Home Cultuur Koen Suidgeest volgt Leonie van der Helm op als Stadsfotograaf 2021-2022

Koen Suidgeest volgt Leonie van der Helm op als Stadsfotograaf 2021-2022

door Emile van Aelst

In De Buurt werd donderdagmiddag de Stadsfotograaf voor het komend jaar bekend gemaakt en afscheid genomen van Leonie van der Helm die het afgelopen jaar Stadsfotograaf was. Het afscheid werd gevierd met een gezellige borrel en de presentatie van haar boek met alle foto’s die het afgelopen jaar in het Leidsch Dagblad hebben gestaan.

Aan de wanden van het voormalige Pesthuis hingen een aantal van haar foto’s. De opdracht die zij vorig jaar meekreeg was ‘Thuis’ en zodoende keek ze binnen bij de mensen en legde vast wat voor hen ‘Thuis’ betekende.

Prachtige foto’s waarbij ze ons ongegeneerd laat meekijken in het het Thuis van diverse Leidenaren.

Ze mocht zelfs binnenkijken bij burgemeester Henri Lenferink.

Vandaar dat hij ook bij het afscheid en de opening van de tentoonstelling was.

De Stadsfotograaf is een samenwerking tussen de Stichting Stadsfotograaf en het Leidsch Dagblad waar de Stadsfotograaf elke week twee pagina’s mag vullen. Redactiechef Coen Polack was vol lof over het werk van Leonie en voor hem had het jaar nog wel een jaartje door mogen gaan.

Hiermee legde hij uiteraard de lat erg hoog voor de komende Stadsfotograaf.

Leonie heeft al haar pagina’s van het afgelopen jaar laten bundelen in een boek, dat bij het afscheid gepresenteerd werd.

Het eerste exemplaar reikte zij uit aan Henri Lenferink.

Eindelijk was het moment dat Stichting Stadsfotograaf voorzitter Job de Kruiff bekend maakte wie de nieuwe Stadsfotograaf gaat worden.

De nieuwe Stadsfotograaf is Koen Suidgeest. De lat die redactiechef Coen Polack zo hoog legde moet Suidgeest normalerwijs kunnen halen als je zijn cv ziet. Hij is fotograaf, documentairemaker en universitair docent. Normaal werkt hij voornamelijk in het buitenland, maar door de coronapandemie zat hij noodgedwongen thuis in Leiden.

In het buitenland maakte hij tal van indrukwekkende reportages over onder andere straatkinderen en transgenders. Het komend jaar wil hij de culturele diversiteit in Leiden vastleggen. Omdat de kans groot is dat hij eerdaags weer naar het buitenland vertrekt voor zijn werk, heeft hij voor de zekerheid al een aantal portretten gemaakt.

Na een geweldig jaar met foto’s van Leonie van der Helm, gaan we volgens mij net zo’n geweldig jaar tegemoet met foto’s en verhalen van Koen Suidgeest.

Elke vrijdag staan de foto’s en artikelen van Koen Suidgeest in het Leidsch Dagblad.

Gerelateerde artikelen

3 reacties

די מריו 25 september 2021 - 20:53

Mooie foto´s, maar voor mij is er maar één fotograaf in Leiden.

Love As always
Dimario

Reply
Sjoerd 25 september 2021 - 21:21

Haha, volgens mij heb jij daar niet eens tijd voor… Maar eh, ik gun het je wel.

Reply
Nicky 26 september 2021 - 13:22

Wat Dimario zegt…

Reply

Plaats een reactie