Home 3 October/Leids Ontzet Leidens Ontzet, Het Leidse verhaal in kindertaal

Leidens Ontzet, Het Leidse verhaal in kindertaal

door Emile van Aelst

Als niemand het doet, dan doe ik het gewoon zelf en zo ontstond het prentenboek Leidens Ontzet.

Jonina Olij is juf op basisschool de Viersprong. Elk jaar verteld zij aan de kinderen het verhaal van 3 oktober en verbaasde zich er al jaren over dat er eigenlijk geen boek voor kinderen is over het beleg en ontzet van Leiden in 1574. Deze zomer trok ze de stoute schoenen aan en schreef zelf een kinderboek over het Leidens Ontzet. Aida de Jong maakte er mooie illustraties bij en zo werd het een mooi en begrijpelijk prentenboek. Vandaag kwam zij haar boek voorlezen aan de kinderen van BSO ‘T Kweklokaal.

Het boek verteld in kindertaal het hele verhaal en de tekeningen zijn bewust simpel gehouden en niet schreeuwerig. Een paar voorbeelden. Prins Filips van Spanje was in oorlog met Nederland, maar had zelf geen zin om er naartoe te gaan. Veel te koud en te nat en bleef lekker in zijn paleis.

De Nederlanders kwamen in opstand tegen de Spaanse overheersing, daarom stuurde Filips zijn hulpje Alva naar Nederland. De mensen moeten zich aan mijn regels houden en als ze niet luisteren dan moeten ze de gevangenis in of krijgen een pak slaag.

Ook in Leiden luisterden de mensen niet naar de regels.

 

We gaan de stad niet aanvallen zei legerbaas Valdez, we zorgen dat ze de stad niet in of uit kunnen en als ze dan geen eten meer hebben en honger krijgen dan geven ze zich vast wel over. Overal om de stad werden Spaanse legertentjes neergezet. De Leidenaren kregen honger en vroegen burgemeester van der Werf om zich over te geven. Daar wildede brgemeester niets van weten en zei ik heb geen eten voor jullie. Eet desnoods mijn lichaam, maar overgeven doen we niet. Hij stuurde een postduif met een briefje aan zijn poot naar Willem van Oranje. In het briefje stond help ons zo snel mogelijk.

Willem van Oranje bedacht een plan en  riep de hulp in van een groep piraten, de Watergeuzen. Hij liet de dijken doorsteken zodat de de Geuzen met hun platte schepen over de weilanden naar Leiden konden varen.

De Spanjaarden waren net hun lievelingsmaaltje hutspot aan het koken toen ze natte voeten kregen en schrokken van het geluid van een instortende muur. Help we worden aangevallen en snel sloegen ze op de vlucht en lieten hun potten met hutspot achter.

Een klein Leids weesjongetje, Cornelis Joppensz, was ’s nachts over de stadsmuren geklommen en zag dat de Spanjaarden gevlucht waren. Hij vond de nog warme potten hutspot, hij proefde en dacht dit is lekker. Hij sleepte een pot mee naar de stad om te verdelen.

Geweldig de kinderen zaten ademloos te luisteren naar dit spannende verhaal.

De volgende dag kwamen de Watergeuzen de stad in met haring en wittebrood.  Dit is een waar gebeurd verhaal en daarom vieren we nog elk jaar groot feest op 3 oktober en eten dan behalve hutspot, ook haring en wittebrood.

De kinderen hadden tekeningen gemaakt over 3 oktober. Jonina mocht kiezen welke zij het mooist vond. Dat was geen makkelijke opgave, tegen mij ze ‘een boek schrijven is makkelijker dan een winnaar kiezen’.

Er waren twee winnaars in de groep van 4 tot 7 jaar won Matthew die helaas niet aanwezig was.

In de leeftijd 8 tot 12 jaar won Kiki.

Om vast in 3 oktoberstemming te komen kregen alle kinderen banaan met slagroom, want ook dat eten we op de warenmarkt en de kermis.

‘Leidens Ontzet, Het verhaal in kindertaal’ hoort volgens mij in elke boekenkast thuis. Alleen dat kan nog een probleempje worden. De eerste druk was direct al uitverkocht, de tweede druk is onderweg maar al voor de helft uitverkocht en de derde druk komt helaas waarschijnlijk pas na 3 oktober. Nou ja dan weten we gelijk een leuk Sinterklaascadeautje 🙂

Gerelateerde artikelen

5 reacties

די מריו 18 september 2021 - 7:31

Ehhhh, nooit geweten dat hutspot spaans was. Ik dacht echt dat we dat alleen in Nederland aten.

Love As always
Dimario

Reply
Sjoerd 18 september 2021 - 8:03

Een heel mooi succes voor deze juf, maar eh zo’n boek was er toch al… (van S&W met plaatjes).

Reply
rietepietz 18 september 2021 - 21:19

Het boek ziet er prachtig uit. Goed plan van de juf.

Reply
Sylvia de Wit 20 september 2021 - 15:45

Wat leuk!

Reply
Nicky 21 september 2021 - 22:33

Fijn boek! Ik snap het hele verhaal nu ook! 🙂

Reply

Plaats een reactie