Home kunst Melanie Valk heeft een passie voor intuïtieve schilderkunst

Melanie Valk heeft een passie voor intuïtieve schilderkunst

door Emile van Aelst

Een paar weken geleden kwam ik bij toeval in gesprek met Melanie Valk. We stonden allebei te kijken bij- en te praten met de eigenaar van de ‘pipowagen’ die een dagje naast de Leiderdorpse brug stond. We kregen het over dingen doen die je leuk vindt qua werk en creativiteit en volg zoveel mogelijk je hart of gevoel.  Ze vertelde dat ze schilderde en dat op dit moment haar werk tot 1 september bij BplusC in de bibliotheek in de Nieuwstraat hangt. Ik beloofde te gaan kijken en wie weet er een blog over te schrijven. Ze stuurde het adres van haar website en bood aan eventueel uitleg bij haar werk te geven. Zodoende liepen we afgelopen week rond bij de bibliotheek. Het is heel raar gegaan vertelde ze, BplusC  bood amateurkunstenaars aan te exposeren. Ik trok de stoute schoenen aan en dacht niet geschoten is altijd mis en nu zitten we hier op mijn expositie 🙂 We begonnen met koffie en ze haalde een tekening uit haar tas. Deze heb ik ook even meegenomen, is mijn laatste werk en denk dat ik hem straks inlijst en ook nog hier ga hangen.

Ik bekeek hem wat beter en zag toen wat ik ook op alle andere werken ging zien. Er zit een wereld van verschil tussen naar kijken en echt zien. Hoe langer je kijkt hoe meer je ziet. Eigenlijk zijn het meer tekeningen dan schilderijen zei ik en hoe krijg je het voor elkaar om er zoveel in te krijgen. Ik zie een moeder en dochter, een duif, een pauw, pffff ik zie steeds meer.  Je bent niet de enige lachte Melanie, ik heb dat zelf ook.

Ik werk veel ’s avonds en zet dan een lekker stuk muziek op en heb nog geen idee wat ik wil of ga maken. Ik zet al luisterend naar de muziek met potlood lijnen op papier en ga dat later inkleuren met voornamelijk Oost-Indische inkt. Naderhand zie ik zelf pas wat ik gemaakt heb.

Het klinkt misschien raar, maar ik denk er echt niet bij na. Mijn handen doen het werk en het zal te maken hebben met mijn gemoedsrust of bui op dat moment.

Naderhand geef ik er namen aan en dat heeft te maken met wat ik er zelf in zie. Elk mens ziet iets anders natuurlijk, maar ik vond het verbluffend dat de titel paradijs in mijn ogen helemaal klopte.

Ik zie er een prachtige omgeving in. Adam en Eva springen er bij mij direct uit, maar ik zie ook de slang, de prachtige omgeving met planten en als je langer kijkt haal ik er minstens elf dieren uit.

Onderuit vind ik ook een mooi werk. Je ziet inderdaad dat alles een beetje chaotisch onderuit is gegaan en ik zie zelfs een soort paniek in de ogen van een sommige dieren.

Melanie heeft een paar tegenslagen gehad en moest even pas op de plaats maken. In die tijd pakte ze haar oude passie het intuïtief schilderen weer op. Het geeft wel aan dat ze veerkracht heeft.

Het was leuk om haar expositie te zien en geinig dat door een praatje bij de ‘pipowagen’ je hier terecht komt.

De expositie in de bibliotheek van BplusC is nog tot 1 september te zien.

Gerelateerde artikelen

4 reacties

Sjoerd 23 augustus 2021 - 9:13

Het is mooi werk wat je hier laat zien van deze creatieve maker. Veel kunst ligt bij de kunstenaar thuis, dat heeft nog geen podium gevonden om te laten zien. Ik ben blij dat ik de laatste twee jaar al drie keer mijn werk heb kunnen tonen aan publiek. Leuk dat het in Leiden ook kan.

Reply
rietepietz 23 augustus 2021 - 14:44

Weet je zéker dat niet gedronken had? Het kleurgebruik spreekt me wel aan maar dieren zie ik er niet in. Maar misschien moet je daarvoor op ware grootte zien.

Reply
די מריו 23 augustus 2021 - 21:37

Bij bijzondere mensen, ontmoet je bijzondere mensen.

Love As always
Dimario

Reply
Nicky 25 augustus 2021 - 21:57

Ik vind het wel leuk. Ik herken wel wat ze zegt: gewoon een beetje tekenen en dan zie je wel wat er tevoorschijn komt. Ik doe dat altijd als ik zit te bellen. Misschien moet ik meer gaan bellen.

Reply

Plaats een reactie