Home 3 October/Leids Ontzet Breaking News, 3 oktober gaat voor groot gedeelte door, zelfs de Kermis en Haring & Wittebrood

Breaking News, 3 oktober gaat voor groot gedeelte door, zelfs de Kermis en Haring & Wittebrood

door Emile van Aelst

Zojuist hebben de 3 October Vereeniging en de gemeente een persconferentie gegeven en het nieuws was voor een groot deel goed nieuws. Bestuurslid Bettina van Klaveren en wethouder Yvonne van Delft hadden gedeeltelijk goed nieuws.

Veel traditionele onderdelen gaan door en andere worden aangepast. Even in het kort, de optocht, Jazz bij de Burcht, Vuurwerk, Polsstok hoogspringen en de intocht van de Geuzen gaan niet door. Wel gaan alle andere onderdelen voorlopig door en zal de inschrijving voor Haring & Wittebrood en de Seniorenvoorstelling digitaal gaan. Hoe het ophalen er precies uit gaat zien is nog niet helemaal duidelijk en zal ook afhangen van de maatregelen die na 20 september gelden.

Heel fijn voor de kinderen is dat het Minikoraal door gaat.

Jochem Myjer is er natuurlijk ook weer bij.

Het is natuurlijk erg jammer dat de Geuzenintocht en de grote Optocht niet door gaan. Probleem daarvan is dat de Geuzenintocht al voor op 16 september gehouden zou worden.

De Optocht is enorm kostbaar en te groot risico als je die op het laatste moment moet afblazen. Daarnaast zou er dan deze week al begonnen moeten worden met de opbouw van de praalwagens.

De Taptoe heeft veel minder kosten en zou volgens de huidige verwachtingen door kunnen gaan.

De Reveilll-je is dit jaar niet op het Stadhuisplein maar op de Garenmarkt.

Er komt een iets kleinere kermis en je moet gevaccineerd zijn of een negatieve coronatest kunnen laten zien bij de ingang. In principe is alleen de corona app geldig en er wordt nog gekeken of er voor bijvoorbeeld ouderen die geen app hebben iets anders verzonnen kan worden.

Het was al bekend dat er geen pontons in de Nieuwe Rijn komen en er meer spreiding van publiek moet komen. Bij Café’s die aan het water liggen varen er boten met muziek langs. Kroegen die niet aan het water liggen mogen wel muziek voor de deur hebben. Als de huidige sluitingstijden nog gelden gaan de kroegen om 24 uur dicht, als de tijden weer vrij gegeven worden dan gelden de normale 3 oktober sluitingstijden.

Dit is in het kort even de huidige stand van zaken en ik denk naar de huidige corona omstandigheden erg goed nieuws voor alle Leienaren. Gelukkig hebben alle negatievelingen die zeker wisten dat 3 Oktober bewust door de gemeente om zeep werd geholpen en nooit meer doorgaat ongelijk gehad 🙂

Hieronder de brief die het bestuur zojuist naar alle leden heeft verstuurd.

Bericht van de voorzitter

Geachte leden van de 3 October Vereeniging,

Vandaag heeft de 3 October Vereeniging in nauw overleg met de gemeente Leiden het programma van de viering en herdenking van Leidens Ontzet vastgesteld. Besloten is om een aantal evenementen waar de 1,5 meter niet kan worden gehandhaafd op een alternatieve manier in te vullen of te annuleren. Toch staat Leiden een mooie viering te wachten waarin evenementen na een jaar afwezigheid weer terug kunnen keren.

Programma
Gelukkig kunnen de Leidenaren dit jaar weer tal van evenementen meemaken: de kermis, de Historische lezing, het oefenen voor de Koraal, de Minikoraal, de Seniorenvoorstelling, Uitreiking Hutspot, de Pleintaptoe, Live in Concert, uitreiking Haring & Wittebrood, de Reveille, de Koraal met de traditionele Den Tonkelaarrede, de Kransleggingen bij het monument van Van der Werf en Van Hout, de Herdenkingsdienst in de Pieterskerk, de Nostalgische kermis, het Straattheater en het Kinderfeest in het van der Werfpark. Ook de vrolijke middag bij Swetterhage en het bezoek aan de bewoners van de rust- en verpleeghuizen gaan door. Het Pieter van der Werf festival zal digitaal plaatsvinden.
Samen met de gemeente is het onze bedoeling om de Taptoe “Lint van Licht” door te laten gaan. De komende tijd wordt hierover meer duidelijk.
Vanwege de huidige maatregelen komen de volgende evenementen te vervallen: inschrijving Haring & Wittebrood bij de Waag, de intocht van de Geuzen, Jazz bij de Burcht, Swingend naar 3 Oktober op het Garenmarktplein, de Grote Optocht, het Polsstokverspringen en het Vuurwerk.

Inschrijving
Voor een groot deel van de evenementen zal testen voor toegang worden vereist en zal inschrijving nodig zijn. Dit moet via de 3 Oktober-app of de website www.3october.nl. De leden van de 3 October Vereeniging kunnen zich voor de Haring en Wittebrood en uitreiking Hutspot digitaal inschrijven. De komende weken werkt de 3 October Vereeniging de randvoorwaarden uit. Op deze wijze kunnen we op een veilige manier Leidens Ontzet vieren.

Rik Kamps,
Voorzitter

Gerelateerde artikelen

6 reacties

Sjoerd 2 september 2021 - 17:29

Het begin is er, dat wordt gewoon wat harder genieten van wat wel mag…

Reply
Jennie 2 september 2021 - 17:48

Ohhh heb er nu al zin in. Wel even vraag: mijn jongste is 11 jaar en te jong voor vaccinatie. Vanaf welke leeftijd moet je je laten testen voor de kermis??

Reply
rietepietz 2 september 2021 - 19:26

Er gaat toch nog best wel veel niét door, maar ja, als het niet kan zoals het moet dan moet het maar zoals het kan.

Reply
Hans 4 september 2021 - 14:30

Goed nieuws Emile, maar vandaag is er nog meer te vieren.
Van harte gefeliciteerd met je verjaardag, nog veel geluk in je mooie stad. Hans

Reply
Nicky 5 september 2021 - 19:53

Hartstikke mooi! Veel plezier alvast!

Reply
Dwarsje 6 september 2021 - 15:06

De optocht, Jazz bij de Burcht, Vuurwerk, Polsstok hoogspringen en de intocht van de Geuzen gaan niet door. De rest kan me gestolen worden.

Reply

Plaats een reactie