Home Leiden Joannis Knuttelpad in De Leidse Hout weer in ere hersteld

Joannis Knuttelpad in De Leidse Hout weer in ere hersteld

door Emile van Aelst

We hebben het onder andere aan de communist Joannis Knuttel (1878-1965) te danken dat het nu negentig jarige Volkspark De Leidse Hout in 1930 is aangelegd. Joannis Knuttel vond dat de arbeiders op zondag een plek nodig hadden waar zij konden ontspannen en genieten van de natuur. Zijn raadsvoorstel werd in 1929 aangenomen en in 1930-31 werd het park ontwikkeld en aangelegd. In 1989 onthulde voormalig burgemeester Cees Goekoop een naambordje ter nagedachtenis aan Joannis Knuttel. Grappig is dat er twee fouten in de naam staan, het is geen Johannes, maar Joannis, ach we keken schijnbaar niet zo nauw in 1989  🙂

Afgelopen zomer schreef auteur Ruurd Kok een artikel over De Leidse Hout. Tijdens een wandeling met vice voorzitter Lieke van Boven merkte zij op dat het jammer was dat ooit het naambordje verdwenen was. Na het krantenartikel waar dit ook in genoemd werd, kwam het bordje terug via iemand die verder anoniem wilde blijven. Zaterdag werd het bordje opnieuw onthuld. Eerst was er een korte bijeenkomst bij de bank op de grote ligwei waar Lieke uitleg gaf uitleg over de betekenis van Knuttel voor het park. Biograaf Jaak Slange schreef in 1989 de biografie/levensloop van Joannis Knuttel, welke werd uitgegeven door de Wetenschapswinkel van de Leidse Universiteit.

 

Hij las enkele passages voor uit het boek.

Grappig was wat Knuttel in 1909 zei over de vrije dag op 3 oktober. Hij ging tekeer tegen het feit dat de fabrieksdirecteuren een verplichte vrije dag instelden om feest te vieren, maar zonder doorbetaling van loon.

Het naambordje werd onthuld door Groen Links wethouder Ahsley North die bekende nooit eerder van Knuttel gehoord te hebben.

En dat terwijl Groen Links oorspronkelijk uit de CPN voorkomt 🙂

We liepen met onder andere de leden van de Groengroep naar het schelpenpad, parallel aan de Warmonderweg, waar het bordje nu is opgehangen.

Ik denk dat Knuttel foutjes over zich afroept. Dat zijn naam op het originele bordje verkeerd geschreven is dat wisten we ondertussen, maar de Leidse vlag die op zijn kop hing, dat is toch wel een foutje 🙁

Ahsley trok met een resolute ruk het doek weg en onthulde daarmee het bord aan het Knuttelpad.

Vanaf nu heeft De Leidse Hout weer een Knuttelpad.

Terecht dat zijn naam en pad weer een prominente plek in het park innemen.

 

Gerelateerde artikelen

6 reacties

Ron Middelkoop 29 september 2021 - 1:15

Gewandeld met mijn overleden ouders en tydens ziekenhuisopname.crosses gerend met leiden
Atletiek av holland en lrrc en theehuys theateropenlucht en vd werfpop
Groot man johannes knuttel

Reply
Ger 29 september 2021 - 6:37

Goed dat aandacht wordt besteedt aan dit soort mensen. Er zijn er vast nog meer!

Reply
די מריו 29 september 2021 - 7:06

Mooi dat het bord weer terug is waar het hoort.

Love As always
Dimario

Reply
Sjoerd 29 september 2021 - 8:01

Met een beetje witte verf maak je er zo knuffelpad van… Of zeg ik nou iets verkeerds.

Reply
rietepietz 29 september 2021 - 19:15

Wel een gemiste kans om de naam nu wél goed te spellen.

Reply
Nicky 29 september 2021 - 23:06

Da’s zeker verdiend! Maar wat Riet zegt; jammer dat het weer fout gespeld is.

Reply

Plaats een reactie