Home 3 October/Leids Ontzet Oefenen voor 3 oktober Koraal in de Hooglandse kerk werd weer een rood-wit meezing feestje

Oefenen voor 3 oktober Koraal in de Hooglandse kerk werd weer een rood-wit meezing feestje

door Emile van Aelst

Het was gisteravond een groot rood-wit meezing feest in de Hooglandse kerk. Na een jaar geen echt 3 oktober gevierd te hebben heeft nu iedereen er dubbel zoveel zin in. Tegen zeven uur kwamen veelal rood-wit geklede Leidenaren naar de kerk voor het meezingfeestje van het jaar.

Wel natuurlijk even je corona-app laten zien voor je naar binnen mocht .

Als je binnen kwam was je in een keer even het coronagevoel kwijt en dacht je alleen maar aan het feest der feesten.

Na een jaartje overslaan kan het natuurlijk zijn dat je je rood-wit outfit weer moet aanpassen. T-shirts en hoody’s die door een coronabuikje niet meer passen bijvoorbeeld 🙂

Het is toch een prachtig gezicht al die rood-wit geklede mensen.

Er mochten in verband met coronaregels 800 mensen in de kerk in plaats van de normale ongeveer 1200 bezoekers. Het aantal werd niet gehaald, misschien omdat mensen dachten ik kom er niet in, of het misschien toch nog een beetje eng vonden om met zijn allen binnen te gaan zingen.

Wie er wel bij waren hadden in elk geval de avond van hun leven eindelijk weer eens avond gezellig met zijn allen zingen en lachen.

Het was duidelijk dat iedereen het naar zin zijn had, in de fotoslideshow uiteraard nog veel meer sfeerfoto’s.

Wie het ook naar zijn zin had was invaldirigent Martin van der Brugge.

 

Vanwege persoonlijke omstandigheden is vaste dirigent Wim de Ru dit jaar niet aanwezig, gelukkig was Martin van der Brugge een perfecte invaller met een groot gevoel voor humor. ” U moet goed articuleren dan zie je in de lichten een beetje de druppeltjes uit uw mond komen, maar we zijn allemaal gevaccineerd dus zing uit volle borst”

Het eerste nummer nog een beetje zenuwachtig en onwennig, maar al snel kwam hij los en maakte er voor het publiek en zichzelf een feestje van.

In de pauze hoorde je van iedereen hoe ze dit gemist hadden.

Ook kijkt iedereen alweer uit naar 3 oktober, eigenlijk het eerste grote stadsfeest in Nederland na alle beperkingen.

En ik blijf het leuk vinden om te zien hoeveel mensen hun 3 oktober outfit aan hadden.

Na de pauze droeg Stadsdichter Marianne van Velzen haar speciaal geschreven 3 Oktober gedicht voor. Sinds een aantal jaren is het traditie geworden dat de Stadsdichter een gedicht maakt en dat na de pauze voordraagt.

Voor de pauze worden de liederen meerdere keren geoefend, na de pauze worden ze in een keer achter elkaar door gezongen.

Zoals elk jaar werd er nu ook weer een krans gelegd op het graf van burgemeester van der Werf die tijdens de belegering door de Spanjaarden weigerde zich over te geven.

Er werd afgesloten met het Wilhelmus en daarna een staande ovatie voor het orkest van Concordia en Werkmans Wilskracht en dirigent Martin van der Brugge.

In de fotoslideshow een aantal sfeerfoto’s met daaronder het lied ‘Dubbelop’ van Robbie de Boer. Hij heeft wel gelijk bijna elke echte Leidenaar spaart voor 3 oktober, dus eigenlijk heb je nu dubbel zoveel gespaard en kan je dubbel zoveel uitgeven 🙂

Wie even lekker mee wil zingen moet gewoon het filmpje op tv afspelen en lekker hard zetten.

 

 

 

Gerelateerde artikelen

3 reacties

די מריו 24 september 2021 - 7:00

Het is bijna zover. Maar goed dat er nog even geoefend werd.

Love As always
D/imario

Reply
Sjoerd 24 september 2021 - 8:04

Volgens mij wordt het een super feest dit jaar…

Reply
Nicky 26 september 2021 - 13:18

Dat zal inderdaad wel weer even wennen zijn geweest. Goed om dan even te oefenen 😉

Reply

Plaats een reactie