Home Centrum Leidse Hofjesconcerten in de stralende zon

Leidse Hofjesconcerten in de stralende zon

door Emile van Aelst

Vorig jaar gingen de Hofjesconcerten niet door en ook dit voorjaar konden de concerten vanwege corona niet door gaan. Afgelopen weekend waren dan eindelijk de Hofjesconcerten 2021.  Voor wie niet weet wat de Hofjesconcerten inhouden even een korte uitleg. Leiden heeft in de binnenstad 35 hofjes, vaak verstopt  achter een grote toegangsdeur of in een poort. In vrijwel alle hofjes heerst een sirene rust. Elk jaar in het Pinksterweekend wordt die rust even op een prettige manier verbroken met de Hofjesconcerten. Door corona even uitgesteld maar dit weekend alsnog een editie 2021.

Het was zaterdag weer hollen en vliegen, eerst K&G bij het Koetshuis, daarna direct door naar de start van de Rapenburg Race. Na een paar starts proberen zoveel mogelijk hofjes te bezoeken afgewisseld met weer een paar flitsen van de Rap Race en tussendoor nog even bij de Rijdende Geus op de Garenmarkt langs gegaan. Het leuke daarvan is dat je de rust van de hofjes nog meer waardeert, je komt even bij van al het gehol en drukte om je heen.

Het programma zaterdag bevatte voornamelijk rustige, vaak klassieke muziek zoals hier bij La Voz Humana met hun songs of hope. In het filmpje onderaan flitsen van alle optredens met de namen van de hofjes erbij.

Lekkere borrelnoten muziek van de Bingham Boys.

Met veel herkenbare tv en filmmuziek.

Het koor van Collegium Musicum stond even op een pleintje te oefenen en trok gelijk de aandacht van voorbijgangers.

Antonio en Celine met Antonio op contrabas en cello vormt een perfecte combinatie met het fijne stemgeluid van Celine.

De tuin van het Conickshof zat behoorlijk vol bij het optreden van Manito.

Mooie Spaanse klanken bij dit prachtig weer.

Ik liep om niet te storen achterom het hofje uit en kwam nog een mooi stilleven tegen.

Over niet storen gesproken. In de Regentenkamer van de Meermanshof speelde het duo Sebastiaan Kemner en Andrea Vasi. Ik was heel zachtjes de trap op gelopen omdat ik weet dat hij anders kraakt en bleef in de deuropening staan om niet te storen. Vanuit de deuropening film ik een stukje en maak daarna een foto. Een vrouw naast de deur kijkt mij vernietigend aan en sist ‘u maakt herrie’. Helaas kan je niet reageren want dan heb je echt herrie. Soms is het maar goed dat ik niet alles opschrijf wat ik zo nu en dan onderweg denk. Het had in elk geval te maken met enge sprookjes en drie letterwoorden 🙂

Indrukwekkend was het optreden van cellist Joachim Eijlander en gitarist Izhar Elias. Heel knap hoe Joachim op een gegeven moment niet streek maar tokkelde op zijn cello. Als je je ogen dicht deed had je het idee dat er een bassist een stevige solo stond te geven.

Samen vulden ze elkaar ook perfect aan.

Het koor van Collegium Musicum zong op de binnenplaats van Ars Aemula Naturea.

Helaas was het niet overal erg druk, maar dit heeft er ook mee te maken dat in september elk weekend uitpuilt van allerlei evenementen.

Frans Doedel en de Beatzers spelen levensliederen op de meeste mooie en vrolijke manier.

Moet je huilen van verdriet, het lachen of emotie hoe mooi het klinkt. Hoe dan ook heerlijk om naar te luisteren.

Ik sloot de zaterdagmiddag af bij Opera Dolleboelja op het plein van de de Hooglandsekerk.

Een mini-opera op een groot plein.

Het zorgde wel voor een gezellig sfeertje niet alleen voor het publiek op de stoeltjes, maar ook op de terrassen van het plein.

In het filmpje wat sfeerbeelden van de diverse optredens.

 

Gerelateerde artikelen

4 reacties

די מריו 21 september 2021 - 6:52

Mooi toch in zo’n hofje. Daar is de sfeer altijd wel goed.

Love as always
Dimario

Reply
Sjoerd 21 september 2021 - 8:02

Dat lijkt me heerlijk om op zo’n hofje te wonen en dit mee te maken…

Reply
rietepietz 21 september 2021 - 22:14

Ach jammer, niet in de gaten gehad dat het er weer was , meestal is het in Den Haag dan ook. En zeker als het niet druk is had ik wel even hier en daar willen gaan luistern.

Reply
Nicky 24 september 2021 - 22:48

Het ziet er geweldig uit. En je hollen en rennen wordt gewaardeerd, hoor. Van die enkele zuurpruim die je tegenkomt moet je je gewoon niks aantrekken.

Reply

Plaats een reactie