Home Cultuur Fay Lovsky op haar best met Politiek Incorrecte Liedjes

Fay Lovsky op haar best met Politiek Incorrecte Liedjes

door Emile van Aelst

Wat is er heerlijker dan een middag luisteren naar eigenlijk politiek incorrecte liedjes. De van oorsprong Leidse zangeres Fay Lovsky heeft er een heleboel op een rij gezet en laat ze de revue passeren.

De grote zaal van Scheltema was uitverkocht voor het concert van Fay Lovsky dat georganiseerd werd door de Muziekkamer Oegstgeest.

Fons Delemarre kondigde het optreden aan en liep nog even langs een aantal hoogtepunten uit Fay’s lange carrière.

Fons is natuurlijk muziekverzamelaar bij uitstek dus liet ons niet alleen de LP Origami uit 1983 zien, maar ook de cd Jopo in Mono uit 1992. Gelukkig liet hij de rest van zijn verzameling thuis, anders waren we niet aan het concert toegekomen.

In een bijna twee uur durend optreden laat Fay ons kennismaken met liedjes die eigenlijk niet meer kunnen. In het filmpje onderaan enkele van de vele voorbeelden van liedjes waar je vandaag de dag mensen mee kan beledigen of shockeren.

Het leuke met dit programma is dat we niet alleen kunnen genieten van heel mooi gezongen nummers, maar dat Fay ook regelmatig in de rol van cabaretiere kruipt.

Dat Fay vele stemmen heeft is bekend  en heerlijk dat ze die tijdens het programma ook gebruikt. De stem van Julie Andrews bij het nummer Poisoning Pigeons in the Park was echt geniaal. Veel nummers van Mick Jagger zijn bijna niet te verstaan, maar in slow motion versta je alles.

Er zijn mensen die vinden dat blues en reggae niet door blanke mensen gezongen mogen worden. Tja dan moeten wij in Nederland alles in de stijl van André Hazes zingen. Vervolgens liet ze horen hoe ‘Doe Maar’ dan gaat klinken.

Vroeger wisten we nog niet precies hoe de wereld en de mensen eruit zagen, een Amerikaans jongetje had een cowboyhoed en at een hamburger, een jongetje in IJsland had een bontmuts en at vis, een Nederlands jongetje had houten schoenen en at tulpenbollen, uhhh sorry kaas. Een jongetje uit Afrika woont in een hutje en at niets.  Het was de opmaat naar een nummer van Eddy Christiani over een liefje dat hij in Afrika had. Het nummer is zo fout dat ik hem zelfs niet meer in zijn biografie heb kunnen vinden en hem niet heb opgenomen toen Fay hem zong omdat ik niet wist hoe ik die tekst kon verklaren 🙂

Fay speelt niet alleen gitaar maar ook Zingende Zaag en de Theremin.

De Theremin is een geweldig apparaat die hele lage, maar ook hele hoge tonen kan maken. Nadat ze had laten horen hoe een Amerikaanse politieauto klinkt, liet ze horen hoe makkelijk  een Theremin is als je sommige hoge tonen net niet kan halen.

Geluidsman Jan Fielemon had een dubbele taak, hij moest behalve het geluid regelen ook Max Verstappen in de gaten houden 🙂

Het was een heerlijk concert met een heel aparte toegift. Dieren mogen niet meer gebruikt worden in circussen of op het podium, maar gelukkig poppen nog wel.

Fay Lovsky komt op 11 november weer terug in Scheltema, ze beloofde dat ze dan nog veel meer ‘Bedenkelijke Liedjes’ heeft. In het filmpje een paar stukjes van de vele nummers die ze deze middag bracht.

Gerelateerde artikelen

7 reacties

די מריו 7 september 2021 - 6:55

Ik ben dol op politiek incorrecte liedjes.

Love As Always
Dimario

Reply
Sjoerd 7 september 2021 - 7:58

Ik moet zeggen ik ben niet echt gecharmeerd van Fay…

Reply
Marja van der Weijden 7 september 2021 - 9:34

Mooie weergave van een bijzonder concert, Emile. Met 70 zitplaatsen op correcte (😉) afstand is het Scheltema inderdaad snel vol. Ik heb genoten van haar incorrectheid en van haar stem 👍🏽

Reply
Suskeblogt 7 september 2021 - 14:31

Laat haar maar incorrect verder zingen. Wie had ooit durven denken dat het ooit zover zou komen met die correctheid.

Reply
Hans 7 september 2021 - 22:34

Wat leuk om weer eens wat over Fay Lovsky te lezen en te horen. Hans

Reply
rietepietz 8 september 2021 - 21:26

Het wordt tijd dat de gemiddelde Nederlander weer eens wat eelt op de ziel kweekt, we hebben meer van dit soort zangeressen nodig!

Reply
Nicky 9 september 2021 - 16:46

Dat vind ik dan weer heel erg leuk bedacht!

Reply

Plaats een reactie