat is in Leiden niet nodig, daar zingen ze het gewoon vrijwillig samen met de andere Minikoraal liederen.

 

Na afloop wilde natuurlijk iedereen even op de foto met Jochem Myjer. Mooi de burgemeesters van Oegstgeest, Leiderdorp en Leiden hebben alledrie een Joke trui.

Wie niet weet wie Joke is, zij heeft al tientallen truien voor ‘bekende’ Leidenaren gebreid.

Ik wil natuurlijk geen breiwol op het vuur gooien, maar uhh Joke …….. Voorschoten en Zoeterwoude vallen wel een beetje uit de toon he 🙂

Sleutelstad Radio en TV deed live verslag en keek na afloop tevreden terug, een mooi begin van een lang 3 Oktober weekend.

Ook het koortje kon tevreden terugkijken.

Thea, Tineke, Frouke en Heleen voor jullie is ook de kop er af, alhoewel jullie zijn ook al een maand op pad met de Rijdende Geus.

Hieronder eerst de fotoslideshow en daaronder een filmpje met sfeerbeelden van de Minikoraal.

Hieronder het filmpje, ook erg leuk om hem lekker op tv te bekijken dan zit je er bijna middenin 🙂

 

 

Gerelateerde artikelen

5 reacties

די מריו 2 oktober 2021 - 7:31

Ik heb het even nagevraagd, maar het Leids volkslied en LaLaLeiden kennen ze hier niet, dus ik geloof wel dat dat gedeelte alleen in Leiden voorkomt. 😉

Love As always
Dimario

Reply
Sjoerd 2 oktober 2021 - 10:40

Geweldig voor al dat jeugdige publiek, ik heb vooral genoten van het optreden van Jochem Myjer. Geweldig hoe hij die kinderen bespeeld.

Reply
Hans 2 oktober 2021 - 11:57

De mini Koraal is zeker een van de waardevolste 3 Oktober tradities in Leiden.
Niet alleen goed om de je geschiedenis te kennen, maar ook de mensen in je stad. Hans

Reply
Nicky 2 oktober 2021 - 12:22

Maar natuurlijk kunnen die kinderen niet wachten tot ze mee mogen doen. Wat een mooi feestje! Zelfs in de regen. En wat doet Jochem Myjer dat leuk. Jammer dat-ie stopt.

Reply
rietepietz 3 oktober 2021 - 16:25

Helemaal geweldig dit, zou toch eigenlijk overal moeten gebeuren.

Reply

Plaats een reactie